Собствениците на Къщата на Фингов плашат със съд фотограф, снимал сградата

ОFFNews 24 март 2016 в 15:41 14648 3

Снимка gradat.bg.

Къщата на Фингов.

Собствениците на Къщата на Фингов принудиха фотографа Здравко Йончев да свали всички нейни снимки от изложбата си "Архитектурния завет на миналия век", както и от сайта си. Заплашили са го, че ако не ги свали, ще подадат сигнал в прокуратурата.

Фотографът свали снимките от изложбата в изложението "Стройко" днес и на оголените стени постави празни пана, на които посетителите могат да споделят мислите си, както по отношение на Къщата на Фингов, така и по принцип за опазването на културното наследство.

Премахването на снимките едва ли ще реши проблема с рушащия се паметник на културата, само цели да се прикрие какво се върши зад стените на ул. "Шипка", № 38.

Репортерите на OFFNews откриха, че собственици на сградата са „Бългериан кънстъкшън хаус“ АД с ЕИК 131008373. Съгласно търговския регистър Къщата на арх. Фингов се води седалище на дружеството.

Изложбата "Архитектурния завет на миналия век” може да бъде видяна по време на изложението "Стройко" до 27-ми март, неделя, в западното крило на третия етаж на НДК. В събота от 14:00 часа на фона на изложбата ще се проведе дискусия на тема „Опазване на културното наследство. Какво (може да) се случи с Тютюневия склад в Пловдив.“

Публикуваме пълния текст, който Здравко Йончев написа по повод свалянето на снимките от сайта и изложбата:

На 23 март 2016 г. с мен се свърза адвокат, представляващ собствениците на къщата на архитект Фингов, които не ми бяха съобщени. Собствениците настояват да бъдат свалени снимките на къщата, както от изложбата, открита в рамките на „Стройко“ 2016 в НДК, така и от моите онлайн страници. В противен случай те ще подадат сигнал към прокуратурата за извършено престъпление към тяхната собственост.

От моя страна, след консултация с няколко юриста, аз и моят екип смятаме, че те нямат основание за това. Въпреки това свалям снимките от изложбата и от сайтовете ми, както поискаха от мен. Не заради друго, а защото предпочитам да инвестирам енергията си в това, което правя и е смислено за обществото, а не в разговори с адвокати и прокурори.
За мен лично, а мисля – и за всички нас като общество, е важно да разказваме и показваме повече истории и сгради от наследството на миналия век. Безсмисленото изразходване на енергия в борби и спорове кой е прав и кой – крив, ще навреди на темата за културното наследство, а това не е нашата мисия. В днешна България липсват добрите примери и аз не мисля, че трябва да спираме да ги показваме. Моята цел винаги е била да покажа нещо красиво на обществото, и да провокирам интерес към неговото опазване; в никакъв случай да се конфронтирам излишно със собственици, а по-скоро да ги привлека за каузата.

Затова съжалявам за тяхната постъпка, която ги показва по-скоро в негативна светлина, отколкото в положителна. Моите и нашите усилия винаги са били насочени към диалог и създаване на мостове между хората и общностите. Но ако някой не иска да полага усилия в тази посока, си е лично негов избор и отговорност. И ако някой се срамува от показването на истината, това можем да го наречем жалко.

Извинявам се за причиненото неудобство на партньорите на изложбата от Изложение „Стройко“, Форум „Културно наследство“ и Националния дворец на културата, както и на посетителите на самата изложба.

Продължаваме напред. И именно тук е момента да обява, че през тази година заедно със съмишленика ми Константин Фичев, с Дружество „Архитектурно наследство“, Сдружение „Трансформатори“, организация „Шар Жар“ на Розалина Лъскова – моя арт мениджър по много от проектите, както и още други институции, организации и медии ще представим около 20 истории за значими обекти и свързаните с тях българи, които наричаме строителите и предприемачите на Третата българска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!