Ще затвори ли Домът на киното

Искра Ангелова 01 юни 2023 в 15:30 1543 0

Стефан Китанов

Снимка Дом на киното

Стефан Китанов

Вчера народният представител на ПП-ДБ, член на Комисията по култура и медии Манол Пейков написа в социалните мрежи обезпокоително съобщение:

"Току-що двамата с колегата Христо Петров, в качеството си на членове на Парламентарната комисия за култура и медии от групата на ПП-ДБ, помолихме председателстващия комисията г-н Ченчев да покани за изслушване следващата седмица г-н Стефан Китанов във връзка с изтичащия днес договор на Дома на киното и опасността това знаково за българската култура място да спре да съществува.
Мнението ни е, че трябва да се търси начин за медиация между сегашните наематели на Дома на киното – които през последните 20 години го превърнаха в истински храм на сериозното, качествено кино – и собствениците на сградата от Съюза на българските филмови дейци, за намиране на общ път в името на всички ценители не само на доброто кино, а и на високото изкуство и добрия вкус като цяло.
Сърдечно благодаря на Мими Захариева, която в лично обръщение към мен настоя да обърнем внимание на този важен за цялата българска култура казус."

Вчера Стефан Китанов имаше пресконференция по казуса и каза, че "Арт Фест" се оттегля от пространството след 31 години работа в него.

Ето какво каза той: „За мен Домът на киното е като втори дом. Постъпих на работа като директор на киното през май 1992 и го управлявах до 1999. През този период Домът на киното се наложи като водещият арт-киносалон на България, в който извън редовата програмация се случваха непрекъснато извънредни киносъбития като премиери на български филми, малки и по-големи фестивали.
От 2003 с колегите ми от Арт Фест менажираме Дома на киното. Това са малко повече от 20 години. Въпреки многобройните предизвикателства, сред които дигитализацията и пандемията, успяхме да съхраним киносалона и да го оборудваме с необходимата за съществуването му техника, превръщайки го в любимо за поколения киномани място. Тръгваме си с високо вдигната глава и съзнанието, че сме свършили полезна работа за приобщаването на софийската публика към българското и световното киноизкуство и неговите създатели.
Каня всички членове на Съюза на българските филмови дейци, кинообществото на София Филм Фест за учащи и Европейско кино за учащи и вярната публика на Дома на киното на специална презентация, на която ще разкажа за събитията, случили се в Дома и на София Филм Фест през последните малко повече от 30 години."

От своя страна от Съюза на Българските филмови дейци заявявиха, че Дом на киното "винаги е бил и ще остане културна институция независимо от превратностите на времето. През последните повече от 30 години Съюзът на българските филмови дейци винаги е отстоявал непоклатими критерии по отношение на репертоарната политика на Дом на киното".

Те също написаха позицията си в мрежата: "Дом на киното" ще продължи да бъде средище на арт киното в България. OFFNews публикува текста им без редакторски корекции:

"Уважаеми колеги и скъпи приятели на киното в България,

Дом на киното винаги е бил и ще остане културна институция независимо от превратностите на времето. През последните повече от 30 години, Съюзът на българските филмови дейци винаги е отстоявал непоклатими критерии по отношение на репертоарната политика на Дом на киното.
Ръководството на Съюза беше изненадано от решението на „Арт фест“ и неговия директор Стефан Китанов, да се оттегли от дългогодишното ни ползотворно сътрудничество. В тази ситуация Управителният съвет на СБФД предприе незабавни действия и обяви процедура за намиране на нов партньор, който да продължи да развива Дом на киното като културно средище. С решение на Управителния съвет бе определен срок до 15 юли за избор на дългосрочен партньор.
Междувременно Управителният съвет на СБФД предприе мерки за предотвратяване затварянето на киното в месеците юни и юли.
В резултат на общи усилия, Киносалонът ще продължи своята дейност след кратко едноседмично прекъсване за профилактика. Популярният сред общността Cush.BAR няма да спира работа в нито един момент, за радост на всички свои почитатели.
Ръководството на СБФД, уверява, че след приключване на процедурата за избор на нов партньор, Дом на киното ще продължи да изпълнява и да надгражда своята цел, да се превърне в истински културен хъб, в традициите и съвременните тенденции на най-добрите европейски и световни практики."

Управителен съвет на Съюза на българските филмови дейци

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови