Събития и случки на 24 декември

OFFNews 24 декември 2015 в 04:50 2221 0

Вулкан Руапеху

Снимка Архив

Вулканът Руапеху в Нова Зеландия през 1953 г. предизвиква нелепата смърт на 150 души, минаващи далеч от него.

В България

1879 Военното министерство определя първите униформи в българската войска.

1903 Гласуван е Закон за особата (т. е. за личността и роднините на княза), силно стесняващ свободата на печата.

1919 БКП организира политическа акция в цялата страна, която поставя началото на обща транспортна стачка, която е може би най-масовият и напрегнат социален конфликт в България през XX век. Стачката парализира железниците, но – след серия сблъсъци, провокации и репресии на властта, не успява. Окончателно тя приключва на 19 февруари 1920 г.

1940 По пример и внушение от хитлеристка Германия в България е приет е Законът за защита на нацията, поставил начало на антисемитско законодателство и практика.

1991 България признава независимостта на бившите съветски републики Армения, Казахстан и Молдова.

По света

1818 В Оберндорф, край Залцбург, за първи път е изпълнена коледната песен „Тиха нощ, свята нощ“.

1851 Във Вашингтон, в Конгресната библиотека на САЩ пожар унищожава около 35 000 книги.

1943 През Втората световна война президентът на САЩ Франклин Рузвелт определя ген. Дуайт Айзенхауер за главнокомандващ на съюзническите войски на западния фронт. След войната „Айк” два мандата е президент на САЩ (през 1953 – 1961 г.)

1944 В Ламанша германска подводница потапя американския транспортен кораб “Леополдвил”. Загиват над 800 от 2235-имата войници на борда.

1953 Над 150 пътници във влак загиват в Нова Зеландия при невероятно злощастно стечение на обстоятелствата, започнало със слабо изригване на вулкана Руапеху (към 2800 метра над морското равнище). До върха му има езеро и ледник, от тях огромно количество залива тесен проход и разклаща мост, точно когато до него стига влак с 285 души, пътуващи за Коледно празненство, което ще участва британската кралица Елизабет II. Мостът подава и влакът с девет вагона пада в бушуващата вода.

1974 В Австралия е открит и задържан Джон Стоунхаус (тогава на 49 г.), бивш британски министър, за когото се смята, че месец по-рано се е удавил край плаж в Маями (САЩ). Както се изяснява, той е инсценирал смъртта си, за да започне нов живот – далеч от жена си и от британското правосъдие, което го обвинява в серия злоупотреби.
Започва новия живот под чуждо име и заедно с бившата си секретарка – и съучастнчка, 28-годишната Шейла Бъкли. Двамата са осъдени във Великобритания и изкарват известно време в затвора, а през 1981 г. се женят, но Стоунхаус умира 7 години по-късно.

1979 Първата европейска ракета – „Ариана 1” е успешно изстреляна от космическия център в Куру, Френска Гвиана. Това е трети опит – след два неуспеха; той дава тласък за развитието на Европейската космическа агенция, в която първоначално участват 10 държави.
В общо 11 старта на „Ариана 1” в орбита около Земята са успешно изведени 14 спътника. Успоредно с това се разработват и строят следващите две поколения на европейската ракета.

1979 Започва нахлуването на съветски войски в Афганистан, съществено допринесло за дестабилизирането на региона и... за края на СССР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови