Трудно е да си представим храненето без брашно. Това би означавало да се лишим не само от хляба, но и от пастата, пицата, баницата и ред други тестени вкусотийки. Тези от нас с глутенова непоносимост със сигурност са поставени пред изпитание. За щастие, бялото глутеново брашно не е единствената опция. В тази статия ще ви запознаем с най-популярните видове брашна и как да ги използваме правилно.
Кратка история на брашното
Пшеницата присъства в човешкото хранене от древността. Тя е била едно от първите растения, които сме отглеждали и на които сме разчитали за оцеляването си. Брашното се е появило в Мала Азия, където производството на брашно и скотовъдството са сложили край на номадския начин на живот за мнозина.

Източник: Unsplash
Каква е силата на брашното?
Не говорим вече за метафоричната сила на брашното и за нейната важност за цивилизацията. Силата е характеристика, по която се различават видовете брашно. Тя характеризира способността на брашното да се съпротивлява на преработка и зависи от типа и качеството на продукта, който се използва (пшеница или друг), както и от количеството протеин. Силата на едно брашно е също директно обвързана и с наличието на глутен. По-силните брашна имат повече глутен и са по-малко ронливи, поради което се предпочитат в индустрията. На опаковките, силата на едно брашно се обозначава с “W” или “фактор на печене”. Делят се на слаби (до 170W), средни (между 170 и 260W) и силни (между 270 и 350W). Брашното "Манитоба" е изключение, което надвишава 350W и се ползва за повишаване на ефективността на по-слабите брашна.
Кои са най-популярните брашна?
Брашно от рожков
Брашното от рожков се прави от шушулките на вечнозелено дърво. То е естествен заместител на какаото и съдържа множество ползи за нашето здраве. Съдържанието му вклюва витамини A, B1, B2, D, както и калций, магнезий, желязо и фосфор. Брашно от рожков помага за храносмилането и отслабването и е подходящо за десерти и смутита.
Брашно от лимец
Брашното от лимец има вкус на ядки и примамливи здравословни качества. Въпреки, че е разновидност на пшеницата, лимецът е далеч по-лесен за обработване от организма. Неговото ниско съдържание на глутен също така не предизвиква алергични реакции. Лимецът разгражда лошия холестерол в тялото и се ползва за детоксикация. Той също съдържа повече хранителна стойност от обикновената пшеница и не се пръска с химикали, защото растението не боледува.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно е далеч по-богато на протеин от другите видове. То е богато и на фибри и мазнини, но не и на въглехидрати. Кокосовото брашно не съдържа глутен, а наличието на триглицериди в него помага и за отслабването. Перфектна опция за хора, които искат да бъдат във форма и които искат да се насладят на приятния кокосов аромат.
Плътността на това брашно обаче е по-ниска и трябва да се използват сгъстители или повече яйца за да не се чупи и рони.
Пълнозърнесто брашно
От хранителна гледна точка, това е най-пълноценното брашно. За разлика от рафинираното бяло брашно, пълнозърнестото запазва компонентите на пшеничния зародиш непокътнати. Благодарение на това, то е богато на фибри, витамини, антиоксиданти и минерални соли. Пълнозърнестия хляб засища повече и се грижи за здравето на кръвоносната система.
Брашно от елда
Елдата е популярна супер храна, която с право носи това звание. Тя съдържа огромно количество минерали и антиоксиданти за единица калория и има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за хора с диабет тип 2. Също съдържа и много белтъци, които увеличават мускулната сила и издръжливост. Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите и регулира нивата на кръвната захар. Поради ненатрапчивия си вкус, брашно от елда може да се ползва както за сладки, така и за солени изделия.
Брашно от киноа
Още една супер храна, за която хората от Южна Америка знаят от хиляди години, а до нас достигна едва в последните няколко. Тя също е богата на хранителни вещества и още една безглутенова опция с приятен вкус. Брашното от киноа може да подобри метаболитното ни здраве, както и да предотврати камъни в бъбреците. Тя е богат източник на антиоксиданти, както и на всички незаменими аминокиселини.
Брашно от нахут
Вкусът на брашното от нахут е доста специфичен. Ако не сме фенове на това или сме свикнали тестото ни да е на вкус по-типично, то се препоръчва да смесваме брашното от нахут с бадемово или оризово брашно за да притъпим вкуса. А когато го ползваме в сладкиши, трябва да подсладим допълнително за да балансираме вкусовете. Въпреки тези затруднения, брашното от нахут също е една вкусна и полезна опция, с която можем да заменим рафинираното бяло брашно.

Източник: Unsplash









































Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Тръмп иска разследване на връзките на Епстийн с Бил Клинтън
Грузия: Не сме се отказали от ЕС, Брюксел се изолира
САЩ издаде лиценз, който позволява преговори за възможна продажба на чуждестранните активи на ''Лукойл''
Великобритания разреши на Лукойл да продължи да работи до 14 февруари в България