Прозрачни дронове. Съветската ПВО на руснаците е сляпа за съвременните украински безпилотници

Машините са създадени от композитни материали, които радарите на Москва не могат да засекат

OFFNews 01 март 2023 в 20:05 40750 5

Снимка

През последните месеци над една дузина компании създават нови модели дронове, които ще затрудняват все повече руската ПВО.

Дрон с експлозиви край Москва, втори в Туапсе взриви петролна база, три дрона паднаха в различни части на Белгород, а един влезе в апартамента на местни жители. Безпилотни летателни апарати са били свалени в района на Брянск, заради дрон затвориха въздушното пространство над Санкт Петербург. В някои от случаите местата, където са намерени безпилотните машини се намират на 600 километра от Украйна и фронта. В близост до местата на инцидентите има цели обръчи от ПВО, а въпреки всичко дроновете не са били засечени. Какво става с ПВО на руската армия и защо не вижда дроновете, произведени в Русия, в ефира на Real Time обясни авиационният експерт Богдан Долинце

- Близо до Коломна се разби дрон, който според телеграм канала Shot се произвежда от украинската компания "Укрджет". Знаете ли дали такъв дрон може да долети до Коломна?

– Всъщност днес в Украйна вече има повече от дузина различни производители на дронове. И някои от тях вече могат да произвеждат превозни средства, способни да прелитат на разстояния от 500 до 1500 километра. Следователно, ако говорим за един конкретен продукт, тогава, разбира се, още през 2021 г. бяха проведени тестове, показващи способността на този тип дрон да лети на дълги разстояния.

Второ, използването на композитни материали позволява действително да се направи радиопрозрачен за всякакви средства за противовъздушна отбрана на противника дрон.

- Как стана така, че този дрон може да заобиколи системите за ПВО?

- На първо място, когато говорим за система за противовъздушна отбрана, трябва да сме наясно, че всяка отделна система има своя специфична ефективност, тя може да види определени обекти в определени условия. И в зависимост от радиоотразителната способност на съответния дрон е възможно да го видите или да не го видите.

Ако говорим за съветските системи за противовъздушна отбрана, то по правило, те не могат да видят дронове, изработени от композитни материали с малки размери до няколко метра. Освен това се използва специална боя, която намалява радиозабележимостта на такива дронове.

Единственият начин да бъдат открити е наличието контролен сигнал за управление, който може да бъде открит. Но в същото време сме наясно, че сега много дронове могат да летят доста дълго време в така наречения режим на радиомълчание на автопилот - това е, когато дронът действително навлиза в определена зона на полет, след това всяка външна радиокомуникация се изключва, той лети по маршрута до дадена точка, след което при необходимост може да се включи системата за радиоуправление. Ако няма нужда от нея, тогава той може да работи в напълно автоматизиран режим, но това, разбира се, намалява както точността му, така и възможността за корекция на поставените цели или плана на полета.

- В Туапсе и в Адигея, според руското министерство на отбраната, дроновете са били заглушени със средства за радиоелектронна борба, тоест не са били свалени, но в момента, в който са се насочвали към целите, са били заглушени?

– Става дума точно за това това, че дронът е летял в напълно автоматичен режим. Но повечето дронове изискват навигационен сигнал. По правило в допълнение към вътрешната инерционна система се използват или системи за сателитна навигация GPS, или други алтернативни системи - Galileo или, ако говорим за руски дронове, системата GLONASS. По правило повечето средства за радиоелектронна борба са насочени към заглушаване на сигнала за управление, а ако дронът лети в автоматичен режим, тогава заглушаване на навигационния сигнал. В резултат на това точността на поразяване на целта с такъв дрон се намалява.

Но в същото време е ясно, че една или друга система за противовъздушна отбрана не е в състояние да открие и унищожи този дрон. Следователно единствената останала възможност е да бъде заглушен неговият сигнал за да бъде намалена неговата точност. И това, разбира се, може да доведе дотам, че такъв заслепен апарат може да падне неконтролируемо на най-различни места, които са трудни за прогнозиране.

– Струва ми се, че това е първата масирана атака на дронове срещу обекти в различни градове на Русия. Мислите ли, че това ще се повтори?

– Трябва да разбираме, че през последната година много компании, които преди са се занимавали с дронове, започват серийно производство на едни или други машини.

Второ. Има нови производители на дронове. Това не са само разузнавателни дронове – това са дронове камикадзе, дронове бомбардировачи. И ние говорим за това, че в близко бъдеще ще видим постоянно увеличаване на броя на средствата за водене на въздушна война, включително и с повишаване на ефективността на тяхното атака.

– За украински компании ли говорите?

– В действителност виждаме, че през миналата година модифицирани дронове бяха използвани не само от украински компании – става дума за модернизация на определени дронове, например китайско производство. Това бяха търговски машини, които с определени подобрения можеха да прелетят на доста голямо разстояние. Ако не се лъжа, точно един от тези дронове удари петролно депо миналата година, според мен, в Ростовска област.

- Ако анализирате случилото се вчера (дроновете край Москва и Туапсе, б. р.), според вас това атаки ли бяха? Тези дронове бяха изпратени да поразят някакви обекти ли? Или беше разузнаване? Защото и едната и другата версия се чуха вчера.

- Ако говорим за разузнаване, то днес има много по-съвършена система, на първо място, това е спътниковата система за сканиране, това са сателитните изображения. Ако говорим за използването на дронове на такова голямо разстояние, тогава тяхната ефективност е доста ниска, защото има две пречки. Първата е голямото разстояние, затова е нужно специализирано оборудване за предаване на информация, добита от дрона по време на полета му.

Второто нещо е, че трябва да разберем, че повечето обекти, които са свързани с отбраната, като правило са покрити със системи за противовъздушна отбрана, имат и системи за заглушаване на сигнала. Съответно, вероятността такъв дрон, дори след наблюдение и разузнаване на определена зона, да напусне тази зона в среда на агресивно заглушаване, е доста ниска.

Следователно е по-ефективно да ги използвате точно като дронове камикадзе.

- Можете ли да обозначите до кои градове в Русия ще могат да летят дроновете от Украйна сега? Къде е чертата на досегаемост?

- Трябва да разбираме, че има различни начини за увеличаване на обсега на такива дронове. Най-вероятно всяка седмица, всеки месец този диапазон само ще се увеличава. И истинските ограничения за полета могат да бъдат просто определени географски бариери на първо място. Ако отхвърлим техническите трудности, които ще бъдат разрешени с времето, тогава вероятно основната пречка за обхвата на такива дронове ще бъде планинският терен. Можем да кажем, че след известно време тези дронове вероятно ще могат да летят до всяка точка на Руската федерация, чак до Уралските планини.

- Изненадващо вчера беше, че удариха обекти по черноморското крайбрежие на Русия. Това означава ли, че са летели достатъчно дълго над Черно море?

- Да, летенето над морето е един от най-лесните начини за придвижване, защото няма външни препятствия под формата на стълбове, дървета или, например, планински терен. Като правило, ако говорим за наличието на някои кораби на водната повърхност, на тях всичките им маршрути са предвидими - всички те се планират в реален режим и се наблюдават. Това позволява да изградите маршрут за дрона, който може да лети на огромно разстояние на много ниска надморска височина, без всъщност да бъде открит от вражеските системи за противовъздушна отбрана. Освен това, ако говорим за ниско летящи полети, тогава системите за заглушаване на сигнала са неефективни. И този дрон, щом достигне възможната брегова линия, може да набере височина и да лети по-нататък по координатите, за да нанесе удар по целта.

(Настоящее время)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

07.03 2023 в 15:34

На небосклона се появи нова медийна звезда, путиняри/тапанари на дребно, ма се държи присмехулно/изчекнато, като подпийнал прошляк на селски мегдан, аман от тъпоглавие!

5430

4

deyan_h

02.03 2023 в 08:48

Всъщност две глупави армии.
А Аз... Е, яйцепродавец не съм, но за умник благодаря. Освен това съм и красив. Защото, нали, съм скромен... А скромността краси човека...

810

3

Цяла глупава армия, само нашия майцепродавец умник-анализатор!До седмици обледяването няма да е проблем и няма да дадат.

5430

2

deyan_h

02.03 2023 в 00:56

*падат

5430

1

deyan_h

02.03 2023 в 00:55

Доста глупаво. Всъщност в тамошните условия на автономен режим дадат най-често заради обледяване.. . Претоварват двигателите, и чао.