От магазина за обувки до подиума на Вуелтата

OFFNews 05 септември 2017 в 12:13 1624 0

Кристофър Фрум по всяка вероятност ще спечели и Обиколката на Испания, след като отново обезличи усилията на конкурентите.

Зад него обаче също е много интересно, а Евроспорт ни запознава с интересната съдба на канадския колоездач на Cannondale–Drapac Майкъл Уудс, който влезе в светлината на прожекторите в деветия етап, когато завърши трети след Фрум и Естебан Чавес.

Роденият на 12 октомври 1986 година в Отава състезател първоначално е обещаващ лекоатлет, който е нямал равен в средните дистанции. На 23-годишна възраст обаче той чува от лекарите ужасяващата новина, че трябва да спре със спорта.

Публикация, споделена от Michael Woods (@rusty_woods) на

Причината е счупване на левия крак три години по-рано, който не е лекуван правилно. В резултат на това кракът му е бил буквално разделен на две части. Майкъл е ходел без да изпитва болка, но за състезателно бягане и тренировки вече не можело да става на въпрос. Младежът изпада в тежка депресия. Бягането освен хоби му е било и професия, тъй като така си е изкарвал парите. Уудс завършва университета в Мичиган със специалност английски език и литература, но не успява да си намери работа по специалността. Стари познати го уреждат на работа в магазин за спортни обувки.

Работата е нископлатена и тежка. Годишната заплата е 30 000 канадски долара при средно за страната ниво от 50 000. Годишният отпуск е едва 10 дни, има и само един почивен ден в седмицата. Майкъл мрази тази работа, но стиска зъби и бяга от депресията като кара колелото на баща си в живописните околности на Отава. Лекарите го поощряват, тъй като карането на колело укрепва костите. Приятелите му също се радват и го навиват да участва в любителски състезания.

Спортният хъс се завръща у него и така в продължение на три години той съчетава работата в магазина с кариерата на полупрофесионален колоездач. Започва да работи с треньора Пауло Салдана, който го убеждава да напусне работа и да се концентрира върху колоезденето.

"Най-хубавото на работата ми беше това, че с радост напуснах", споделя Майкъл след време. Само след година амбициозният канадец подписва професионален договор с американския отбор Cannondale. Мениджърът на тима Джонатан Уотърс не вярва, че срещу него стои бивш лекоатлет.

През 2016 година Уудс кара на олимпийските игри в Рио, а преди седмица се качи и на подиума след деветия етап на Вуелтата - едно от трите най-престижни състезание в шосейното колоездене.

"Искам повече. Усещам, че малко не ми достига", споделя колоездачът. Той обаче не е заслепен от амбицията да печели на всяка цена. Смята за свое главно постижение в живота любовта на приятелката си Ели, която е била до него в радост и тъга. Двамата сключват брак през декември 2014 година.

"Късметлия съм. Не знам как ме търпи. Още на следващия ден след сватбата си загубих халката. Ели просто се засмя. Без нея нямаше да постигна нищо, честно казано", допълва канадецът, който е живото доказателство, че човек сам е ковач на съдбата си.

Публикация, споделена от Michael Woods (@rusty_woods) на

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови