Битов фашизъм

Евгений Дайнов Последна промяна на 15 октомври 2013 в 11:55 38182 130

Евгений Дайнов

Снимка Сергей Антонов

Евгений Дайнов

Наблюдавам с истинска погнуса неистовите опити на държавни институции, лакейски медии, фашисти и просто шмекери да истеризират темата „сирийски бежанци“. И стигам до важен извод относно онова, което представлява държавата в милата ни Татковина днес.

Ако днес, а не преди 70 години, от българите се изискваше да пратят евреите си в газовите камери на Хитлер, нали знаете, какво щеше да се случи? Ето какво:

Всички до една институции на изпълнителната власт, подпомагани от доброволни отряди на Атака, ВМРО, НФСБ, Бисер Петното и просто локални мутри щяха да се втурнат да изпълняват задачата. И не само щяха да качат на ешелоните всички до един евреи, до последното бебе, но при преброяването щеше да се окаже, че са преизпълнили плана. Вместо 50 000 щяха да отчетат поне 75 000. След което всички тези блюстители на чистотата на българската раса щяха да пишат до Хитлер: „Ето ви евреите, ама не може ли да ви пратим и други – цигани, арменци (дето ни биха на футбол, мамицата им) турци, педераси, както и техните помагачи...“

Щеше да е точно така, защото виждаме каква фашизоидна мобилизация тече по повод не 75 000, а 7000 сирийци. Според говорители на „силовите“ министерства (ония с пушките и белезниците) избягалите от войната архитекти, учители, юристи – и най-вече техните жени и деца, съставляващи мнозинството от бегълците – са „риск за националната сигурност“. Кметицата на София, вместо да атакува държавните институции, поставили бежанците в бедствено положение по общежитията, бодро докладва, че била увеличила полицейското присъствие около тях. Шефът на Агенцията за бежанците нагло лъже – като добър ученик на Гьобелс – че копторите, в които е натикал сирийците, били одобрени от представители на ООН. Когато ООН гневно отрече – нищо. Вятър вее, клати клони.

Медиите на бореца с офшорките Пеевски заливат пространството с паника. „Телеграф“ от 15 октомври, например: „Овча купел бяга от бежанците“. Аз всеки ден чета лекции точно срещу общежитията на бежанците и виждам всичко. Никой не бяга, никой не се бие, никой не проси, нито краде. В крайна сметка дори bTV, с нейната инак смесена репутация, направи блестящ репортаж, в който жителите на Овча купел казаха, че сирийците са тихи и възпитани хора. И bTV цитира данни на МВР, че неколкократното увеличение на „чужденците“ не е довело до покачване на престъпността.

И въпреки всичко това – и въпреки огромната гражданска отзивчивост, с която обикновените българи хукнаха да помагат на изпадналите в беда сирийци – помията продължава. Покрай помията се развоняват българските фашисти, правещи се на политици, журналисти, зам.-министри и кметове. Под помията виждаме политиката на държавата: бежанците да бъдат натикани в гета, където да си измират от болести и глад. Да не ни занимават.

В последния четвърт век тази политика беше вече приложена към циганите, със съответните резултати. Голяма част от нашите турски съграждани също са оставени да вегетират в гета, управлявани от ДПС-феодали. Какво ви интересува ли? Ами и вас, драги, държавата иска да набута в някое гето, в което да си мрете, без да я занимавате със себе си. Защо здравеопазването изтребва гражданството? Защо образованието оставя децата неграмотни? Защо държавата натика в гето последните истински медии, ограждайки ги с Пеевските такива? Защо цели региони на страната са превърнати от държавата в гето, управлявано от местен феодал? Защо същото се случва с цели отрасли?

Българският фашизъм, вмирисан на джибри, чесън и крака, грижливо отглеждан още от времето на бай Тошо, днес е държавна политика. Тази политика превръща всички в жертви. Днес, драги, гледате сеира на сирийците. Утре ще е вашият ред и хич няма да ви е сеирджийско...

Впрочем, българските фашисти, биещи се в гърдите какви са патриоти, комай не са чували за Яворов (или може би го мислят за някакъв евреин?). А той, завалията, помежду четнически си поборничества в Македония, е написал следното за едни други бежанци:

Кат гонено стадо от някой звяр гладен,

разпръснати ей ги навсякъде веч -

тиранин беснеещ, кръвник безпощаден,

върху им издигна за всякога меч;

оставили в кърви нещастна родина,

оставили в пламък и бащин си кът,

немили-недраги в далека чужбина,

един - в механата! - открит им е път.

Тогавашната държава поне е позволявала на арменските бегълци да ходят до механата, представяте ли си? Днешната не ги пуска отвън оградата! Защото идеята е да си мрат зад нея, където не ги виждаме.

Всички „патриоти“ се бият в гърдите, че освен другото са и християни. Какво, хора, стана с любовта към ближния, със свалянето на ризата от гърба си и прочие?

Това не е патриотизъм, а фашизъм. Не е християнство, а най-свирепо езичество. Това не е и фасадна демокрация.

Защото не е никаква демокрация. Това е елементарен, битов, страхлив, злобен, парцалив, подъл – фашизъм.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2014 в 07:56

Докога партийни секретари и техните деца ще дават тон в живота в България? Ето този господинчо (чийто баща беше кореспондент от Англия и хулеше КАПИТАЛИЗМА и ИМПЕРИАЛИЗМА и подчертаваше работническо-селския си произход) сега със същия патос обърна лайномета си на 180 градуса. България ще тръгне напред, когато се оттърве от такива плазмодии!

06.05 2014 в 11:31

Ех, ако с плюсове и минуси се решаваха проблемите! Защо се сърдете на господина Дайнова...какво да прави човека за да се издържа. Не умее да свири и пее, няма научни разработки (в Бг и така се става професор!)Никой няма да даде пари за наслади с тялото му. Единствено остава да си продаде ДУШАТА! И това прави.

02.05 2014 в 15:13

И ние изпитваме погнуса и отвращение от високопарните изказвания на г-н Дайнов (никой не знае кога и как този доста плитък алкохолизиран човечец придоби професорска титла.
Не е той човекът, който ще съди българите от с. Розово. Когато направи нещо добро и смислено за хората и държавата си, тогаша ще има право да говори и оценява...А сега е господин НИКОЙ!!!

30.04 2014 в 03:10

Този да опита да намали алкохола и по-възможност битовия онанизъм.

29.04 2014 в 21:49

Какво толкова. Човека вижда какво става, а вие виждате ли /особено някои/ или си говорите да не заспите посред бял ден. Явно вместо да се направи нещо сносно, по човешки, се опитвате да оплюете всичко що не ви е наред - да не говоря за психиката. Тя ви е достатъчно изперкала. Особено на някои.

29.04 2014 в 16:52

Ама тоя проф-ан е голям кретен,та изпитвам погнуса от фашизма му към българите!Та чак не ми се коментират сополите, с които е оплескал тук пространството!

08.11 2013 в 21:47

Оставете на мира проф. Дойнов. Втериторията България има много по-големи простаци, мутри, лайна и политици-идиоти.Като се почне от Луканов и се стигне до Борисов.

08.11 2013 в 16:24

Нацизмът има известна разлика с фашизма, но и много прилики. А за комунистите - комунистическата диктатура поне на теория няма шовинизъм и е светска, докато фашистите и нацистите са изостанали в средновековието традиционалисти. Но никаква диктатура не е оправдана.

06.11 2013 в 18:52

Към WWW: Добре и вярно забелязано, но мисля, че допускате една грешка. Защото нова следкомунистическа ценностна система има. И тя всекидневно и всекичасно ни са набива в главите от училищата, изкуствата и медиите. И дори от религията. Обикновено ги представят под названията „християнски ценности”, „европейски ценности”, „неотменими права на човека”, „пазарни механизми”, „хуманизъм (по-голям към уличните псета отколкото към застрашените от тях граждани)”, „правова държава” и така нататък.

Проблемът всъщност е в това, че взети в своята цялост, тези нравствени и политически ценности, приложени в законите, водят до социална, политическа и правна неравнопоставеност между различните социални групи в обществото (нещо, което сте забелязали). А неравнопоставеността между социалните групи води до фактическа неравноправност пред формално напълно равноправните на пръв поглед закони. И точно тази е причината, която предизвиква постоянното увеличаване на и без това огромната имуществена диференциация (диференциацията в доходите) както между държавите в рамките на планетата, така и между социалните групи в рамките на отделната държава. А тази прекалено голяма и продължаваща да нараства социална и имуществена диференциация в обществото е причината за кризата на обществото – финансово-икономическа, нравствена и политическа.

За съжаление, доказването на това, което е казано, е доста обемисти, поради което не може да бъде направено тук.