'Разговорите' - екшън за четене от Сесар Айра

ОFFNews 14 януари 2019 в 12:17 2671 0

Чели ли сте скоро екшън филм?

Няма грешка във въпроса. Романът „Разговорите” на аржентинския писател Сесар Айра, излязъл за първи път у нас в превод на един от най-ювелирните преводачи Нева Мичева, с емблемата на издателство „Лист”, „прожектира” точно такъв филм в порядъка на 96-те си страници.

Като при това съчетава уж несъчетаемото – бавен разказ за неща, които се случват на бързи обороти.

Действието се задвижва в минутите преди сън на главния герой – всяка вечер той си спомня до най-малките детайли разговорите от деня. Днес е ред на размисъл за случаен филм по телевизията, при това гледан откъслечно от двама приятели.

Конфликтът им започва от твърдението на единия, че няма разлика между актьора и героя на филма и че изобщо не е неправдоподобно изпод кожите, с които е облечен един планински козар, да се подава златният "Ролекс" на холивудска звезда.

В „Разговорите” се преплитат няколко времена и реалности, а разказът в разказа изскача, подобно на матрьошка, от друг разказ. В повествованието такива руски кукли няма, но пък името на Путин изниква в най-подходящия за това момент заедно с анализ на ситуацията в Украйна и положението в региона. Не се минава без местни заговори и олигарси и така нататък, и така нататък.

Съспенсът се усилва и заради отровни водорасли от дълбините на морето и от един труп на коза, пила „дехидратираща” вода.

Тази книга е за всички, които са актьори или мечтаят да бъдат такива – тънката ирония на Сесар Айра между редовете ще им извика усмивка „под мустак”. Романът е и за онези, които обичат разговорите и са способни да ги разтягат до безкрайност, за да удължат удоволствието от общуването. Потокът на съзнанието на героя/автора увлича читателя в ребуси на въображението и го убеждава, че изкуството да се поддържа разговор е поне толкова важно колкото изкуството да се поддържа мотоциклет.

Корицата и оформлението са дело на художника Костадин Кокаланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата