Кой е фаворитът за премиер на Великобритания Риши Сунак

Мая Младенова 24 октомври 2022 в 16:07 6998 0

Риши Сунак

Снимка Getty Images

Риши Сунак

Риши Сунак е най-вероятният следващ премиер на Великобритания. След отказа на Борис Джонсън да се бори отново за поста, бившият финансов министър Сунак събира подкрепа от над половината депутати на торите, изпреварвайки чувствително другия сериозен опонент Пени Мордонт.

Кой е Сунак и как стигна до прага на "Даунинг стрийт" 10?

Роден е в Саутхемптън, Великобритания, на 12 май 1980 г. в семейството на хиндуистски емигранти. Родителите му са пенджаби, родени в Африка, където емигрират неговите  дядовци. Баща му е роден в днешна Кения, а майка му - в днешна Танзания. И двете семейства се преместват във Великобритания през 60-те.

Майка му Уша Сунак е фармацевт, а баща му Яшвир е общопрактикуващ лекар. Риши има брат и сестра. разказва, че е прекарал детството си в аптеката при своята майка. През ваканциите работи като сервитьор в индийски ресторант в Саутхемптън.

Получава солидно образование - завършва философия, политика и икономика в Оксфорд - в колежа "Линкълн" през 2001 г. По време на следването си стажува в предизборния щаб на консерваторите. Печели стипендия от "Фулбрайт" и завършва магистратура в университета Станфорд, САЩ. Работил е като анализатор в банка "Голдман Сакс" и в два хедж фонда.

Сунак прави бърза политическа кариера. Депутат е от 2015 г. В началото на 2020 г., когато е на 39, е назначен от премиера Борис Джонсън за шеф (канцлер) на хазната. 

Добива популярност след избухването на пандемията от коронавируса и става най-харесваният британски политик, след като разпределя милиарди паунди за противоепидемични мерки, вкл. за надници на работниците и грантове и заеми за бизнеса.

Поддръжник на Брекзит, дълго време Сунак бе смятан за логичен политически наследник на Борис Джонсън.

През лятото на 2022-ра Сунак се кандидатира за лидер на консерваторите и стигна до финалната надпревара заедно с Лиз Тръс, като привлече най-много гласове сред техните депутати. По време на тогавашната си кампания той предупреди за плановете на Тръс за реформа в данъчната политика, които в крайна сметка ѝ костваха премиерския пост след само 44 дни на служба.

През есента на 2022 популярността му рязко спада заради усилията му да свие огромните публични разходи от времето на пандемията. През март, когато инфлацията във Великобритания започна да се покачва и се засилиха опасенията от криза на разходите за живот, Сунак обяви само ограничена подкрепа за подпомагане на уязвимите домакинства. Два месеца по-късно той излезе с по-щедър план, който предлагаше на всяко домакинство стотици лири под формата на отстъпки от сметките за енергия.

Критиките към Сунак се засилиха и заради неговото богатство. Публикувани бяха негови снимки с дизайнерски дрехи и такива, на които използва "умни" чаши за кафе за стотици паунди и скъп велотренажор. Всичко това му създаде и образа на човек, който не е наясно как живее масовата част от населението. Макар че индийското му потекло показва напредъка на Консервативната партия в разнообразяването на редиците ѝ и би го превърнало в първия британски министър-председател, който не е бял, Сунак има много от традиционните черти на торите с потекло. Учил е в частното училище "Уинчестър", следва в престижни университети.

По време на обучението си в Станфорд се запознава със съпругата си Акшата Мурти - моден дизайнер, чийто баща, Нараяна Мурти, е съосновател на технологичния гигант Infosys и един от най-богатите хора в Индия. Двойката има жилища в Лондон, в избирателния район на Сунак в Йоркшир и в Санта Моника, Калифорния. Тази година двамата съпрузи бяха включени в годишната класация на The Sunday Times за най-богатите хора във Великобритания.

В последните месеци името му бе замесено и в два лични скандала. През април дойде разкритието, че съпругата му е поискала статут на лице, което не е регистрирано във Великобритания, което ѝ спестява милиони лири годишно от данъци върху дивидентите от акциите в компанията на баща ѝ. Това за момент постави под съмнение политическото бъдеще на Сунак и той трябваше да се бори с призиви за оставка.

Също така стана ясно, че той е запазил американската си зелена карта, която му позволява да живее постоянно в Съединените щати, дори докато бе канцлер на хазната.  Сунак се отказа от зелената карта през октомври миналата година, а през пролетта съпругата му заяви, че ще плаща данъци във Великобритания върху доходите си от чужбина.

Риши и Акшата Сунак имат две дъщери.

Брат му Санджай е психолог. Сестра му Раахи е ръководител на отдела за стратегия и планиране в "Образованието не може да чака" - глобалният фонд на ООН за образование.

Най-важното
Всички новини