Quantcast

Светльо Витков: След 4 години ще се откажа от активната политика

Лидерът на "Глас народен" в интервю за OFFNews

Николаос Цитиридис Последна промяна на 02 октомври 2014 в 19:28 9253 28

Със Светльо Витков, председател на ПП "Глас народен" и кандидат за депутат в листите на партията във Варна и 23 МИР София, разговаряме за предстоящите избори и ролята му в политиката.

- Г-н Витков, остават 3 дни до изборите, но у нас можем да очакваме всичко. Какво мислите ще се случи до края на кампанията, на изборите и какво ще се случи с „Глас народен“ след 5 октомври?

Очаквам три партии твърдо да влязат - ГЕРБ, БСП, ДПС. Шанс да влязат имат Патриотичният фронт и Реформаторите. За никого вече няма да е чудно, дори е сигурно, че Реформаторите, ГЕРБ и Патриотичният фронт ще направят коалиция и ще се опитат да направят правителство, което ще бъде негласно подкрепено от ДПС. Без подкрепата на ДПС е възможно да не съберат необходимите депутати и съответно, да не може да се състави правителство.

Не се знае и с АБВ какво ще стане, но моята прогноза е, че няма да влязат. Благодарение на скандалите около Бареков, процентът му ще спадне доста и има вероятност да не бъде част от следващия парламент. Смятам, че „Атака“ нямат никакъв шанс да влязат. Но в крайна сметка това са избори и едно са прогнозите, съвсем друго - резултатите. Технологията на правене на избори в България е под всякакъв критика.

- Защо?

- ЦИК приема оплакванията и сигналите, които даваме в комисията, но нищо повече. Затова са много важни хората, които следят за манипулации в изборния ден – застъпниците и представителите на партии. „Глас Народен“ инициира кампания „Защити своя глас“. Ние твърдим, че е от изключителна важност граждани, независимо на коя партия симпатизират, да присъстват и наблюдават броенето на бюлетините. В комисиите е хаос. Не може един протокол да бъде документ за истинност на вота.

Имахме случай в Монтана с 24 невалидни гласа и един валиден, което е безумие. Там, където няма представители, е много трудно да се прецени дали ще имаш или няма да имаш гласове. Това ни е борбата – да активизираме колкото се може повече хора да вземат участие в изборите. Ние не смятаме, че е нормално да плащаш за застъпници по 50 или 100 лева. Предложихме промяна в изборния кодекс, която да забранява плащането на застъпници, но това не е удобно на големите партии и не се прие. Не само това, но изрично беше премахната забраната за плащане на застъпници и се въведе възможност за плащане на представители. Другото безумие е, че секционните избирателни комисии са само от хора на партии, парламентарно представени и с евродепутати.  

Скандали около нас не мисля, че ще има, тъй като стратегията на големите партии е да не обръщат внимание на малките. Ако започнат да говорят за нас, то това не е удобно, защото дори и скандалът би вдигнал нашите проценти. Игнорирането е първото стъпало, но ние отдавна го преминахме. Нашата битка е последователна. Тази година работихме денонощно и имаме създадени структури в цялата страна, така че очаквам на много места и области процентът на „Глас народен“ да е по-висок от миналите избори. В София се надявам да имаме около 30 000 гласа. Реалността е такава, че не мога да ви кажа, че ще минем 4-те процента праг, но със сигурност резултатът ще бъде различен от миналите избори.

- Как се ръководи "Глас народен"? 

- В „Глас народен“ не всички са служители, защото нямаме възможност да им плащаме възнаграждения. „Глас народен“ е кауза и принципът на участие е доброволен. Естествено за професионалистите, които работят по 12 часа на ден, има заплащане. Какво им казвам? Работете за бъдещето си! Аз не работя за това да съм министър-председател, ние се явяваме като коректив и наистина успяваме. Бяхме боси, но сега, след 4 години работа, и като креатив, възможности и дори като решения сме много по-адекватни от другите, защото нито сме обвързани с олигархични кръгове, нито сме зависими от друг освен от себе си. Даваме правилни решения и посока. Интересите на гражданите са над нашите лични.

В началото на тази кампания си дадох срок от 4 години и след това ще отстъпя от политиката, за да дам път на тези, които вървят до мен. Идеята е да постигнем едни правила, принципи и всички да ги спазват, както в организацията, така и от симпатизантите ни. Аз не искам да ставам един от всички, които приемат политиката за професия. За мен това не е професия. Това е кауза.

- Да разбират ли Вашите поддръжници, че след 4 години ще се откажете от „Глас народен“?

- Не! Ще изляза от активната политика.

- Нека се спрем на няколко проблема, които в момента касаят цялото общество. Какви решения може да предостави "Глас народен" за тях? Вашето мнение за повишаването на цената на тока, проекта "Южен поток" и КТБ?

- Ще започна от КТБ. В момента не се предоставя на вложителите никаква информация какво е състоянието на банката. Никой не казва колко пари има във Фонда за гарантиране на влоговете. В крайна сметка, по случая най-вече трябва да се произнесе главният прокурор Цацаров, защото тук имаме престъпление, както и БНБ, в лицето на Иван Искров, тъй като това е институцията, която трябва да реши проблема.

Относно "Южен поток" – кметът на Варна трябваше в законовия срок да обжалва решението за строежа на инсталацията, но не го направи и в момента тя продължава да се строи и скоро ще трябва да бъдат прокарани само тръбите. Добре е да се питат лицата, отговорни за конкретната ситуация, за да разберем какво се случва действително.

За тока - това е само началото. Себестойността на един мегаватчас е отрицателна с около 56 лв. средно. Един мегаватчас се купува на 160-170 лв. от НЕК, а се продава за 120 лв., от което се генерира загуба за държавата, респективно - НЕК. Решение е преразглеждане на договорите за изкупуване на преференциални цени от ВЕИ и американските "Марици". За начало.

- Обвиняват Ви, че единствената Ви цел е да вземете субсидия. Така ли е?

- Този пирон се кове нонстоп от конкуренцията!

- Ако аз сега Ви обвиня, че имате много хубав офис?

- Да ме обвините? Ще ви отговоря по следния начин – обвиненията винаги имат цел и тя е да бъда дискредитиран персонално, заедно с политическия проект „Глас народен“. Това е най-лесният пирон, защото се оказва, че на „жълтини“ се кълве много повече отколкото на сериозна информация, която засяга реални проблеми.

След първите парламентарни избори, на които участвахме, направихме това, което обещахме и което никой друг не прави - публикуваме на всеки три месеца отчет на нашия сайт как се харчат парите от държавната субсидия. Тези нападки са с една-единствена цел – ако могат, да ни свалят под 1%, защото нашата партия единствено се издържа от държавна субсидия. Използваме тази субсидия единствено за партийно строителство - тази гадна дума не я харесвам, но животът на партията наистина зависи от тези средства, защото ние нямаме олигарси зад себе си, нямаме и дарители.

Още в първия ден Волен Сидеров беше готов и щеше да внесе законопроект за премахване на субсидиите на парламентарно непредставените партии, когато беше предишното правителство. Така щеше да смачка конкуренцията. В същия момент обаче, спонтанен граждански протест по друга тема всъщност спря вкарването на законопроекта.

Отделно, един “жълт” вестник на Делян Пеевски ме обвини в това, че съм си купил "Мерцедес" от субсидията. Нещо, което е една откровена лъжа. Но опитите да се унищожат малките партии ще продължат, защото са проблем и заплаха за статуквото. Майната им на всичките злобари, продължаваме напред. Хората ще преценят дали сме крадци или не сме. Не правим коалиция с никого. На никого не се кланяме и не целуваме ръка.

- Да се върнем на предизборна тематика. „Избирай трудно“ - защо трудно?

- Ами лесен ли е изборът? Има много партии, обаче изборът е много труден между тях, защото ако гласуваш за голяма партия, гласуваш за състоянието, в което беше България 25 години. Може би това е хубаво, може би трябва да се гласува само за големи партии, за да може да стане мизерията такава, че в един момент да няма друг шанс, освен да излезем на улицата и да стане революция, каквато си трябва - кръвна. Ние обаче смятаме, че статуквото може да бъде разбито безкръвно, с участието на повече политически формации в парламента. Така договорките ще са много по-трудни.

Гражданите трябва да изберат за кого да гласуват. Дали да преповтарят това статукво или да изберат ново начало, нови лица и нови възгледи.

Войната е за вниманието и гласа на избирателите. Затова е труден изборът. Хората си мислят, че избират между по-малкото и по-голямото зло, но това е образ, насаден от медиите и социолозите. Няма по-малко зло, има само зло. Просто гласувайте за различни партии. Не го ли разбрахте това, че 25 години ни унижават и по този начин в момента сме най-големите мизерници в Европа?

Накрая малко малко музикален въпрос: Какъв инструмент и защо би дал на Бойко Борисов, на Радан Кънев, на Николай Бареков и на Лютви Местан?

- На всичките бих им дал свирка без топче.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 10:31

Тачев, не е някъв си Светльо, а Светльо един от тея, заради които не слушам чалга. А в моя живот събитието "не слушам чалга" очевидно е много важно, щом продължава вече 20 години. Ти очевидно си откровен селянин, фен на чалгата или там както наричате "етното, музиката за маса" ама не мое си расъл през 90'-те и 00"-те и да не знаеш поне по 1 песен на Хиподил, Контрол, Васко и/ли Милена НАИЗУСТ. Това автоматично означава че си расъл с главата в гъзъ и си останал прос'. Безапелационно прос'. (бах, к'и дълги думи знам!) Тей като туй са нещо кат българските варианти на Рамоунс, Експлойтед или ЗиЗи-Топ. Не са "някои си" - не и колкото тебе.
Това само по себе си, е самодостатъчна причина да си дам 1-2-5-колкот иска, толкоз пъти гласа си за него, и да прай абсолютно кот си иска с "облажването"-ако иска партия, коалиция, отделна държава да си напрай, ко ще за курви и бело да ги даде, ни мъ бърка ш'са радвам за него, че не е останал некъв калтак или престаряла проститука кат бившите чалга величия - кондьовци, сашки, милковци. Тъй като от него, всъщност нищо не МИ зависи, нито от Боко или Сидер или който и да било.
И никога няма да допусна нещо да зависи от някой друг освен е теа 2 ръце, тия 2 крака и тея 2 глави, - за да имам ИЗБОРА да реша у кой да идат мойте 4 лева, а не да бъда принуден да си избирам поредния супермен, на койт да се надявам, за да не умре у мене и последната Last Hope (и туй е банда).

22.10 2014 в 09:27

Ае, са заеби тея глупости субсидии... путки майни.. или плющял на някъв червен щерката... ми време беше да почнеме да им го връщаме! Брао Светльо! Тресни и некоя от там.. сини, зелени... абе лющи наред!

Каете са, ко стана с Мерцедеса? С туй медийно мълчание, нещо почвам 'се притеснявам за него - нещо да не му се е случило? Маслото сменено ли му е? Накладки? И тампоните на мултилинка как са?

16.10 2014 в 13:24

Да пуснеш бюлетина за партия "Глас народен,"означава,че си изкукал напълно.Равносилно е да излееш една кофа вода в пясъка.Някакъв си Светлю, ще прибере близо два милиона лева за "партията"си,а гласувалите за "Глас безроден,"ще духат сладоледа.После,ама защо стана така!?

06.10 2014 в 15:10

Щом го пише "у" вестникът, значи е верно!!!
Що вярвате на клюки бе хора?
Защо хора които не са си направили труда да посетят сайта на партията, говорят за това как са израсходвани субсидиите? Я кажете нещо и за субсидиите на другите партии, за черните касички които купуват гласове и за дейността на платените им членове (основно да вземат заплати май).

04.10 2014 в 13:31

Неточно е твърдението, че крайната оценка ше е на прокуратурата.
За кмета на Варна и това, че не е обжалвал, трябва да се има предвид, че партията му - ГЕРБ - подкрепя проекта, а самият той е с руески имена.

04.10 2014 в 11:47

То че пилето е трол личи отдалеч, в писанията са само кинтите от субсидията. А че на сайта на глас народен има разписано за какво е отишъл всеки лев това никой не го вълнува, насочили са лайнометите и серат ли серат... Витков, продължавай напред и никакво отказване, щом успяваш да издразниш толкова идиоти подкрепящи сегашното положение значи сте на прав път. Моя глас ще го дам за вас.

03.10 2014 в 18:29

Цветане, толкова съм проста :) Или викаш, щом този път няма да си дам гласа за вас, дайте да не се правим повече на възпитани. И без т'ва няма да вземете субсидията от мен. Когато хората гласуват за такива малки партии като светльовитковата, това е обмислен и осъзнат избор, и обикновено се интересуват от това, какви ги вършат пишман политиците им.
Аз дали съм трол и дали кудкудякам не ви пречеше като взехте кинтите за моя глас, нали ;) Пари са, не миришат, не ги връщате.
Оставям ви да си блестите със собствена светлина тук. Само с коментарите, стила и начина си на мислене, които лъсват тук, под това интервю, съм сигурна че сте отказали поне пет човека да гласуват за вас, така че действайте си.

03.10 2014 в 17:49

@ Pileto: Ти толкова ли си проста, или наистина си трол? Колко пъти ви се обясни, че няма как партиите да контролират кой се е подписвал в подписките и с чии дании. Хиляди хора имат публично изнесени данни в Интернет. Ейй, прост народ значи! :D Кудкудяка като квачка,хах, сигурно затова ти е и ника такъв - "Пилето" - едва ли си чувала за едноименния роман на Уилям Уортън. ;)

03.10 2014 в 17:45

Браво на Светльо! Отново абсолютно точен по всички въпроси. Заклеймил бил "Пуси райът" като православен фундаменталист, според един коментар, който прочетох по-долу... По-скоро пак е бил в час като нормален човек. Евала и за тази му позиция!

03.10 2014 в 14:24

bravo, на протестите бяха, ама не са се разхождали като реформаторите или ГЕРБ биейки се в гърдите, че партията подкрепяла протестите. Сигурно си вървял рамо до рамо с някого и сте скандирали "оставка" без да знаеш, че е част от Глас народен