Как юристка от фонда на Навални стана символ на протестите в Русия

OFFNews 03 август 2019 в 15:00 11552 0

Снимка SOBOLLUBOV/INSTAGRAM

Юристка от Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални се превърна в лице на протестите в Русия. 

Любов Собол обяви гладна стачка преди три близо седмици, след като не беше допусната до изборите за градски съвет на Москва. През това време тя е приемала само обезболяващи таблетки и минерална вода. 

"Няма да ви позволя да лъжете! Тези документи не съответстват на закона и на здравия смисъл", извика тя от трибуната в Московската градска избирателна комисия и обвини председателката на комисията в десетки нарушения при броенето на подписите на избирателите. На комисията Собол се сторила много агресивна - прекъсвала ги и игнорирала призивите да замълчи. Час след изказването ѝ работната група препоръчва на избирателната комисия да откаже да я регистрира за изборите. 

Още тогава Собол обяви гладна стачка и заяви, че няма да си тръгне, докато не се срещне с шефа на Централната избирателна комисия Ела Памфилова.

Работната група се мести в друга зала, а Собол остава да седи на първия ред. През следващите няколко часа при юристката идват различни служители от комисията, за да я убеждават да си ходи и да подаде жалба. Тя им отговаря, че от офиса на Памфилова до залата са 20 минути пеша и ще почака. Шефката на Централната избирателна комисия обаче така и не дошла. След няколко часа в залата изгасили светлината, а Собол започнала да оглежда завесите, като мислела да се завие с тях, ако ѝ стане студено през нощта. 

Служителите от охраната също минавали през залата да погледнат, но не знаели какво да направят. Източник на Би Би Си, близък до кметството, разказва, че вечерта решили да изведат Собол от сградата "максимално внимателно". Около полунощ пристигнала патрулка и полицаите вдигнали юристката заедно с дивана, на който седяла, и я свалили така от втория етаж, докато Собол предавала на живо случващото се от телефона си. 

31-годишната Любов Собол е завършила право в Московския държавен университет. Баща ѝ е одитор, майка ѝ - инженер в летище "Шереметиево".

В свободното си време с колеги ходили до градчетата край Москва, за да наблюдават как се провеждат изборите. Там за първи път видяла как изхвърлят бюлетини от урните и как полицията не дава на наблюдателите да преброяват гласовете.

Работила и като доброволка в приют за бездомни животни, където също видяла какви ли не нарушения - на животните давали най-евтината храна вместо записаната в документите от обществената поръчка, не ги разхождали, а в приюта работели двама души вместо пет, които получавали 3000 рубли заплата вместо 13 000, като разликата била открадната от изпълнителя.  

Малко преди да завърши видяла обява, че начинаещият тогава политик Алексей Навални търси юристи за проект за борба с корупцията. На интервюто Навални я попитал не се ли страхува да кандидатства и какво мисли семейството ѝ.

Любов Собол започнала приела работата срещу заплата от 60 000 рубли, макар че имала и редица други предложения, включително от Руската централна банка, където карала стаж.

"За заплатата разбрах когато вече се бях съгласила за работата. Мислех, че ще е 30 000. Но бях готова да работя и като доброволец. Харесваше ми политическата позиция на Навални за правова държава. Аз като цяло съм чувствителна по отношение на несправедливостта. Тя ме разгневява. Човек трябва да бъде щастлив. Аз съм щастлива не когато си купувам нова чанта, а когато в приюта разхождат кучетата", казва Собол пред руската служба на Би Би Си. 

Сега Собол живее с мъжа си - антрополога Сергей Мохови, в Донския район на Москва и печели по около 120 000 рубли на месец. 

Юристката разказва, че в работата си по проекта на Навални са отменили стотици обществени поръчки заради корупционни нарушения. 

Нейни близки казват, че винаги е имала политически амбиции. През 2014 година тя пробвала да се кандидатира на изборите за градския съвет в Москва, но не успяла да събере достатъчно подписи. 

"Хората се занимаваха със случилот се в Крим, а Навални беше под домашен арест", казва Собол. 

По думите ѝ през 2019 г. - след финансовата криза и пенсионната реформа, хората са ядосани и изморени от властта и искат промени. Мнението ѝ се потвърждава от юлското проучване на фонд "Петербургска политика", според което 59% от хората смятат да гласуват на изборите за московски градски съвет при 22% през 2014 г.

Собол е правила няколко разследвания срещу близкия до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин. Според нейните данни фирми, свързани с Пригожин, са получили обществени поръчки за 200 млрд. рубли, в някои случаи през фирми, записани на негови роднини.

През 2016 г. мъжът на Собол е нападнат в подлез и в бедрото му е инжектирана отрова. Лекарите тогава казали, че ако е бил по-слаб и ако медицинската помощ се е била забавила, е щял да умре. Полицията започва разследване на нападението, но без успех. Разследване на "Новая газета" обаче свързва нападението с хора на Пригожин. 

Любов смята, че нападението е било отговорът на Пригожин: "Ти се занимаваш с моето семейство, аз ще се заема с твоето". "По-късно, когато през тази година всеки ден публикувах новини за отравяния в детски градини, където храната се доставя от компанията на Пригожин, в неговите медии излизаха всеки ден новини за мен: брат ми организирал Майдана, мъжът ми бил некрофил, а баща ми бил корумпиран", казва Собол. 

Черна кампания срещу нея се води и сега в медиите, свързани с Пригожин. Например след случилото се в избирателната комисия тези медии написали, че тъй като била ядосана, че не са я допуснали до изборите, е пребила дъщеря си, макар че след полицейския участък Собол отишла да преспи в центъра за събиране на подписи и изобщо не се прибрала вкъщи тази нощ.

Колеги на Собол казват, че семейството ѝ сериозно се опасява от нови нападения, затова стои встрани от светлината на прожекторите. 

За гладната стачка Собол казва, че не се е консултирала с никого и сама е взела решението. "Не виждам смисъл от такива обсъждания. Надали мъжът ми или родителите ми ще кажат: "Гладувай". Но някой трябва да поеме върху себе си отговорността и направи жертва", обяснява тя.

За политическите възгледи в Русия тя казва: "Обсъждане за ляв политик или десен политик е хубаво в развитите демократически страни. При нас засега няма даже нормална държавност и нормално гражданско общество. Ние стоим на едно стъпало по-ниско. Затова засега у нас хората се делят на такива, които са за Путин, и такива, които са против него. Как да обсъждаш регресивно или прогресивно данъчно облагане? Смешно е. Къде ще го обсъждате? Нали не ни пускат в градския съвет".

"Тези избори са точка, след която няма да съществуват институции за изборите в Русия. Това е криза в ръководството. Не искат да регистрират никакви опозиционни политици. Всички са свикнали, че московският градски съвет е филиал на кметството и в него влизат само одобрените от кметството депутати, за да вземат нужните на правителството решения. Отпускането на пари за ремонт, масовите отравяния с храна в детски градини, платеното паркиране - нито по един от тези въпроси не е имало дискусии в градския съвет. И нямат намерение да инициират такива", допълва юристката.

От 5000 събрани подписа са открити 11 на починали хора, при това датите им на раждане в списъците не съвпадали в базата данни, затова Собол смята, че става въпрос за хора с фалшиви паспорти, които нарича "токсични избиратели", изпращани от кметството. "Успяхме да отсеем много провокатори, но не всички", казва тя.

От кметството пък казват, че "опозицията се опитва да направи от Собол руската Жана д'Арк". 

Най-важното
Всички новини