От колело по капли до върха в Джирото: Пътят на Ричард Карапас

Донислав Донев 03 юни 2019 в 14:47 3818 0

Той накара цял Еквадор да се гордее с него. Състезателят на "Movistar" Ричард Карапас спечели колоездачната Обиколка на Италия тази година и даде повод за празник в южноамериканската държава.

Вероятно няма да се изненадате, ако кажем, че пътят на състезателя до върха не е никак лек. Всъщност, в него е заложено да бъде по върховете. Карапас е роден на цели 2980 метра надморско равнище. Това се случва на 29 май 1993 година. Името на селцето, в което колоездачът се е появил на бял свят, е Ел Кармело. То се намира в провинцията Карчи, Източен Еквадор. Със сигурност преди 27 години никой не е подозирал каква радост ще изживее този район.

Първото колело, на което Карапас завърта педалите, е без гуми. Малкият Ричард буквално е карал само по капли.  Това не му пречи да се запали по колоезденето и не след дълго той се включва в състезателни предизвикателства. Карапас се присъединява към аматьорския отбор "Panavial-Courage Carchense", с който участва в надпревари в Колумбия.

Първият му успех е през 2013 година, когато печели "Vuelta del Retorno", както и Pan-American Championships в Мексико при младежите до 23 години. Следват две победи в Обиколката на Колумбия, където се превръща в първият не местен колоездач, който печели надпреварата.

От "Movistar" забелязват успехите на Ричард и предложението за договор не закъснява. Така се стигна до вчерашния успех на Карапас, който стана първият еквадорец и едва вторият представител на Южна Америка след колумбиеца Наиро Кинтана през 2014 година, който печели Джирото. 

Постижението му не остана незабелязано и от президента на южноамериканската държава Ленин Морено, който ще подкрепи финансово състезателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови