Основоположникът на новата вълна в румънското кино Кристи Пую е част от журито на София Филм Фест

ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2017 в 16:00 4181 0

Кристи Пую, основоположник на новата вълна в румънското кино, ще бъде президент на международното жури на 21-ия София Филм Фест. Режисьорът лично ще представи най-новия си филм „Сиераневада”.

„Сиераневада” е трагикомична история, в която политиката се преплита с динамичните връзки в едно семейство. Филмът привлече вниманието на публиката и специалистите в Основния конкурс в Кан 2016, получи наградите за най-добър филм и най-добър режисьор от Чикаго 2016, приза за най-добър сценарий от International Cinephile Sociaty Awards, както и наградата за най-добра операторска работа от фестивала в Минск 2016.

Само три дни след терористичното нападение в редакцията на френския седмичник „Шарли Ебдо” и 40 дни след смъртта на баща си, четиридесетгодишният лекар Лари (Мими Бранеску) е принуден да прекара съботата със семейството си по нерадостен повод – панахида. Но събирането не протича според очакванията – Лари трябва да се изправи пред страховете си от миналото и да осмисли своята роля в семейството, откривайки, че няма желание да сподели с другите личната си версия за истината. А докато роднините спорят за какво ли не, зрителят остава с убеждението, че Румъния прилича на едно голямо, разпадащо се семейство.

Кристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. По време на следването си прави няколко късометражни и документални филма, а след завръщането си в Румъния продължава да рисува, като снима и първия си филм – „Стока и мангизи” (2001), последван от късометражния „Цигари и пакет кафе”, отличен със „Златна мечка” в категорията си на Берлинале 2004.

Невъзможно е да се пропусне творбата, превърнала се в символ за новото румънско кино - „Смъртта на г-н Лазареску” (2005). Представен като проект на София Мийтингс през 2004 година, филмът има своята премиера на следващата година в Кан и получава голямата награда на конкурсната програма „Особен поглед”, както и шест награди от фестивала в Трансилвания – за най-добър румънски филм, режисура, актьор на Йон Фискутеану, актриса на Луминита Георгиу, на ФИПРЕССИ и на публиката, както и специалните награди на журито в Чикаго, Копенхаген и много други отличия.

Публиката на 21-ия София Филм Фест ще има възможността да се срещне отново с господин Лазареску - измъчван от гадене и главоболие, той се обажда на бърза помощ, без изобщо да подозира за епическата одисея, която ще последва в странната нощ. Следва прехвърляне от доктор на доктор, ужасно натоварени и изтощени от многото работа, от болница на болница – задушни и пренаселени с пациенти, докато животът му бавно гасне.

Следващият филм на Кристи Пую „Аврора” (2010) отново имаше световната си премиера в рамките на „Особен поглед” в Кан, след което получи престижни международни награди от различни филмови фоуми, между които Висбаден и Карлови Вари, където филмът печели наградата в конкурса „East of West”.

Главният герой в „Аврора” е Виорел, изигран от самия Кристи Пую - човек, достигнал кртичната точка на търпимост към заобикалящия го свят в своя житейски път. Той е около 40-годишен инженер от Букурещ; напуска работа, за да се отърве от постоянното чувство на неувереност, което го измъчва след развода. Решен да търси промяна, той попада на ловна пушка, която се оказва необходим и полезен инструмент за постигане на заветната цел.

Билети за прожекциите може да закупите тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !