Пуерториканката Клеър Хименес с награда ПЕН/Фокнър за роман

OFFNews 03 април 2024 в 11:06 909 0

What happened to Ruthy Ramirez

Снимка What happened to Ruthy Ramirez

What happened to Ruthy Ramirez

Клеър Хименес спечели наградата ПЕН/Фокнър за художествена литература за въздействащия си и комичен роман "Какво се случи с Рути Рамирес", предаде АП.

Действието в творбата се развива в Ню Йорк и разказва за издирването на изчезнало момиче от пуерториканско семейство.

Жените Рамирес от Стейтън Айлънд живеят в и около липсата. Когато средната дъщеря - тринайсетгодишната Рути изчезва безследно след тренировка по лека атлетика, семейството остава завинаги белязано и объркано. Една вечер, дванайсет години по-късно, най-голямата сестра Джесика вижда на телевизионния екран жена в "Котешка битка" - разкрепостено риалити шоу. Тя бърза да съобщи на по-малката си сестра Нина: косата на тази жена е боядисана в червено и тя се казва Руби, но знакът за красота под лявото ѝ око моментално се разпознава. Възможно ли е това да е Рути, след толкова време?

Наградата е придружена от парична премия на стойност 15 000 долара.

"Клеър Хименес е създала интуитивно литературно произведение, изпълнено с нюанси, хумор и човечност, чрез проницателна и любяща работа с героите, фино премерено разгръщане на повествованието и изящно използване на езика - от поетична проза през спенглиш до социолекта на работническия Стейтън Айлънд", се посочва в изявлението, направено от журито.

Другите четирима финалисти - Джамел Бринкли, Хенри Хоук, Алис Макдермот и Колин Уинет, ще получат по 5000 долара.

Сред предишните носители на литературната награда ПЕН/Фокнър са Филип Рот, Ан Патчет, Е.Л. Доктороу, Карен Джей Фоулър. Миналата година отличието спечели Июн Ли за романа си "Книга за гъската".

Клеър Хименес е пуерториканска писателка, израснала в Бруклин и Стейтън Айлънд, Ню Йорк.

Тя е автор на сборника с разкази Staten Island Stories (Johns Hopkins Press, 2019) и What Happened to Ruthy Ramirez (Grand Central, 2023). Получава магистърска степен от университета Вандербилт и докторска степен по английски език със специализации в областта на етническите изследвания и цифровите хуманитарни науки от университета Небраска-Линколн. През 2019 г. тя е съосновател на проекта Puerto Rican Literature Project - цифров архив, документиращ живота и творчеството на стотици пуерторикански писатели от миналия век. Понастоящем е асистент по английски език и афроамерикански изследвания в Университета на Южна Каролина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки