Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Подробен анализ какво ни очаква в новия сезон на "Игра на тронове"

OFFNews 21 март 2016 в 14:48 7710 0

След малко повече от месец всички фенове на хитовия сериал на HBO „Игра на тронове“ ще имат възможността да се насладят на шестия сезон от средновековната фентъзи поредица.

Наскоро излезе новият трейлър на сезона, който постави много въпроси за сюжета и даде леки подсказки за бъдещето на основните герои.

В редовете надолу "Buzzfeed" разглежда и анализира обстойно кадрите от видеото и стига до някои много интересни заключения.

Трейлърът започва с кратък изглед на изгряващото над Вала слънце, съпътстван с песента „Wicked game“ на Крис Айзък, която е в унисон с лукавата игра за трона на Вестерос.


В следващия момент камерата се насочва към тялото на убития Джон Сняг и се чуват думите на Сър Давос: „вече го няма“.

Далеч от обсега на зимата Джайм Ланистър се завръща в Кралски чертог, с тялото на мъртвата си дъщеря.
В следващия кадър той се опитва да убеди близначката си Церсей, че играта все още не е приключила и че те са единствените важни, като обещава да си върнат всичко, което им е било отнето с лихвите.
Момент по-късно камерата се фокусира върху Церсей, чийто поглед красноречиво казва „Ще ви видя сметката“.
Отново на север виждаме Сър Давос, който размишлява и очевидно е напуснал Черен замък. Изглежда, че току-що е открил кладата, на която беше изгорена дъщерята на Станис Баратеон, която той обичаше като своя.
В Зимен хребет Рууз Болтън не изглежда доволен от сина си, вероятно заради бягството на Санса Старк, която трябваше да му осигури лоялността на хората от Севера, все още верни на някогашните си владетели. Това поставя под заплаха властта на семейство Болтън над някогашните земи на Старките.
Следващият кадър ни показва одран човек (отличителното действие на Болтън към враговете им) на бойното поле. Можем само да гадаем чие е тялото, но вероятно не е на Станис. Това се дължи на факта, че последния път, когато го видяхме, беше на път да загуби главата си от меча на Бриен Тартска и ако е мъртъв, вероятно тялото му е обезглавено. Все пак всички изглеждат еднакво, когато бъде свалена кожата им.
Не случайно след пламъците се преместваме към Мелисандра, която изпитва сериозна загуба на вяра. „Великата победа, която видях в пламъците, се оказа лъжа“, горчиво заявява тя. В течението на сериала Мелисандра и сър Давос имаха редица противоречия, но изглежда, че това ще е момент на обединение между тях. Двамата загубиха краля си и са с разбити сърца. Може да се очаква, че занапред ще бъдат съюзници, стига, разбира се, рицарят да успее да прости за изгарянето на Шайрийн.





По някакъв начин (вероятно ще бъде обяснено как) Дарио Наарис и Джора Мормон попадат на точното място, където Денерис беше пленена от дотраките в края на 5-ти сезон и на всичкото отгоре Джора открива пръстена, който тя изпусна, след като беше обградена.


Веднага след това виждаме пленената Денерис, но вероятно ситуацията около нея бързо ще се промени, вземайки предвид огромния ѝ черен дракон, който може да се появи във всеки един момент.
В следващия кадър се вижда как тя поглежда към огромна статуя на кон, изправен на задните си крака. Това вероятно означава, че се намира във Вес Дотрак, който служи за столица на номадското племе.
Обратно в Кралски чертог Върховният врабец определено изглежда готов за предстоящите битки. Конфликтът между предвожданите от него религиозни фанатици срещу Ланистър и Тирел ще бъде сред ключовите сюжети в новия сезон. „Всеки един от нас е беден и безсилен, но въпреки това имаме силата да разрушим империя“, заявява той.
Миг по-късно виждаме сиви небеса и знамена със златен кракен върху тях. Това може да означава единствено, че Грейджой се връщат на фокус.

В следващия кадър виждаме Санса Старк, загледана в пространството пред нея. Когато я видяхме за последно, тя бягаше от Зимен хребет, а сега е на топло, като вероятното ѝ местонахождение е в дом лоялен на семейството, към което принадлежи. Вземайки предвид, че актьорът превъплътил се в Малкия Джон Ъмбър се завръща в екипа на сериала, вероятно се намира именно в неговите владения. Това означава, че ще се събере с най-малкия си брат Рикон, който се укрива при семейство Ъмбър.

За първи път във видеото се спираме и на друг ключов образ – Тирион Ланистър. Вероятно през целия сезон ще бъде в Мийрийн, където ще управлява от името на Денерис.
Веднага след него пред нас изниква дракон, реещ се в небето, дали е Дрогон или другите два огнедишащи звяра са пуснати на свобода, ще стане ясно след броени седмици. Макар определено да прилича на големия черен дракон, фактът, че се появява веднага след Тирион, при когото са другите два дракона, може да се окаже подсказка за участието им в новите епизоди.

В следващия момент действието ескалира. Обратно в Кралски Чертог Лансел Ланистър предупреждава братовчедка си Церсей, че ще има насилие, ако не нареди на охранителя си да отстъпи.
Веднага след това камерата се насочва към върнатия към живот, подобно на Франкенщайн, Грегор Клегейн, по известен като „Планината“.

Церсей твърдо заявява, че избира насилието. В последния сезон тя беше заключена, косата ѝ беше отрязана и беше принудена да върви гола по улицата в собствения си град, докато хората я замеряха с боклуци. Вероятно няма да доживее до края на сериала, но без съмнение от сега нататък ще търси отмъщение и преди да се присъедини към мъртвите си роднини, ще го получи.

Кадърът, който виждаме след това, показва група войни, готвещи се да влязат в битка. Предводителят им много наподобява Нед Старк и вероятно става въпрос за ретроспекция. Това е едно от най-важните места в сюжетната линия на историята, а именно Кулата на радостта, където е пленена сестрата на Нед – Лияна. Вероятно в ролята на по-младия Нед Старк ще се превъплъти различен актьор от любимеца на част от почитателите на сериала Шон Бийн.
От този момент нататък действието в трейлъра започва да се развива много бързо. Отново в Черен замък сър Алистър Торн се опитва да разбие врата. Най-реалистичният сценарий за това е, че с братята му от Нощния страж се опитват да се докопат до тялото на Джон Сняг, за да го изгорят.
Обратно в Кралски чертог виждаме Томен, обграден от кралската стража. В един момент младият владетел ще трябва да започне да се държи като крал или ще загуби властта си.
В трейлъра изглежда, че Томен и Церсей се противопоставят един на друг и е много вероятно кралицата-майка да губи търпение към бездействието на сина си.
Веднага след това пред нас се появяват коне, препускащи в битка, и вероятно става въпрос за нещо свързано с Болтън.
Корабите в следващия кадър се борят със свирепа буря и макар да не се виждат гербове по платната, вероятно става въпрос за Железните острови и семейство Грейджой. Възможно е на тях да се намират Теон и чичо му Юрон, чието завръщане се очаква отдавна.

В първото си появяване пред нас Аря Старк получава болезнен удар в лицето и се вижда, че тя все още е сляпа.
След нея Петир Белиш прави единствено си появяване във видеото, от което се разбира, че той все още се намира на север. Едва ли Санса ще таи топли чувства към него, ако пътищата им се пресекат отново, а тя подобно на Церсей ще търси разплата в новия сезон.

Марджъри Тирел също се появява за кратко. Тя все още е в плен на врабците, но поне все още разполага с косата си.
Следващият кадър е единственият, в който не може да бъде открита никаква подсказка. Нищо не ни намеква дали героите в него са от Нощния страж, диваци, хора на Болтън или други.
Веднага след това виждаме мъже с готови за стрелба лъкове. Знамето на тях подсказва, че става въпрос за дома Ъмбър, които вероятно са насочили оръжието си към хората на Рууз Болтън.
Следва експлозия, вероятно в Мийрийн.
Най-сетне виждаме Теон, който изглежда, че е заловен от войниците на Болтън в горите около Зимен хребет. Изглежда, че действието се развива веднага след бягството му със Санса.
В следващия момент пред нас се появява мъж в броня с герба на Грейджой и свещеник на Удавения бог, застанали зад нов образ в сериала, а именно Юрон Грейджой, който бива покръстен.
В 6-ти сезон на култовия сериал романса между близнаците Ланистър продължава, както се вижда за кратко тук.
Най-сетне се появява и Бриен Тартска, която в типичния си стил убива мъже, които в случая приличат на подчинени на Болтън. Възможно е да се натъква на Санса и Теон, докато се опитват да избягат от Зимен хребет и да ги спасява.
След това се появява жена, която гледа замислено пламъците. Забелязвайки пръстена на ръката ѝ, очевидно това е Денерис Таргариен.

След кратък поглед в Храма на черното и бялото пред нас се изправя Мелисандра, която се съблича, но за кого? Мнозинството от феновете на поредицата вярва, че именно тя ще възкреси Джон Сняг и може би това е началото на ритуала.

Едва ли случайно след това вниманието ни е насочено именно към Джон. Възможно ли е това да е неговото възкресяване? И ако е така, кой го извършва? Вероятно обаче случаят не е такъв.
От един Старк се преместваме към друг... вероятно. Това определено прилича на улиците в Браавос, като преди време изтекоха снимки с Мейзи Уилямс, която играе Аря Старк, да тича по улиците и скача от сграда на сграда. Дали го прави, след като си е върнала зрението, предстои да разберем.
Веднага след това виждаме друга битка на север, показваща войниците на Болтън, които посрещат враг, приличащ на орда от диваци. Ако Джон е възкресен, може да се очаква, че те ще се обединят около него, вземайки предвид факта, че им позволи да преминат отвъд Вала и да се спасят от белите бродници.
Очевидно Грейджой ще заемат централно място в сюжета на новия сезон, като този път виждаме сестрата на Теон Яра, която се наслаждава на компанията на неизвестна жена. Когато я видяхме за последно, се опитваше да спаси брат си, само за да разбере, че той не иска да бъде освободен. Възможно е да видим събирането им в следващите епизоди.
Продължавайки с Грейджой пред нас отново се появява Юрон, планиращ нещо лошо близо до мост. Тук прочелите книгите от поредицата вероятно вече имат представа какво ще се случи, но останалите ще трябва да почакат, за да разберат.

И сега пред нас се появява нещо невиждано досега. Мъж в броня на Таргариен. Вероятно това са още кадри от Кулата на радостта. Това е единственият начин пред нас да се изправи боец, верен на някогашния кралски род. Той се разправя с войни, очевидно подчинени на Старк.
В трейлъра се появява и дивакът Тормунд, обграден от мъже на Болтън, потвърждавайки споменатото малко по-нагоре твърдение, че диваците се бият с хората на Рууз Болтън.
И отново битка. Коне падат, но дали мъжът, яздещ в далечината, е Джон? Вероятно не, защото би било грешка от страна на HBO да го покажат в трейлъра, след всичките си усилия да ни убедят, че е мъртъв, няколко седмици преди премиерата на сезона.

Отново в столицата изглежда, че Марджъри е готова да се разкае пред Върховния врабец.
Веднага след нея пред нас изниква неизвестна група от хора, които вероятно правят нещо лошо на легнал човек.
Отново виждаме сляпата Аря, като е малко вероятно тя да остане така през целия сезон, но със сигурност ще прекара няколко епизода в това състояние.

Изглежда, че можем да очакваме епична битка в Кралски чертог. Джайм Ланистър се изкачва по стълбите към Великата септа на коня си, следван от войниците на Тирел, вероятно в опит да освободят държаната като затворник Марджъри.

За разлика от предишния ни поглед към Санса, сега тя бяга за живота си. Най-вероятно това е бягството ѝ с Теон от Зимен хребет.

Към края виждаме група ядосани Дотраки, препускащи в битка.
И дори по-ядосани диваци.

Най-сетне Бран се появява и то изправен, но не... не може да ходи отново. В последния епизод на 4-ти сезон Триоката врана му каза, че никога няма ходи отново, така че вероятно в случая виждаме негово видение.
Все пак е хубаво, че е видение, защото до него изведнъж се явява Нощният крал. В предишния сезон той се появи на няколко пъти и очевидно, че ще видим още от него в новия сезон. Ако някой ще спомогне сериозно в борбата с белите бродници, това ще бъде именно Бран.
Трейлърът завършва със сър Давос. Той заявява: „Никога не съм бил голям боец. Извинения за това, което ще видите“. До тялото на Джон Сняг Давос взема меча му и се изправя срещу обградилите го мъже от Нощния страж. Защо се случва това ли? Вероятно те искат да изгорят тялото на бившия си командир, а Мелисандра има план да го възкреси.

В новия сезон на „Игра на тронове“ ни очакват много изненади, но ще разберем какво ни чака от 24 април, когато ще бъде премиерата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!