Заведете Калфин на балет

Венци Мицов Последна промяна на 18 април 2015 в 19:17 13684 30

Венци Мицов.
Венци Мицов.

Заведете Калфин на балет!

Много ви моля – някой да отведе този благ и ерудиран мъж на „Лебедово езеро“. Нека там, по време на някой танц, на сцената да излязат дузина 53-годишни балерини, въоръжени с космодискове и магнитни наколенки на доктор Кърт Кобейн или както там се казваше и да изпълнят няколко шпагата, изписвайки с телата си - „Благодарим за пенсионната реформа, господин Калфин“.

И да припаднат под звуците на гениалния опус на маестро Чайковски.

Заведете този човек на балет и го оставете там, ако може няколко месеца. И без това у нас социалната система е на самотек, няма и да усетим. Тогава, след няколко месеца, когато Калфин вече е готов да проведе реформи, го попитайте пак на колко години трябва да се пенсионират балерините.

А после, за всеки случай го заведете на футболен мач, защото, не дай си Боже, този експерт да поиска пенсиониране на футболистите от А група на 53...

А междувременно заведете Москов на лекар.

Ама ей така, за едно обикновено грипче го заведете в кварталната си поликлиника. Па го пуснете на една опашка, да види, да послуша, да разбере защо някои хора не могат да си платят здравните осигуровки.

Да види как бабичка, бачкала 40 години в завод за пуловери, където е шила на оверлог от 8 сутринта до 6 вечерта в момента не може да си купи Аспирин. Не, сериозно, заведете Москов в дома на някой пострадал, после повикайте линейка и изчакайте да видите след колко време ще дойде линейката.

После попитайте Москов - „Господин министър, абе, такова, докторите от Бърза помощ не изпадат ли в ситуации с насилие просто защото имате твърде малко линейки“?

И тогава, може би тогава ще се окаже, че линейките са малко, че докторите от Бърза помощ получават срамно малко пари, че на практика това не са нерешими проблеми, но къде – къде по–лесно е да се говори в сутрешния блок на Нова с шалче, омотано артистично около бяла ризка.

Заведете Вежди Рашидов на концерт в провинцията.

Поканете го, сложете го на първи ред в читалището в родното ви градче.

В същото читалище, в което зимно време куп ентусиазирани деца със светнали погледи играят пиески, млади самоуки китаристи, басисти и барабанисти свирят кавъри на „Металика“ на двете колонки „Регент“ от 1984 година и старите барабани „Амати“ в студената зала.

Заведете го и му покажете къде се ражда истинската култура. И къде умира само две години след това, защото читалището ще се окаже в невъзможност да се издържа, ако не даде залата си под наем на местния бизнесмен Гошо Кьоравия, който да я превърне в зала с ротативки или дискотека от веригата „Планета Пайнер“.

Заведете Христо Иванов на гости на Жоро и Наталия Ставреви, несъществуващо семейство от Нова Загора.

Семейство, което без да знае, се е оказало с откраднати данни и поръчител по заем, който някой е спрял да обслужва.
Заведете го, за да види, как семейството се събужда от частен съдия – изпълнител, който идва, за да им прибере гарсониерката и да ги изхвърли на улицата без да му мигне окото.

Такъв е закона. Такива са правомощията на великия ЧСИ – микс между Иисус и надрусан с ЛСД краен либертарианец.

Прочее...Заведете Бойко Борисов в провинцията.

Пред една запусната бивша птицеферма.

Заведете го, почерпете го с кафенце и му разкажете за младия бизнесмен Х.Ф, който, благодарение на своята образованост, находчивост и интелект успява преди 4 години да спечели пари по европейски проект за конкурентноспособност. После започва бизнес, потръгва му и тогава идват местните партийни величия, за да поискат 30 процента от печалбата му.

А когато честният, млад и прекомерно наивно вярващ в демокрацията и свободната инициатива Х.Ф им тегли една майна, започват проверки, сигнали, докато не се оказва, че Х.Ф е купил машини и оборудване с 3 дни по–старо от изискванията на член 73, алинея втора, ред трети, запетая дванадесета.

И тогава Х.Ф тегли една майна на всички и заминава.

Разкажете това на премиера, па го почерпете и нещо по–силно, че може да се направи на учуден.

Заведете Кунева...

Впрочем не знам къде да водите Кунева. Тя не е виновна за нищо. Освен за някакви реактори, ама, казват, било спорно.
Та не водете Кунева никъде, тя извървя и без това сложен път от таран срещу ГЕРБ до служител на заплата в администрацията на ГЕРБ и компания.

Заведете Лукарски...

Е, тук имате голям избор...Където и да заведете Лукарски, ще е смешно. Освен на мач на Локото, които обаче тази година се представят повече от прилично.

Заведете ги всичките някъде. Изборът е голям. Финансовият министър – някъде, където живеят със 100 лева на месец, за да се вдъхнови за още по–сериозни икономии.

Екоминистъра – някъде, където се секат гори с благословията на местните партийни дерибеи, за да се вдъхнови съвсем.
Заведете тези хора някъде, където живота наистина се случва. Такъв, какъвто ние го живеем – шибан, нечестен, без никаква перспектива и без особена надежда.

Заведете ги, за да видят, че когато те возят на задната седалка на бронирана Ес Класа, нещата изглеждат по един начин.
А когато те возят на Опел Вектра, 1992 година всичко изглежда по друг начин.

И тогава, когато ги заведете някъде, където купуването на един самун хляб дневно е по–трудно, отколкото да договориш заем от няколко милиарда евро – тогава, може би, тези хора ще спрат да правят закони, които са писани сякаш не за да помогнат на обикновения, малък и смачкан човек, а на дузина канцеларски привидения, които слагат всичко в някакви графи, без да могат дори за секунда да си представят кой и как би могъл да живее по тези закони.

Заведете ги.

Аз лично бих ги завел на кино.

Ама кой съм аз, че да ви давам съвети.

Приятен балет, господин Калфин. И да знаете, че балет след 25 години стаж може да се танцува.

Само веднъж и за последно.

Утешава ме само едно – толкова е тъжно всичко, че чак изглежда смешно.

Маестро, музика!!!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2015 в 12:28

Венци,всичко хубаво ! Само много ми се иска да напишеш как ги виждаш тези неща да се оправят !!! Защото ще почна да си мисля,че твоите писания са изпразнени от съдържание и нямат никаква стойност! И ако имаш сила едно от тези неща,за които пишеш да ги промениш кажи ми твоята номер за следващите избори да гласувам за тебе !

16.05 2015 в 10:05

Г-н Мицов,забравихте образованието,дето всички "разбират" от него.

22.04 2015 в 14:31

Слабо и посредствено писание, пресъздало монолог на постоянен посетител в евтина кръчма след втората ракия. Може би щяхме да имаме по-добро здравеопазване и по-достойни пенсии на старини, ако в България всеки работеше това, за което го бива и ако малко повече от желаещите да работят ги биваше повече.

22.04 2015 в 09:46

Венци всичко това е вярно и го знаем! Той и Волен се дървеше така ама бързо заглъхна защото нямаше решение на проблемите! Много пенсионери и малко работещи плюс демогравски срив и без да сум учил икономика знам ,че следва революция или някаква измислена война или както някой бе писал преди мен теглим един заем от няколко милирда и се правим на ударени като гърците!

21.04 2015 в 17:46

To4no taka e nooo.Nikoi nikade niama da otide I ne6tata 6te si prodaljat kakto dosega I po lo6o 6te stava no ne I po dobre

21.04 2015 в 14:59

БРАВО ВЕНЦИ !
Голата истина горчи, но трябва да се казва.
Живеем не в либерална, и не в социална държава, а в някакъв уродлив хибрид на най-лошото от двете, либерални към зулумите, и социални на думи ...

21.04 2015 в 13:34

България е рекордьор по млади пенсионери, изобщо не съм съгласен с моите пари да се дундуркат разни хора дето на 40 години се пенсионират.

20.04 2015 в 17:15

Поздравление.

20.04 2015 в 04:00

Ако д-р Москов се появи в студиото с калпак и по цървули, Бърза помощ няма да идва по-бързо. И с "Лебедово езеро" е така. Има два начина за оправяне - или да теглим заем от 240 милиарда евро като гърците и да си изберем СИРИЗА, или да бачкаме като германците и да си изберем някой от рода на Меркел. С псувни, завист и мързел нищо не става. Който и да дойде на мястото на Москов и на Калфин.

20.04 2015 в 00:35

Г-н Мицов,
Не забравяйте да споменете политическата си принадлежност.
Аз чувам за ПП "Глас Народен" единствено около изборите.
Все пак ако това е проявление на вашата политическа група, то си е за новина.
Иначе текста ми идва малко мелодраматичен и разбира се не предлага решения. Пък то да се мрънка е най-лесно.