Поляк поведе в Обиколката на България

OFFNews 28 юли 2020 в 20:25 6990 0

Полякът Алан Банашек (Mazowsze Serce Polski) спечели първия етап в 67-мата Обиколка на България - 128 километра между София и Пазарджик.

Това е първа професионална победа в кариерата на 22-годишния състезател. Банашек надделя на спринт над сънародника си Патрик Стош от тима на Voster. Трети се нареди британецът Рийс Ууд от Holdsworth-Zappi.

“Много се радвам за победата, етапът беше труден с много атаки, горещо време и висока скорост. В последните 20 километра един мой съотборник успя да се откъсне и това ни позволи да съхраним сили за финала. В него имах перфектно извеждане и трябваше просто да се раздам за последните 250 метра”, каза Банашек.

Той финишира с време от 2 часа и 48 минути и средна скорост над 45 километра в час. Първият етап донесе и първото отпадане в състезанието. Колоездачът на “Хемус Троян” Денис Дянков падна и счупи ключицата си, след което беше откаран в болница.

След първия етап Алан Банашек е и новият носител на жълтата фланелка. Носител на зелената фланелка е Мартин Влчак (Dukla Banska Bystrica). Фланелката за най-добър катерач облече италианецът Давиде Бауче от (Gallina Colosio). Той събра осем точки на двете премийни височини в етапа. Лидер в класацията до 23 години е Рийс Ууд от Holdsworth-Zappi.

В сряда е вторият етап в 67-мата Обиколка на България - 131 километра между Пазарджик и Пловдив. В него колоездачите ще преминат и височина от първа категория.. Обиколката на България приключва в Бургас на 31 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови