Из делниците на един луд (26 февруари – 2 март)

Тони Филипов, д-р 05 март 2018 в 11:59 25845 11

Понеделник, 26 февруари

Баба!
Спомням си нейното раждане.
Ама чакай, ще кажете, никой не може да си спомня раждането на собствената си баба.
Да, но ние помним деня, в който тя се роди.
Просто ние - нейните внуци, плеснахме с ръце и тя се появи на бял свят...
Нашата баба, о, скъпа, прекрасна електрическа мечта.

Рей Бредбъри, „Възпявам електрическото тяло!“

Да беше жив бай Рей, па да го поканя, да му сипя едно вино (от глухарче) и да му разкажа, че има далеч по-странни работи от това, някой да помни раждането на баба си. Много по-големи чудеса. Само за Гинка градската да му разкажа…

Всъщност, сделката Гинка-ЧЕЗ е едно рецидивиращо чудо, ако мога така да се изразя. В Сандански пред младежи от ГЕРБ Борисов рекъл, че сделката не му се вижда съмнителна. И обяснил: "ЕРП са продадени 2005 г. Забележете как са продадени – контролният процент, който позволява да се контролира дружеството е 34, а държавата си е оставила 33. Още тогава те са заложили да няма никакъв контрол".

През 2005 г. Борисов беше гл. секретар на МВР. Но вероятно не е бил в състояние да попречи. А може и да не е разбрал. Той тогава припкаше от местопрестъпление на местопрестъпление…

Но по принцип е прав. В началото бе царят. Ето какво си е записал д-р Филипов с дата 23 януари 2003: „Министърът на вътрешните работи обяснява промените в Закона за приватизация, в който се отваряла нова глава “Национална сигурност”. И в тая глава влизали всички предприятия, които царят си е набройкал: оръжейният бизнес, седем електроразпределителни дружества, “Булгартабак”, БТК. Тяхната приватизация минава под знака на опазването на националната ни сигурност. И вече само кабинетът (сиреч царят) ще решава кое на кого да се даде. Съдът и да има нещо против, няма думата. Защото се касае за националната сигурност!“.

Къде са сега царските мушмороци? Къде е министър Милко Ковачев, идеологът на цялата далавера? Къде е министър Севлиевски? А червените бонзи? Ако енергийната мафия има преобладаващ цвят, то той е червен…

Така сме го видял тогава, така го виждаме и днес.

А ако се чудите откъде се взе тая Гинка, веднага ще ви кажа. Гинка е ескалацията на наглостта и безскрупулността на управляващите и персонално на Борисов. Този път обаче отидоха твърде далече. Не знам дали ще могат да се върнат… Какво ще кажете, дали сега да излизаме да протестираме или да изчакаме да се затопли времето? Нека се затопли, нали? Бърза работа нямаме.

Нетърпелив гражданин…

Междувременно почнаха да излизат разни работи за Гинка и фамилия. Ген. Наско вика, че когато бил шеф на НСС, там имало информация за участието на Славчо в афера с фалшиви телефонни импулси, които източвали БТК.

На друго място пък прочетох, че Гинка и Славчо били семейни приятели с Митко Каратиста, известен като шофьор на Пашата и дългогодишен член на борда на ЧЕЗ. Каратиста става член на борда на 14.10.2009 г., веднага след идването на Борисов на власт (27 юли 2009 г.) Което е чиста случайност. Както обясни преди време Делян Добрев, Борисов нямал пръст, назначен бил от ЧЕЗ. Вероятно защото името му седи на първата страница на справочника „Кой кой е в българската енергетика”, друго обяснение няма…

На една снимка пък видях Гинка и Славчо заедно с някаква Мая Вампира. Да не беше Мая Хиената... Която била близка с Борисов. Не я знам коя е и каква е госпожата, но като съдя по прякора, не чувствам да се изпълвам с емпатия…

По Нова ТВ показали анонс на интервю с Гинка, което ще бъде излъчено утре. Според Афера.бг в него Гинка казвала оШфорни компании. Обаче на следващия ден в цялото интервю тези думи ги няма. Явно някой ги е изрязал. За да не се излага Гинка с невежеството си. Кой и по чия поръчка?

Изобщо следите водят все към Борисов… Както каза Драго Симеонов, видях Гинка и сега още повече не вярвам, че съществува…

Вторник, 27 февруари

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов вика: „Заявявам го съвсем отговорно – хората не бива да се притесняват. Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова, няма да натовари българските граждани и няма да се плаща през цената на тока…“

Да, бе, ще се плаща през цената на водата… Ай що се правиш на улав!

Този човек някога го представяха за честен и морален. Някога…

Господин Иванов, понеже е възможно да си живеете още с представата за лична почтеност, та съм длъжен да ви кажа, че вие може би неусетно за вас, а може би не, сте станал ибрикчия на властта. Е, да, иначе нямаше да се задържите на поста след отпадането но РБ от съдружието. Но дали си заслужаваше?!

Всъщност, има вариант доц. Иванов да не лъже. Председателят на БЕФ Иван Хиновски вика: „Има иск от страна на ЧЕЗ за стотици милиони. Много вероятно е ЧЕЗ да спечели това дело… Гинка от Пазарджик ще получи стотици милиони…“ А дали тук не е заровено кучето или поне част от него? Колко му е да се помогне на ЧЕЗ да спечели делото? И купувачът на ЧЕЗ, който и да е той, но той не е който и да е, да си върне парите? Вижте, хора, имаме работа с бандити! Те по цял ден мислят какво и как да откраднат. В тази област трудно можем да се мерим с тях.

Президентът Румен Радев обяви, че обмисля дали да свика КСНС заради сделката за ЧЕЗ. „Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. Въпросът е кой и защо крие своите намерения…. Без ресурси някой получава огромна банкова гаранция. Това са много въпроси. Има ли политическа гаранция, също така? Всички чакаме отговори”.

Интересното е, че „Монитор“ цитира Радев с удоволствие: „Радев: В сделката за ЧЕЗ става въпрос за скрито придобиване на дружеството.“ Шиши, понеже си знае, че е обичайният заподозрян, та бърза да обади: „Тоя път не съм аз!“ Ще видим.

Червените твърдят, че правителството стои зад Гинка. Жельо Бойчев вика: „За нас поведението на г-н Борисов е необяснимо и неоправдано по никакъв начин. Той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка или обратното, ако той не е знаел, мястото му не е там“.

С две думи Борисов или е лъжец, или е тъпак. Срещал сме мнения, че нещата не са в дизюнкция. И, ако сте ни чели внимателно когато ви писахме за користното невежество, което ни управлява, знаете, че самият ние сме привърженик на едно конюнктивно разглеждане на проблема. Но и то вече не е достатъчно да обясни феномена. Защото в него през годините настъпиха сериозни нематериални промени. (Материалните са отделно.) Между нас да си остане, но като го гледам и не съм далече от мисълта, че в него има баре двама. Някои прояви не могат да се обяснят дори с банкянска простотия…

Самият Борисов кандисва на некадърност: "Да приемем, че нашата опозиция е алармирала, ние сме подценили…“

Май усети, че този път ще набара фазата. Според експресно изследване на Галъп 72% от българите намират за неморална и неприемлива тази сделка. Работата почна да се обръща.

И Борисов демонстрира свирепо настроение: “Гъци – гъци, гъци – гъци – гъци – гъци… Мамка му ѝ прасе. Тръгнах към него – не мърда. Ритнах го – не мърда. То излезе един изгнил пън, от онези, дето нощем светят“.

Пън, обикновен пън!

Някакви неизвестни гадове искали да свалят Борисов от власт. Те му спретнали тоя компромат и без да се усети, му срали в гащите, извинете, но това е точната метафора.

"Някой иска да повтори февруарските събития, по друг сценарий със същите изпълнители... Тоя път оставки няма да има. Обещавам им на тези хора да ги разнищя докрай".

Боже, Боже… Десет години вече крадат и не се научиха! Почнаха като Паниковски и така и ще свършат. Може ли такава аджамийска работа?! Има една българска пословица, която казва: „Който е откраднал минарето, той е намерил калъф да го скрие". А тия тръгнали като на сватба, без калъф, без нищо…

Навън е яка зима. Студ и сняг до колене. Столицата е проходима или непроходима, въпрос на оборудване, при зимни условия. Юрий Сомлев публикува във ФБ една зимна рима, посветена на кметицата: 

Сняг се сипе на парцали,
Фандъкова си мисли, че е кмет на остров Бали.

Нали съм си поет по душа и веднага ми се завъртя из ума една рима със заебали, но доде да я запиша и тя избяга… Нямате представа колко страхотни рими и изобщо мисли са ми избягали в последния момент!

Снимка във Фейсбук показва надпис в Париж, който, според автора, насочва към българското културно наследство. По този повод „Монитор“ поразпитал търновския пътешественик Георги Стоименов, който разказал какво е виждал по света: „На самата Айфелова кула, вика, имаше поне 2-3 подобни надписа с имена на хората, увековечили присъствието си там. Подобен надпис с червен маркер има и върху една от колоните на Бранденбургската врата. А на една от пейките в Хайд парк в Лондон пък се мъдри текста: „Яж ми х.я. Пешо от Варна.” И на „Саграда Фамилия” в Барселона имало българска следа, плевенска по-точно. С една дума навсякъде.

Преди няколко месеца разказахме за преживяванията на Антони Георгиев в пустинята Атакама в Чили, където върху скулптура "Ръката на пустинята", видял написано с дебел червен флумастер думата Х*Й и то два пъти. Той твърдеше, че било българско дело. И по този повод се завърза дискусия. Много читатели предположиха, че е дело по-скоро на руснаци, отколкото на българи. Казаците пишели „Х*Й“. Българите предпочитали да напишат „К*Р“. В което има известен резон. Макар че пък Радан как каза на Бойко? Бай Х*й, не Бай К*р. Нe ли?! Но все пак не е хубаво да бързаме и веднага да обвиняваме българите за всеки Х*Й. Ако няма изрично указание, като например „Пешо от Варна“, обвинението трябва да е срещу неизвестен извършител – може да е българин, може да е руснак. Да не говорим, че руснакът чисто статистически е много по-вероятен.

Сряда, 28 февруари

Нинова темперира скандала с Гинка. Написа във ФБ: „Борисов е срам за България и за нейния европейски образ… Потресена съм. Премиер на България, която е председател на Съвета на ЕС, замеси по недопустим начин премиер на друга европейска държава, като излъга нагло, че г-н Бабиш му е предоставил документи за скандална сделка… Председателството приключи…“.

Бабиш категорично отрича да е давал документи: „Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на ЧЕЗ-България. Но аз отказах да пращам каквито и да е документи… "

Думата срещу дума. Не знам на Бабиш колко му струва думата, щото и той се е омотал в някакви далавери с еврофондове… Но понеже знам, че на нашия думата е безценна, в смисъл че никой не дава пет пари за нея, не е нужно да се напъвам, за да разбера кой лъже. „Документите“, които уж му изпратил Бабиш, се оказаха един хвърчащ лист, който освен това, той не му бил изпращал…

Колегите от Фрогнюз научили, че на срещата в сараите на Доган Пеевски декларирал, че няма нищо общо със сделката за ЧЕЗ. Имал документи, които сочели кръгове, свързани с премиера Борисов.

Склонен съм да го вярвам, като съдя по политиката на вестниците на медийния империалист. Още на 25 февруари Иван Тропанкев написа в „Монитор“: „Скандална е сделката с продажбата на ЧЕЗ“. А, както е известно, Тропанкев никога не си казва мнението, преди ръководството да му съобщи какво му е мнението.

Вчера забравих да напомня, че се навършиха 116 г. от рождението на един от любимите ми настолни приятели – Джон Стайнбек. Той е казал хиляди хвъркати мисли, сред които и тази: „Понякога проституирането не е въпрос на съдба, а съчетание от способности и склонности”. („Благодатният четвъртък”)

Казвам го, щото повечето викат, че си вадели хляба…

Четвъртък, 1 март

Честита Баба Марта, братя и сестри! Честито и на народните ни избраници!

Юнкер изчетка яко приятеля си Борисов на срещата на лидерите на балканските държави в София: „Българите могат да се гордеят с начина, по който лидерите им водят европредседателството…“.

И те се гордеят! И ката ден благодарят на Бога! Благодарим ти, Господи, за този премиер, който си ни дал и прости ни, ако не го харесваме достатъчно. По-точно хич…

На мястото на Юнкер бихме се въздържал точно в тоя момент, когато Борисов се е осрал до плешките, да го прегръщаме и хвалим.

Поканил Гинка на среща в МС. И тя се явила. При минус 13 градуса Гинка се явила по къс ръкав. Така сме ние от Пазарджик! Калени сме като челик!

След срещата Гинка, непосредствена като повечето граждани на Пазарджик, си каза направо: „Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията…" Точно в което цяла България и половин Европа го подозира…

И Гинка, силно омекнала след срещата с премиера, вика, че с радост приема: „Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен”.

Така е тук. Както беше казал бай Мирон Иванов, никога не се знае кое на кого е и до кога…

И все пак, честно ще призная, че като пазарджиклия мъничко съм горд с Гинка! Такава била, онакава била, носела се с жилетчица за 20 лв. от Илиянци, ама как зачука Корнелия Нинова?! "От лидера на една политическа сила, рече Гинка в парламента, беше зададен въпросът как може Гинка от Пазарджик на 43 г. да си купи ЧЕЗ. Мога ли и аз да върна въпрос в същия стил: А как може млада дама от с. Крушовица на 28 г. да си купи "Техноимпекс"?

Шах! Нинова си взе свободен ден да мисли как да отвърне…

И изобщо Гинка прослави Пазарджик така, както нито Стоян Ганев успя, нито Кошлуков успя, нито Катя Михайлова, нито никой… Певци песни за нея пеят…

Полегнала е Гинка в офшорна градинка,
на едни момчета с големи шкембета.
И решили после, след кратка седянка,
да платиме ние, а не няква банка.
Щото няма лихви и никакво сторно,
на нас ни остава, дет гледаме порно!
Припев: Къв народ сме Гинке,
май най ни подхожда,
кой отдето мине,
все да ни "оножда".

(Георги Касъров)

Мисля, че градинката трябва да се поправи от офшорна на ошфорна, за да е в стилистиката на протагониста. Но това е дреболия.

Близката на сърцето ми колежка Татяна Лозанова се възмущава във Фейсбук от варварските писания в учебниците по български език и литература. И цитира: „В популярната представа за хармоничността на Йовковия художествен свят все още битува известен анахронизъм, който бихме си обяснили като следствие от замяната на прочита и вникването в самите Йовкови творби с хипертрофираното взиране в метатекстовете за тях."

Да, много овча мисъл, няма как да се отрече. И това вероятно е писано от учЕн от СУ, езикът ми е познат. Напомня ми например на проф. Валери Стефанов. Другаде сме му се възхищавал нашироко, затова тук ще илюстрираме само с няколко цитата от книгата му „Творбата – безкраен диалог”. И по-специално есето „Еросът на институциите (Дядо Йоцо вижда)“.

„Втората Йоцова среща до голяма степен носи посланията на първата – дошлият в отпуск войник бързо бива превърнат в любовен партньор: „Той се спуска и стиска пъргавата ръка, която войникът му подава весело. Па му бара дебелия шинел, копчетата, фуражката, хваща сабята и я целува“. Ако преди обект на любовните ласки бяха еполетите, сега е ласкана сабята – най-важната част от институционалното «тяло». В смисловата тъкан на творбата образът на сабята присъства като върховен израз на потентността, тя е «онова, което сече» и сегментира социалното поле. Сабята е знакът на крояческата мощ на Държавата-шивач».

С последното изречение за „Държавата-шивач” професорът ни подготвя за третата и най-важна среща на Дядо Йоцо – с влака: „Социално разкроима „дреха” е станала цялата българска земя, или, по-точно – земята е метафоричното сукно, от което се шие „униформата” на „българското”. Влакът е иглата на Държавата-шивач, денонощно наведена над земята-сукно. Планината се разрязва, сече, за да се съчлени, у-члени изразимостта на държавата…”

И по нататък се обяснява как, ако сабята показва силата и твърдостта, то влакът е еманацията на твърдото проникване и обладаване на планинските недра…

Такива хора определят „модата“, те пишат учебниците, по които системно затъпяват нашите деца.

За да обикнете българската литература, трябва да срещнете някой, който да ви я разкаже с любов. Не за хабилитация и дисертация, а просто от любов. Имаше такива хора някога, а може и още да има.

Петък, 2 март

Активни граждани подемат акция "Загаси лампите!“. Призивът е на 3 март в 19 часа всички да загасим за 5 минути, за да покажем отношението си към сделката на Гинка с ЧЕЗ. Аз ще изгася за 10 минути. Така де, дето вика Швейк, да не съм за пет минути!

Но защо точно 19 часа? Ако бях сред организаторите, щях да се поинтересувам в колко часа гасят тока в затворите и да предложа този час за начало на акцията. Така де, да има някаква символика.

Стига вече сме гинчили. В държавата стават и други свинщини. Полицаи обикаляли по къщята на граждани, които се изказвали неласкаво за руски патриарх Кирил във Фейсбук, и ги принуждавали да подпишат предупредителен протокол, че няма повече да огорчават главата на руската църква. 

Факсимиле от публикация на Велислав Минеков.

По информация във ФБ от народната милиция са били посетени Теодор Спасов, отец Рафаил, Иво Дошев. Рафаил (Росен Стефанов), лично потвърди, че е посетен от двама полицаи и е подписал предупредителен протокол, че няма да застрашава сигурността на патриарх Кирил Гундяев.

Манол Глишев, в изблик на ревност, че него не са го уважили да му предложат да подпише предупредителен протокол, съобщи на всички заинтересовани институции - милиции, синоди и т.н., че: „Смятам споменатия т. нар. "патриарх" за говедо, нищожество и лъжесвещеник, комуто, в качеството си на твърдо убеден християнин, докаран до отвращение от упадъка на източноправославното изповедание, с радост… бих се изсрал в митрата, която митра сетне бих нахлупил обратно върху всесветейшата Гундяева кратуна.“

Пък Иво Джоков е още по-краен: „К*р за руския патриарх!“

Не знам… Не съм единодушен. От една страна така не бива. От друга страна обаче не знам как бива с тези нахалници! И вселенският патриарх е идвал, и папата, и ламата и на никой не сме простили. Откъде накъде на руския патриарх да прощаваме?! Разбира се, трябва сериозно да се помисли, преди да предприемем такава сериозна мярка, като тая да му се изтропкаме в короната.

Вицепрезидентът на България лази пред руския патриарх!

Шегувам се. Не бива така. Все пак сме цивилизовани хора. Но ако ме попитате от кого се срамувам повече, дали от сквернословието на Глишев, или от унизителната проскинеза на вицепрезидента пред руския патриарх, нито за миг няма да се поколебая! Да паднеш на колене пред попа и то дори не българския, а чуждия поп, и да му целуваш ръка, ми се струва позорно! Да не говорим, че тоя поп изобщо не е дошъл тука като поп, а като политическо лице!

„За Трети март не знам какво да кажа. Питам се ако един празник разделя нацията, може ли той да е национален празник.“

Това съм написал лани и нямам какво да добавя…

To be continued

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  9007

  11

  Саагмир Саагмир

  09.03 2018 в 20:36

  За Пазарджик. Известни ги направи Гобачов, нали беше на посещение там преди да почине Брежнев.Катето тогава е била млада и зелена пионерка, вероятно е имала думата на среща с комсомолския актив. Ей това КГБ от малки ги вербува.

  14369

  10

  случайно прочетох

  09.03 2018 в 12:37

  Докторе, моля да напишеш в "Делниците" и нещо за тази новина:
  https://offnews.bg/medii/sasho-dikov-zapochva-rabota-za-shouto-na-slavi-676376.html

  Хубав ден!

  11977

  8

  МБ

  06.03 2018 в 09:16

  "Този човек някога го представяха за честен и морален. Някога…
  Господин Иванов, понеже е възможно да си живеете още с представата за лична почтеност, та съм длъжен да ви кажа, че вие може би неусетно за вас, а може би не, сте станал ибрикчия на властта. Е, да, иначе нямаше да се задържите на поста след отпадането но РБ от съдружието. Но дали си заслужаваше?!"

  Така е, купиха го финикийците и него! Работят ни бавно и полека, заедно с него. Пример: Преди Нова година ни пробват с повшение цената на тока с 30% от м.Юни т.г. Той, който би трябвало да е контра вика - много е, по нашите разчети е 7-8%, най-много 10. Против сме, обаждат се немощно десните, като тях, от кумова срама - и червените, ние овцете си траем - има много време дотогава, може да нисе размине.
  Като дойде датата Ив. Иванов кандисва на 15% (уж преко сили - толкова, повече нищо не може да се направи, такива са новите разчети). Ние, овчедушните, мърморим, но преглъщаме увеличението - все пак не е с 30, а е с 15%.
  И така...

  12450

  7

  Alicante

  06.03 2018 в 03:21

  Не знам колко трябва да съм глупав, но 500 години турско робство са ми достатъчна причина да обичам 3-ти Март. И ако можехме да се освободим сами, щяхме да сме го направили , нали? Явно не сме можели. Не ме интересува какви интереси е имала Русия, знам, че Дизраели е казал, че ако влязат в Цариград ще прати британската армада срещу Русия и влизат във войната срещу нас и срещу нея. Така че, кой какви интереси е имал спрямо нас? Всеки си гледа интереса. Да не би Британците и Французите (при Дойран) да са били на наша страна? Или сега някой да е? Просто тогава хората са направили нещо невиждано и нечувано в наша полза. За мен Освобождението от турчалята е най-светлата дата в последните ни 1 000 години история. А за Съединението, както казаха другите хора - нямам нищо против - българско е и т.н., но какво Съединение щеше да има без Освобождение?

  12128

  6

  Minddestruction

  06.03 2018 в 02:57

  Do Alicante:
  "Освобождението" е било такова само в главите на част от обикновените руски и други войници и някои слабообразовани българи. При това войната не е била съгласувана с другите велики сили, което много ясно проличава на берлинския конгрес (има много факти, които пропускам). Освен това преди освобождението руската политика е била против самостоятелността на България (църковна и държавна) и е останала такава и след това (Сръбско - бг войната подтикната от Русия, договорите на Русия със Сърбия и Румъния, които довеждат до пълния крах на Бг през междусъюзническата). И забележете - вековния поробител не ни напада през сръбско българската война, не ни напада и през междусъюзническата; и сме съюзници през първата световна. А трябва да сте много глупав или добре платен та да не знаете/признаете за стремежа на Русия да превземе проливите...
  Та вместо 3-ти март всеки друг ден е ще служи по-добре за национален празник

  11671

  4

  безпартийна

  05.03 2018 в 16:25

  Денят, който не разделя, а обединява всички българи, е 24 май. Това е истинският ден за Национален празник.

  12450

  3

  Alicante

  05.03 2018 в 15:25

  Докторе, Освобождението не разделя хората, не правете внушения. Разделят ги политиците и други, които имат интерес да "разделят, за да владеят". Не искам да си сменяме Националния празник, за да е угодено на тези, на които никога не може да им се угоди (не визирам Вас). Освобождението е най-светлата дата.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София