Трудно е да си представим храненето без брашно. Това би означавало да се лишим не само от хляба, но и от пастата, пицата, баницата и ред други тестени вкусотийки. Тези от нас с глутенова непоносимост със сигурност са поставени пред изпитание. За щастие, бялото глутеново брашно не е единствената опция. В тази статия ще ви запознаем с най-популярните видове брашна и как да ги използваме правилно.
Кратка история на брашното
Пшеницата присъства в човешкото хранене от древността. Тя е била едно от първите растения, които сме отглеждали и на които сме разчитали за оцеляването си. Брашното се е появило в Мала Азия, където производството на брашно и скотовъдството са сложили край на номадския начин на живот за мнозина.
Източник: Unsplash
Каква е силата на брашното?
Не говорим вече за метафоричната сила на брашното и за нейната важност за цивилизацията. Силата е характеристика, по която се различават видовете брашно. Тя характеризира способността на брашното да се съпротивлява на преработка и зависи от типа и качеството на продукта, който се използва (пшеница или друг), както и от количеството протеин. Силата на едно брашно е също директно обвързана и с наличието на глутен. По-силните брашна имат повече глутен и са по-малко ронливи, поради което се предпочитат в индустрията. На опаковките, силата на едно брашно се обозначава с “W” или “фактор на печене”. Делят се на слаби (до 170W), средни (между 170 и 260W) и силни (между 270 и 350W). Брашното "Манитоба" е изключение, което надвишава 350W и се ползва за повишаване на ефективността на по-слабите брашна.
Кои са най-популярните брашна?
Брашно от рожков
Брашното от рожков се прави от шушулките на вечнозелено дърво. То е естествен заместител на какаото и съдържа множество ползи за нашето здраве. Съдържанието му вклюва витамини A, B1, B2, D, както и калций, магнезий, желязо и фосфор. Брашно от рожков помага за храносмилането и отслабването и е подходящо за десерти и смутита.
Брашно от лимец
Брашното от лимец има вкус на ядки и примамливи здравословни качества. Въпреки, че е разновидност на пшеницата, лимецът е далеч по-лесен за обработване от организма. Неговото ниско съдържание на глутен също така не предизвиква алергични реакции. Лимецът разгражда лошия холестерол в тялото и се ползва за детоксикация. Той също съдържа повече хранителна стойност от обикновената пшеница и не се пръска с химикали, защото растението не боледува.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно е далеч по-богато на протеин от другите видове. То е богато и на фибри и мазнини, но не и на въглехидрати. Кокосовото брашно не съдържа глутен, а наличието на триглицериди в него помага и за отслабването. Перфектна опция за хора, които искат да бъдат във форма и които искат да се насладят на приятния кокосов аромат.
Плътността на това брашно обаче е по-ниска и трябва да се използват сгъстители или повече яйца за да не се чупи и рони.
Пълнозърнесто брашно
От хранителна гледна точка, това е най-пълноценното брашно. За разлика от рафинираното бяло брашно, пълнозърнестото запазва компонентите на пшеничния зародиш непокътнати. Благодарение на това, то е богато на фибри, витамини, антиоксиданти и минерални соли. Пълнозърнестия хляб засища повече и се грижи за здравето на кръвоносната система.
Брашно от елда
Елдата е популярна супер храна, която с право носи това звание. Тя съдържа огромно количество минерали и антиоксиданти за единица калория и има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за хора с диабет тип 2. Също съдържа и много белтъци, които увеличават мускулната сила и издръжливост. Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите и регулира нивата на кръвната захар. Поради ненатрапчивия си вкус, брашно от елда може да се ползва както за сладки, така и за солени изделия.
Брашно от киноа
Още една супер храна, за която хората от Южна Америка знаят от хиляди години, а до нас достигна едва в последните няколко. Тя също е богата на хранителни вещества и още една безглутенова опция с приятен вкус. Брашното от киноа може да подобри метаболитното ни здраве, както и да предотврати камъни в бъбреците. Тя е богат източник на антиоксиданти, както и на всички незаменими аминокиселини.
Брашно от нахут
Вкусът на брашното от нахут е доста специфичен. Ако не сме фенове на това или сме свикнали тестото ни да е на вкус по-типично, то се препоръчва да смесваме брашното от нахут с бадемово или оризово брашно за да притъпим вкуса. А когато го ползваме в сладкиши, трябва да подсладим допълнително за да балансираме вкусовете. Въпреки тези затруднения, брашното от нахут също е една вкусна и полезна опция, с която можем да заменим рафинираното бяло брашно.
Източник: Unsplash
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Джендо Джедев
Условни присъди за двама души след изборния скандал ''Чичо Цено, кой номер''
dolivo
България получава първите осем изтребителя F-16 догодина
Владè
Можем ли да се излекуваме от зависимостите си? Ралица Стефанова в подкаста на OFFNews
Владè
Лаура Кьовеши осветли първата голяма акция срещу мафията, включително и в България