Три български филма в Международния конкурс на 21-ия София Филм Фест

ОFFNews 23 януари 2017 в 16:14 3976 0

За първи път в историята на най-престижния международен фестивал в България три филма, създадени от български автори, ще бъдат представени пред авторитетното международно жури, което традиционно връчва Голямата награда на фестивала „София – град на киното”, осигурена от Столична община.

Отличеният със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда „Златна роза”, „Безбог” („Godless”, 2016) на Ралица Петрова е „разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление”. Сюжетът следва една медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност.

Вторият пълнометражен филм на сценариста и режисьора Константин Божанов е поетично озаглавен „И после светлина” („Light Thereafter”, 2017), а световната му премиерата е буквално след няколко дни, в основната конкурсна програма на престижния кинофестивал в Ротердам (25 януари - 5 февруари 2017).

Филмът разказва историята на 16-годишния Павел, емоционален и чувствителен младеж, който мечтае да стане ученик на своя идол - енигматичния френски художник Арно. Подобно на „Аве”, и този филм на Константин Божанов е история за пътуване: пътят към целта среща Павел с интересни хора, води го към заветното самопознание и съзряване.

„И после светлина” е копродукция между България, Белгия и Великобритания. 

Третото българско заглавие в основната конкурсна програма е пълнометражният дебют на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов – „Христо”, стартирал като проект на София Мийтингс 2013. Филмът бе представен премиерно на 34-ия фестивал „Златна роза”, където получи награда за игрален дебют и за най-добра мъжка роля на Димитър Николов (поделена).

Във филма Христо е бездомно момче, което прави всичко възможно, за да води нормален живот. Но, разбира се, има и неща, които не би направил. А цената на „нормалния” живот може да се окаже твърде висока за него. „Христо” беше селектиран за участие в конкурса на Варшавския Филмов Фестивал 2016.

Дебютният филм от Турция – „Сняг” („Snow”) на Емре Ердогду ще има своята световна премиера на 21-ия София Филм Фест. Това е увлекателен разказ за наркозависима млада жена, която живее извън общоприетите норми на обществото. След като разбира за съществуването й, нейният брат Али оставя собствения си, добре уреден живот и отива в Анталия при нея. Там им предстоят взаимни изпитания – всеки от тях се оказва предизвикателство в света на другия.

Своенравен и забавен „Moon Dogs” на британския режисьор Филип Джон е кинопътешествие по стъпките на двама тийнейджъри из Шотландия, по време на което те срещат загадъчно момиче, застанало помежду им. „Moon Dogs” е пълнометражен дебют за Филип Джон, известен пънк-басист и пинг-понг фен, с успешна телевизионна кариера. 

В международния конкурс на 21 София Филм Фест е включена и продукцията на Германия, Ирак и Катар – „Къща без покрив” („Haus Ohne Dach”) на режисьора Солин Юсеф, предствен с успех на фестивала в Монреал 2016.

Историята проследява двама братя – Алън и Ян, и сестра им Лия, родени в кюрдския регион на Ирак и израснали в Германия. Тримата са изправени пред нелеката задача да изпълнят предсмъртното желание на майка си – да я погребат до баща им в родното село. По време на пътуването тримата изучват и родината, и собствената си идентичност, а в опит да открият истините за себе си, ненадейно губят кочвега на майка си.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика