Николай Цонков: Премиерът вече не може да наложи нито една българска позиция в ЕС

OFFNews 17 март 2021 в 13:22 1772 0

Очевидно премиерът Бойко Борисов не казва цялата истина за решенията, които са взети на европейско ниво и доколко са защитени българските интереси. Но най-големият проблем е, че премиерът вече не може да наложи нито една българска позиция в ЕС и да защитава българските интереси. България е загубила европейския си авторитет и доверие, и европейските институции вече не го подкрепят. 

Това каза народният представител от „БСП за България“ Николай Цонков. Той припомни, че по инициатива на премиера Борисов България се е включила в писмо на шест държави-членове на ЕС до Европейската комисия. В писмото се иска дебат по отношение начина и справедливото разпределение на ваксините между страните в Съюза. 

По думите на Цонков тук възникват два важни въпроса. Първият е защо премиерът и правителството в България сега се сетиха за интересите и здравето на българските граждани след провала, който всички виждаме с доставките на ваксини и имунизацията на хората?“, попита народният представител от „БСП за България“. 

„При внимателен преглед на диалога по темата между ЕК и шестте държави, в който и премиерът Борисов се включи, става ясно, че има съществено разминаване в позициите им“, добави Николай Цонков. 

„Къде е истината? Очевидно Бойко Борисов се присъедини към позицията на Австрия и другите европейски държави, за да оправдае провала си. Защо не го направи по-рано? Очевиден е фактът, че това е дилетантски опит да се отвлече вниманието на българските граждани“, заяви той. 

„От отговора на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел разбираме, че с участието и на премиера Борисов е взето европейско решение за гъвкава политика, при която по-голям брой ваксини се насочва към държавите, в които има усложнена епидемична обстановка, въпреки че трябва да се разпределят спрямо числеността на населението“, обясни социалистът.

„Нека припомним, че винаги премиерът се е хвалил с тесните контакти, които има на най-високо европейско ниво“, допълни Цонков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови