Младата звезда на колоезденето ни Изабела Янкова иска да върви напред с малки стъпки

OFFNews 01 юли 2022 в 13:29 2930 0

изабела янкова

Снимка no-brainz.eu

Изабела Янкова

Младата звезда на българското планинско колоездене Изабела Янкова заяви, че не си поставя големи цели, но гледа да върви постоянно напред с малки стъпки.

18-годишната Янкова спечели за втори път в кариерата си европейската титла при девойките до 19 години на шампионата в Марибор, Словения в края на миналия месец. Това лято и предстои и участие на световното първенство във Франция, където ще се опита да защити световната си титла от 2021 година.

"Най-важното за мен е да гледам винаги да бъда във форма и да бъда здрава. Ясно е, че в нашия спорт няма как да минеш без падания и наранявания, но се старая да се пазя. Никога не гледам да си поставям високи цели, гоня малките, а те водят до големи резултати", заяви Янкова.

Тя разказа, че първенството в Марибор не е предложило много по-различни условия от тези през миналата година, но сега състезателите са били много качествени, макар и техният брой да е бил по-малък.

"Трасето бе много подобно на миналогодишното. Нямаше много участници, но нивото се е вдигнало страшно много. Вече има много спонсорирани колоездачи, които вървят към все по-голям професионализъм. В моята група има още едно българско момиче - Деница Тошева, която остана пета. Хубаво е, че можем да си помагаме и да се конкурираме. От следващия сезон с нея ще караме при жените и сме наясно, че там ще ни бъде по-трудно и едва ли ще можем да повторим успехите си веднага", каза тийнейджърката.

Янкова добави, че едно от най-трудните неща е било свикването с новия велосипед, тъй като не е имала много време за подготовка с него. Сега обаче и предстоят състезания от Световната купа в Швейцария, Андора, Канада и Италия, преди финала на сезона във Франция.

"Преди всяка световна купа имаме една седмица аклиматизация на място. Проучваме трасето, тренираме по-леко, след това наблягаме на спусканията. Наясно съм, че в оставащите стартове и най-вече на световното първенство нивото ще бъде по-високо, но не е невъзможно да го спечеля", каза още младата звезда на колоезденето в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови