Антидопинговата агенция разследва съмнителна енергийна напитка, използвана в Тура

OFFNews 16 юли 2019 в 14:34 2469 0

Допинг скандал е напът да се появи точно по средата на тазгодишното издание на колоездачната Обиколка на Франция, след като холандския вестник "De Telegraaf" разкри, че Световната антидопингова агенция (WADA) разследва съмнителна енергийна напитка.

Тя е масово използвана от състезателите и се казва "Aicar". Професор Петер ван Еено от лабораторията на "WADA" в белгийския град Гент потвърди пред холандското издание, че напитката е обект на разследване.

"Aicar" е мускулно стимулираща и засилваща метаболизма напитка, която ускорява изгарянето на мазнини и спомага за увеличаване на червените кръвни телца.

При лабораторни експерименти е доказано, че издръжливостта може да бъде подобрена с нея до 68% при спортисти с натоварвания, които са по-скоро маратонски, а не краткотрайни.

"Не съм изненадан, че тя се използва толкова масово в колоезденето. Продуктът досега не бе сред забранените, но разбирам, че се променя начинът, по който се гледа на него от Агенцията", споделя Ван Еено.

Оказва се, че разновидност на коктейла е използвана от плувци в маратонските дистанции и в открити води на Олимпиадата в Пекин през 2008 година, след което веществото е сложено в списъка със забранени субстанции. Но това, което пият колоездачите на тазгодишния тур, е някакъв нов вариант.

Няколко отбора вече са отправили запитвания до WADA след разкритието и искат да знаят дали рискуват, ако състезателите им се подкрепят с "Aicar" по време на тежките етапи. Официално още няма реакция за мистериозната напитка.

Иначе днес е почивен ден за състезателите в Тура, а утре ще се състои 11-ия етап, където колоездачите ще трябва да преминат 167-километровото равнинно трасе от Алби до Тулуза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови