Премиера на третата книга от поредицата 'Светът за българския воин'

OFFNews 31 януари 2019 в 17:10 2973 0

Снимка Библиотеката

Премиерата на "СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН", книга трета - ПЪРВА СВЕТОВНА ВОЙНА 1915–1918, ще се състои на 4 февруари 2019 г., 17.30 ч. в Зала тържествена, Централен военен клуб.

Книгата ще бъде представена под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от автора Димитър Димитров и от акад. Георги Марков

В дългоочакваната книга трета на „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ на базата на водещи периодични издания във Франция, Германия, Англия, Австро-Унгария и др., както и на спомени и дневници на участници в боевете, се проследяват бойните действия на Българската армия срещу сръбски, англо-френски, гръцки, румънски, руски войски.

Особено детайлни са описанията от французи и англичани, участвали в боевете на Южния фронт. Драматичната битка за Ниш и нейните последици са отразени както от съюзници така и от противници. Сраженията на българската конница в Добруджа са илюстрирани от редица германски художници. В раздела „Waffenbrüderschaft – Бойно другарство“ германската гледна точка за военните и за по-широките контакти с българите през войната.

Отделено е специално място на рядко разглежданата тема за българските военнопленници и за още по-малко познатата – българските камилни части. Има и различни куриозности, като например включването на атонските български монаси в борбата срещу сърбите. Както и в предишните книги, всички оригинални текстове на различните езици са сканирани и до тях е преводът на български, което прави от книгата не само интересно четиво за любители на българската история, но и ценен документ за институции. Книгата завършва с публикувани в чужбина маршови партитури, посветени на българската войска и нейните победи.

„Светът на българския воин“ е феноменален труд, за който Димитър Димитров бе награден с юбилейния медал „100 години Първа световна война“ от Министъра на отбраната. Медалът бе връчен за популяризиране на българската военна история, издирването и публикуването на материали от чуждестранния печат за подвига и героизма на Българската армия през Балканските войни и Първата световна война.

Димитър Димитров завършва Националната математическа гимназия (1971) и математика в СУ „Св. Климент Охридски“(1978). През 1979 г. отива на екскурзия в Италия с намерението да емигрира. Прекарва десет месеца в лагерите за емигранти в Триест и Латина, след което постъпва на работа в Българската секция на Би Би Си в Лондон.

Там създава програмата История и политика, която води до края на 2005. В нея разглежда теми, недопускани в комунистическа България. Прави интервюта с политически емигранти като Ценко Барев, Стратия Скерлев, Димко Статев, Петър Семерджиев; с Царица Иоанна, със Стефан Груев, авторът на „ Корона от тръни“, чиято сериализация по Би Би Си през 1987 г. предизвиква силен отзвук от България, в частност Страхил Гичев, синът на Димитър Гичев, прави по телефона от София обстоен коментар на книгата. 

В История и Политика Димитър Димитров ежегодно представяше новоразскретените документи на Форин офис за България. По-подробно тези документи бяха включени в неговите две книги „Съветска България“, издадени от Би Би Си през 1994 и 1999.
Съавтор е на сборника „Би Би Си и България“, по повод 60-годишнината на предаванията на Би Би Си на български.
След 10 ноември 1989 г., Димитър Димитров е първият кореспондент на Би Би Си в България. Отразява събитията през зимата на 1989-90 г и изборите от 1990 до 2001 г.
През 2002 г. Димитров получава голямата награда на радиофестивала в Албена „Сребърна вълна“ за излъчената по Би Би Си програма Светът в действие на 11 септември 2001 г. за терористичните атаки в САЩ.
През 2013 г. издателство ИЗТОК-ЗАПАД публикува книга първа от поредицата „Светът за българския воин“, а през 2014 г. книга втора: „Светът за българския воин: Балканските войни 1912–1913“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови