Уволненият доц. Осиковски: Всичко, което съм направил, е за доброто име на УНСС

Александра Маркарян 22 април 2021 в 17:19 11810 2

Снимка Личен архив/Фейсбук

Проф. Димитър Димитров (вляво), ректор на УНСС, и доц. Осиковски. Снимката е публикувана през пролетта на 2020 г.

Доц. Мартин Осиковски бе дисциплинарно уволнен от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) със заповед на ректора проф. Димитър Димитров. Това се случва само 20 дни, след като доц. Осиковски реагира публично срещу посещение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в университета по време на предизборната кампания.

На въпросите на OFFNews към УНСС за мотивите засега нямаме отговор от университета. Според петиция в защита на преподавателя те са за злоупотреба с доверието на работодателя и злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на УНСС.

Потърсихме доц. Осиковски с молба за коментар. Ето какво сподели той:

Доц. Осиковски, защо Ви уволняват от УНСС? Злоупотребили ли сте с доверието на ректора, уронили ли сте престижа на УНСС с публикацията си от 2 април?

Моето лично убеждение е, че публикацията ми от 2 април не е довела до уронване на престижа на университета. Тя беше направена в опит, и в голяма степен успя, за съживяване на престижа му. Когато се появяват гласове на несъгласие, на възражение, на притеснение - това винаги свидетелства за наличие на добър вътрешен имунитет на общността срещу потенциални заплахи на хоризонта.

Подчертавам, че това е моето лично, вътрешно убеждение.

След въпросната публикация подсказа ли Ви някой, че тя е била възприета като злоупотреба с доверието и/или като уронваща престижа на УНСС, или беше пълно мълчание?

Бяха ми поискани - както повелява Трудовият кодекс - писмени обяснения. Когато започнат да се искат писмени обяснения, това вече е знак, така че, да, имало е знак.

Разговор имало ли е? Да, чрез искането на писмени обяснения - те поставят въпроси, аз давам отговори. Буквата на Трудовия кодекс е спазена напълно изрядно, съвършено по отношение на уволнението. На нормативно ниво няма абсолютно никакъв проблем.

Ректорът ли поиска тези обяснения?

По Трудовия кодекс именно той трябва да ги поиска, никой друг.

Смятате ли, че решението е лично негово, или че има намеса от премиера в оставка, който може да се чувства засегнат и от други Ваши публикации във Фейсбук?

Абсурд е да Ви отговоря на този въпрос! Знам колко много искате да кажа нещо.

Работата ми е да задавам въпроси.

Естествено, напълно Ви разбирам. Моят отговор може да бъде само, че, съгласно Трудовия кодекс, това решение може да бъде единствено и само на работодателя.

Как разбрахте за решението на ректора за дисциплинарното Ви уволнение? Той извика ли Ви? Поговори ли с Вас? Какво се случи?

Разбрах, като ми беше връчена от моите колеги в администрацията заповед, на която пише "заповед за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение".

Тоест ректорът не се е срещнал с Вас, не Ви е обяснил, а чрез администрацията, която е формално отговорна за това, Вие сте научили за решението му?

Да, формалната процедура е спазена, чрез колегите от администрацията в "Човешки ресурси". Така и трябва да се случи. Законодателството е спазено.

Как реагираха колегите и студентите Ви, когато разбраха? Към петицията има много коментари...

Петицията показва реакцията. Там има твърде ласкави коментари, които не мога да приема, но се радвам да ги чета. Студентите винаги реагират към преподавателите си по този начин. И аз, като съм бил ученик и студент, съм реагирал така към моите преподаватели, винаги с преувеличение. Реакциите са за мен, в лично качество, направо отрадни.

Какво ще предприемете оттук нататък? Ще съдите ли университета?

Емоционално изтощен съм. Абсолютно изтощен. Не съм в състояние да правя никакви планове за каквото и да било, дори за утре.

(...)

Всичко, което съм направил, е за доброто име на университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови