Италианец спечели "кралския" етап в Джирото, Роглич загуби още време

OFFNews 28 май 2019 в 19:54 1560 0

Радост за Италия имаше в днешния 16-и етап от Джирото, който е определян като "кралски" заради особената му важност за крайното класиране.

Най-бърз в 194-километровия етап от Ловере до Понте ди Леньо, в който бяха преодолени три височини - две от трета категория и една от първа - Мортироло, беше местният колоездач Джулио Чиконе (Trek-Segafredo). Той преодоля дистанцията за 5 часа, 36 минути и 24 секунди. Чиконе и чехът Ян Хирт от Astana се откъснаха от основната група и спориха до самия край за победата.

Двамата се справиха най-бързо с дъжда и гъстата мъгла при прохода Мортироло и това в крайна сметка ги постави в позиция да атакуват победата.

На трето място остана италианецът Фаусто Маснада (Androni-Giocattoli), който изостана с 1:20 минути от първите двама, а след това, на 1:41 минути, пристигна група от четирима състезатели, в която бяха и водачът в генералното класиране Ричард Карапас (Movistar) и претендентът за крайната победа от Италия Винченцо Нибали (Bahrain-Merida).

Словенецът Примож Роглич (Jumbo-Visma), който преди началото на етапа заемаше второто място в подреждането, изостана още повече и приключи на 1:22 минути зад групата на Карапас и Нибали. Роглич изглеждаше толкова сигурен за розовата фланелка само преди седмица, но явно падането в неделя оказва своето влияние, тъй като не успя да отговори на атаките на Нибали в Мортироло.

Така в новото подреждане води Карапас с преднина от 1:47 минути пред втория Нибали и с 2:09 минути пред третия Роглич. В сряда е 17-ия етап от Обиколката на Италия, в който ще бъдат изминати 181 километра от Комецадура до Антохолц-Антерселва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови