Из делниците на един луд (8-12 юни)

Тони Филипов, д-р 15 юни 2015 в 12:37 18750 13

Понеделник, 8 юни

Ей, братя, много сте прости, да ме прощавате! Ама много! Всичко, дето може да говори и пише, се е юрнало да коментира паметника на Самуил. Дали точно на него трябва да дигаме паметник, дали точно такъв, дали точно там… Пък в лице бил като еднояйчен на Севт. Пък инсигниите били измислени - кръстът не бил тоя, лъвът на гърдите бил свързан със Симеон Велики, короната била унгарска… Най-много се впечатлява публиката от офталмологичните аспекти на паметника – нощя очите му светели като на котките … Да светят, бе! Ако ще и мълнии да пускат, а от едно друго място да излизат гръмотевиците, дреме ми.

Докато се ебавате с миналото, един човек се ебава с настоящето и бъдещето ви. Вчера се случи нещо далеч по-важно и за вас, па и за децата ви.

Ако ви се струвам малко груб, вижте Карбовски как почва: „Абе защо, мамка ви, имате нещо против паметника на Самуил? Кой ви плаща за това или ви е ухапала бясната муха? Защо, мамка ви, всеки ден правите анти-български неща…?”
Много яко, а? Ние сме направо манастирски възпитаник…

Та за по-важното. В интервю по телевизора премиерът Борисов дискретно обяви края на реформата и борбата с корупцията. Изпреварили сме Румъния. При това не само в борбата с корупцията, а по инвестиции, по усвояване на еврофондовете. Изобщо във всички важни области мамалигата ни диша… праха. Поколебах се да кажа, че ни диша нещо друго… Щото на Бойчето всичките му хвалби са правене на боя по неконвенционален начин.

Андрей Лайчев и Сънчо Стойчев периодично ни успиват със съобщенията, че преходът е свършил. Дотук свърши на няколко пъти, но се очаква и в бъдеще да продължи да свършва. Оня ден, като откриваше едно платно на магистрала „Марица” (почнаха ги на платна!) Лилето каза, че вероятно това показва, че преходът най-после е свършил. Сега премиерът Борисов изненадващо обявява, че и борбата с корупцията е свършила. И тук се очертават много бъдещи поводи за напиване. Като едното нищо може да свършва всяка година…

Радан Кънев деликатно иронизира: „Харесвам оптимизма на премиера, но се надявам той да стъпва върху фактите от реалността, Борисов е информиран човек.”

Какво иронизира, направо му казва, че лъже, при това лъже информирано.

„Не сме избрали ние Цацаров. Избра го ВСС. Ако го бях избрал аз, нямаше да ни разкарват с Цветанов."

Исках да възразя с думите на Кокинов - „Не ми се усмихвай, ти си го избра!” Но, според Борисов, те били записани незаконно, затова не могат да се ползват като аргумент.

Борисов е като герой на експерименталните романи от 60-70 години на миналия век. В тях една глава се пренаписва няколко пъти и авторът променя сюжета всеки път, обръща хода на събитията ретроактивно. Няма сюжет, няма връзки във времето и пространството…

Това интервю е интересно и с друго. За пръв път Борисов казва нещо за Пеевски: „ДПС ще стане подходяща за разговори с другите партии в парламента, когато Пеевски напусне партията. Сега няма кой да им каже "Добър ден" в НС, много са трудни за партньор…”

Което също е полуистина, но интересна полуистина. Защото Пеевски е само едно от пипалата на октопода ДПС. Ей, знаете ли какво прочетох някъде? Че октоподът имал само един отвор – през него ял, през него… така, де, сещате се. Много интересно, не ли?

Досега, колкото и да е провокиран, Борисов никога не е казвал лошо за Пеевски. Остава да разберем дали това е началото на процес и дали този процес се развива в ГЕРБ, или си е вътрешнопартиен на ДПС. В смисъл, дали кучето е умряло, или ножът е дървен.

Специализираната прокуратура за борба с корупция в Румъния започнала разследване срещу премиера Понта за пране на пари, конфликт на интереси, укриване на данъци и измами. Което обяснява нагледно защо рита Бойко срещу румънската зараза. Щото тръгне ли бримката, никой не знае докъде ще стигне…

Вие, вика, това ли искате, да ме влачат и мен по прокуратурата?

Ще ми се да кажа да, но защо да се издавам, след като това у нас никога няма да стане.

„Аз, вика, работя някъде около 20 часа на ден.” Което не просто е прекалено, ами си е направо невъзможно… Преди 13 г., когато и царят така работеше денонощно, ние му цитирахме Айнщайн, който минавал една вечер покрай офиса и заварил асистента си да работи по нощите. Та му рекъл: “Като работиш толкова до късно, кога мислиш?” Цитирахме го и на Бойко през 2010 г., когато и при него трудолюбието взе да ескалира. Но явно не ни е чул. И продължава да се хвали с работене, когато постът му изисква главно мислене.

Дето е казано, постът може да даде много на човека, но, за съжаление, човекът не винаги може да отговори реципрочно.
Отплеснах се, а исках да кажа, че за паметника няма да взема отношение. В света на естетиката лаици като нас имат право само на две мнения: „Харесва ми”, „Не ми харесва”. Оценки като красив, грозен, модерен, ретрограден и т.н. са от арсенала на творците, на хората, които професионално се занимават с култура. Пък и не съм единодушен. Дето казват социолозите, по-скоро не ми харесва, отколкото да ми харесва. Струва ми се, че май е от светлата страна на кича. Но в София специално няма да стои самотно.

Всъщност, дали обаче да оставяме всичко в ръцете на творците? Списание Nature Neuroscience публикува резултатите от изследване на 130 хил. европейци. Оказва се, че едни и същи генетични фактори определят риска да развиеш шизофрения и биполярното разстройство и да развиеш творческите способности. С една дума, чиста лотария е, че са станали творци.
И докато още не се е отдалечила темата за паметниците, да съобщя, че се задава ново предизвикателство. Ще се поставя паметник за спасяването на евреите в градинката пред галерия "Академия". Модерен, даже турбомодерен. И пак ще имаме занимавка, за да се отвличаме от важните теми на днешния ден, на утре, на деня след утре…

Вторник, 9 юни

Кадиев вика: „Четирима души са били на срещата, когато се е коментирал подкупът и ключът за разрешаване на проблема е в тях… Крайно време е партията да се научи да се чисти от хора и теми бързо, за да оцелее…”

Глупости! Случаят не може да се смята за чиста корупция. Защото парите си остават все пак в партията. А партията е като семейството, в сицилианския смисъл на думата…

Кадиев излишно драматизира. Ако го слушаш, едва ли не партията загива. Не, че ми е работа, но не е прав. Ето днес чета: „БСП-Лондон протестира пред Камерън срещу правилата за референдума”, които не позволяват на българите да участват. Във Великобритания има към 100 хил. българи, главно в Лондон. Половината от тях да членуват в БСП-Лондон, това са 50 хил. души. И в България 50 хил. Не, едва ли умира БСП…

Да избягаш от комунистите на другия край на Европа и да се запишеш в БСП ми е меко казано неразбираемо…

„КЗК бетонира монопола при мултиплексите”, пише”Сега”. Комисията разреши на БТК да придобие контрол върху дружество "НУРТС България" АД, което притежава всички мултиплекси. Въпреки, че Европейският съд в Люксембург осъди България именно за тоя монопол и ни даде време да се поправим. Но ние не желаем да се поправим и вероятно след решението на КЗК делото ще премине в санкционно производство и ще плащаме хиляди евро за всеки ден, в който сме били в нарушение.
И НУРТС, и БТК доскоро бяха собственост на Цветан Василев. През март се появи някакъв льольо, който ужка ги купи за 1 евро. Обаче от КЗК отричат да са информирани за такава сделка. Защо държавата прави услуга на Цветан Василев? И защо в. „Труд” не вие като флекс? Изрично проверих и във вестника има само една добронамерена дописка, в която дума не става за Европейския съд и монопола. Що така, бе Миме?

Ново изследване на марката секс играчки "Lovehoney" показало, че почти половината от жените (46%) мислели за други мъже по време на секс. Най-често фантазирали за колега от офиса. 30% от тях си сбъдвали фантазиите.

Пък от друго британско изследване си спомням, че втората по честотност грешка в секса била да се обърка името на партньора. Което е естествено, като мисли само за него... Ако ви нарече с друго име, отговорете й, няма да останете разочаровани. Много важно, че си Пешо, пък тя ти рекла Гошо... Нали ще се старае като за Гошо, което никога няма да стане, ако разбере, че си Пешо… За Гошо ще си сложи празничния комплект бельо, ще си направи маникюра, ще си изтърка петите. А за Пешо… Аз ще дремна, ти знаеш кое къде е.

Починал е актьорът Пиер Брис, играл ролята на Винету, съобщава „Труд”. Даже се сещам и за кого го съобщават. На 86 г. го отнесла тежка пневмония.

Което ме подсеща за още няколко релевантни на българската действителност новини от артистичния свят. Супермоделът Ирина Шейк вика: „Имах бедно детство в Русия.” Често нямаше какво да ядем и събирах картофи по полето…” Даже майка ѝ я наричала „Картофеното момиченце”. Нямали нито прасе, нито зайци, нито кокошки… И тя останала рано сирак, много преди да навърши 39 г. Баща й починал още когато била на 14 г.

Пък Синди Крауфорд завършила училище със златен медал.

Кейт Мос била изведена с полиция от самолет на лондонско летище Лутън в неделя, защото нарушавала реда по време на полета. Странното е, че пътувала с Изиджет, а не с „Луфтханза”.

Артистите навсякъде са едни и същи…

Извадили 420 камъка от бъбреците на един китаец, некой си г-н Хе, върл любител на тофу (соево сирене), съобщава „Дейли Мейл”. 420 броя! Чувал съм циганките на пазара в Пазарджик да кълнат: От камъни в бъбреците къща да построиш! Смятах, че това е грозна хипербола, но случаят с г-н Хе ме кара да се замисля.

Сряда, 10 юни

„Пенсионерка наръга съседка с джобно ножче в Разград”, съобщава „Новинар”. Агресорката била на 71 г., жертвата на 74. Госпожите се скарали за поддръжката на градината пред блока. Едната рекла: Фани копни и ти, ма, нема да се скършиш! Ти ли ще ме учиш, ма, дето цял живот си си клатила краката и отгоре на всичко вземаш по-голяма пенсия! Аз може и да съм си ги клатила, ама ти си си ги разтваряла…

Продължили на мастия, брантия, уроспия и други физиологично несъвместими с възрастта им думи. Съпрузите им опитали да ги възпрат, но те вече се били настроили за сериозен скандал. В кулминацията относително по-младата госпожа извадила ножа и боднала съседката си в рамото.

Някой беше казал, че възрастните дават добри съвети, защото вече не могат да дават лош пример. Да, да…

25% от японците на 40 г. били девствени. Което било с 3% повече в сравнение с предишното преброяване. Значи са в тренд нарастване. При японките тенденцията била обратна. Докато през 1992 г. е имало 40% девствени 40-годишни японки, днес техният брой е 25%. В Япония едва около 30% губели девствеността си преди да навършат 20 г. За сравнение в Германия 80%.

Ако четеш Мураками, ще останеш с впечатление, че японците се чукат волно като птичките. Например в „На юг от границата, на запад от слънцето“, „Норвежка гора” и т. н. А то измама.

У нас едно изследване преди години показа, че 40% от младежите до 20 г. са девствени. Обаче после се оказа, че социолозите са включили в извадката доста начални училища, даже и детски градини. Но да не ви излъжа, да не беше виц това.

Колкото до 40-годишни девственици, знае се само за една поетеса, но съдът още не се е произнесъл дали наистина е такава…
Началникът на отдел „Общо образование” към МОН Александър Трингов разправя, че в много от работите на зрелостниците тая година даскалите и изобщо просветните дейци се споменавали в сексуално ангажиран контекст.

Боже, те от кога ги бият, тоя се жалва, че ги псуват… Оня ден една 14-годишна пикла набила даскала по физическо. Представяте ли си, дори за физкултурници няма читави хора… Читавите физкултурници се заеха с политика.

Изследване на “Галъп интернешънъл“ установило, че две трети от хората по света са религиозни. Докато у нас само 52% се определят като религиозни. Сред хората без образование или само основно образование религиозните били 80%. Сред хората с ниски доходи религиозните били 70%. Докато при тези с средновисоки и високи доходи религиозните били под 50%. И ако убедените атеисти у нас са средно 3%, то при богатите стигат до 25%.

Логично е. Господ ти е нужен доде успееш. Един мой настолен приятел, който ги е анализирал задълбочено тия работи, вика: „Глупаците късметлии не хранят ни най-малко подозрение, че може да са глупаци късметлии. По дефиниция те изобщо не съзнават, че принадлежат към тази група.” Защото хормоналната ни система не се интересува дали успехът е плод на Божията помощ, или на прост късмет.

Четвъртък, 11 юни

По повод думите на Борисов, че реформаторите трябва да целуват ръка на ДПС затова, че още има правителство, Радан каза, че имало натиск към него, включително и от шефа на ЕНП Дол, да влезе в коалиционно правителство на малцинството, което да разчита на подкрепа от ДПС и БСП. И понеже у нас подлеците никога на са били дефицит, някой изприпкал и донесъл на Дол. И той написа на Радан да се въздържа от използването на заблуждаващи прийоми. Демек, да не лъже. Радан, естествено, отрече да е казвал каквото каза…

Всъщност, може и да не лъже Радан. Може да лъже Бойко. Ако мнението на Дол е стигало до Радан през Борисов, което е логично, не бих се учудил той да се е изкушил да каже, че Дол иска нещо, което той самият иска.

Та може и Бойко да е поизлъгал. Но не е изключено и Радан. Също няма да е прецедент. Оня ден например каза: „Доста се червих, когато разбрах, че ДСБ има депозит в КТБ.”

Ако верно се е червил, то е било щото и ние разбрахме. Той самият си е знаел. Когато лани възникна скандалът, Радан пак така се оправдаваше - научил късно и не успял да изтегли парите навреме… Бившият ковчежник на ДСБ Юлиян Войнов обаче го изобличи: „Радан позорно лъже. Такава липса на базова почтеност просто не може да бъде подмината…” Илко Семерджиев го подкрепи: „Знам от първа ръка, че е бил посъветван още преди една година да го изтегли.”

Не трябва все пак да изключваме и възможността Дол да е забравил какво е правил и говорил в София. Той тогава малко се беше захласнал по Данчето Фандъкова.


Дол казва още нещо, което обяснява поведението на Кунева: "С препоръката на Борисов и на останалите партии членки, ДБГ на Меглена Кунева получи пълноправно членство по време на Политическата Асамблея в Осло миналата седмица.” Защо на Кунева ѝ е по-важно да влезе в ЕНП, вместо на следващите избори да влезе в НС, не мога да ви кажа.
Малий, македонците газ пикаят: „Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50.000 евра и свети!” Техният пометник струва 30 пъти повече от нашия и отгоре на всичко не свети! Имайте предвид, че макетата още не са видели звездата на Виргина на фибулата на статуята. Всъщност, май и никой от тукашните защитници на статуята не я е видял.

Абе, министър Москов какви ги върши? Нещо губи връзка с централата! Заканва се да въведе яки глоби за хората, които не ходят редовно на профилактични прегледи при джипито. Министърът май не знае някои работи за системата, която ръководи. И по сега действащите разпоредби се предвиждат санкции - глоба от 50 до 100 лв. и спиране на здравноосигурителните права за 1 месец. Само че никой не ги спазва. Но по-важното е, че не е наясно какво представлява преглед при джипи – кръвно и ЕКГ. Веднъж на 5 г. се полага кръвна картина. Мъжете над 40 г. получават и изследване за холестерол на 5 г. Жените над 50 г. получават на две години момография, а мъжете - изследване на простатата. Ще ми се министър Москов веднъж да се подложи на такъв преглед. Ще се моля да му се случи някой „пианист”, не като оня месар, дето ми личен лекар на мен. Само като му гледам кебапчетата и никога няма да го допусна… При това с мануалния преглед може да се изследва само 30% от простатата. За 100% си трябва кръвно изследване. но за 10 лева толкова - един пръст и бегай. Ако така ще борим социално значимите болести – не, мерси. Дето рекло Айшето, приканено към сублингвално изпълнение, мерси казваме ние на такива грижи.

Петък, 12 юни

В „Преса” коментар от зам.-главния редактор Николай Стефанов. „Цветя на злото” се казва и е посветен на псевдоинтелектуалците. Псевдоинтелектуалците са интелектуалци, които са имали глупостта да не харесат паметника на Самуил, или филма „Време разделно”: „Те не обичат българската класика, защото „не е секси“. Вместо Ботев четат Мураками. Трудно, но го четат. Защото така трябва…”

Човекът е мярата на света. Всеки човек – на своя свят.

Като човек, който не просто е чел Ботев, а го изучавал, а в последствие е прочел и всичко издадено у нас на Мураками, мога отговорно да кажа, че ако бях останал само на Ботев, вътрешният ми свят щеше да е по-беден. Ботев е от задължителната литература. Мураками е от волната програма. Ботев са го чели дори хора, за които никога няма да предположиш: „Книги има много, но поезията на Ботев ми е любимата, тя е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза. За мен наистина е така. И ще бъде актуална всеки ден - и вчера, и днес, и утре.” (Борисов отговаря на въпрос на „168 часа” какво чете.)

Бих се срамувал за всеки, който отговори отрицателно на въпроса чел ли е Ботев, Вазов, Захари Стоянов. Но по същия начин бих се срамувал и за всеки, който на въпроса коя книга му е любима, отговори със заглавие от Libri legendi за средното образование.

Кому пречи Мураками? Като ти е труден, не го четеш и толкова.

Някои български журналисти се боят, че ако загубят време за четене, ще пишат по-малко и по този начин ще ощетят и съвременниците, и потомците си. Лично ние не бихме се чувствал чак ощетен.

„Цветя на злото”! Демек, чели сме ние и Бодлер, но не може той да стъпи на малкия пръст на наш Ботьов! Щото ние сме патриоти!

Дано ме разберете правилно. Не оспорвам нуждата да познаваме Ботев и Вазов. Просто отричам патриотарските напъни да се държи съвременното българско културно съзнание на синджир край кола на баба Илийца.

И да се върна към началото. За всичко, което ни се случва днес, сме си виновни ние. Защото то не е дело на тая или оная велика сила, а на алчни българи! Алчните българи продадоха „Нефтохим” на руснаците, други алчни българи продадоха Мариците на американците, трети алчни българи предадоха блоковете на АЕЦ „Козлодуй” на европейците, четвърти, пети… И ние, вместо да потърсим сметка на тези алчни българи, които и днес ни управляват и продават, седим и си мерим… патриотизмите.

Желая успех. Но, разрешете ми, да не участвам.

To be continued

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!