ПСЖ осъди катун с български роми да напусне градче

Ивайло Йолчев 13 октомври 2017 в 10:40 11884 1

Драма с български и румънски роми разтресе френското градче Поаси, което се намира на един хвърлей от Париж. А когато се намеси и най-богатият местен клуб ПСЖ, става интересно.

Предисторията на вчерашния екшън. ПСЖ купува близо 75 хектара от кметството, за да строи там академия. Тя ще е за чудо и приказ - 15 терена, стадион за 3000 души, учебни корпуси, жилищни сгради. Инвестицията за 150-200 милиона евро трябва да е готова до началото на сезон 2020-2021.

На мястото обаче се е настанил ромски табор. От няколко години местните жители пищят от бедствието, което носи със себе си катунът. Най-вече в екологичен аспект. Ромите нямат ток и вода, хвърлят боклуците, където им падне.

Местните власти се опитват непрекъснато да ги убедят да се върнат в Румъния и България, откъдето са дошли. Живеещите в мизерия роми обаче са категорични, че по-родните им места ги чака още по-голяма мизерия и отказват.

ПСЖ обаче подава жалба в съда, че в имота на клуба има катун. Темида задължава ромите да напуснат. Българите и румънците обаче подават жалба в по-горна инстанция. Тези дни излиза окончателното решение- ПСЖ печели.

Така вчера сутринта в 7,30 часа кмет, полицейски шеф, 30 униформени, няколко багери и автобус пристигат в катуна. Балканските роми са събудени и помолени да напуснат импровизираните си жилища.

Съпротива почти няма, но неколцина са изведени с полиция. Малцина се възползват от опцията да кандидатстват за спешни жилища, тъй като имат сериозни здравословни проблеми.

Властите претърсват щателно всички бараки и палатки за опасни материали. Откриват само няколко газови бутилки. После багерите минават, за да са сигурни, че никой няма да се върне.

                                      Така ще изглежда новата академия на ПСЖ. Инвестицията е за близо 200 милиона евро

На ромите са предложени каравани в лагер, намиращ се до Триел-сюр-Сен. Българи и румънци се качват в автобуса, други поемат със свои превозни средства.

В Триел обаче чакат на нож новите си съграждани. Точно до караваните е кръговото движение на града и прочутия мост, посещаван от куп туристи. Поне лагерът има канализация и ток, така че възможностите за екологични бомби са намалени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

13.10 2017 в 10:58

" Поне лагерът има канализация и ток, така че възможностите за екологични бомби са намалени."

Похвален е оптимизма ви, но всички знаем, че това няма да промени нещата...
 
X

Да помогнем на украинските деца!