Мира Радева: Шокът от протеста възражда ГЕРБ

Последна промяна на 02 април 2013 в 14:33 4712 13

Снимка: OFFNews
Снимка: OFFNews

Десният избирател е в шок. Тези протести, като размер на политическата криза, надхвърлиха очакванията на хората. От средите на протестиращите започнаха да излизат призиви за „пещерен комунизъм“.  Затова и дясната периферия се връща към ГЕРБ. 

С тази хипотеза социологът Мира Радева обясни странното проучване на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, което даде преднина от 14% на ГЕРБ спрямо БСП.

ГЕРБ е прибрало периферията, която винаги е имало.Това е поговорката „ела зло, че без тебе още по-зло“, аз така си го обяснявам, каза Радева.

Тя обясни острата реакция на колегите й към изследването със следната реплика: "Щом ме нападат толкова, най-вероятно и те получават същите данни".

Според проучването на Института за социални изследвания и маркетинг от март, ГЕРБ би взело 1,6 милиона от гласовете на избирателите, БСП - 900 000, ДПС - 333 000, "Атака" - 250 000 гласа. 

Разпределението в проценти е следното: ГЕРБ - 30, 1%, БСП - 15,6%, ДПС - 6 %, партия на протестиращите - 5,4%, "Атака" - 4,4, "България на гражданите" - 2,7%.

Социологията е чиста и ясна процедура. Когато процедурата е спазена, няма причини данните да се отклоняват драстично, коментира Радева.

Подобни изследвания, които ние финансираме, са на омнибусен принцип – има един или няколко клиента, и към тях се добавя блок от въпроси, които ни интересуват. Всички въпроси на възложителите, които всъщност са на омнибусен принцип с нас, са абсолютно конфиденциални. Но те не засягат електоралната проблематика, заяви Радева.

Американското посолство, доколкото разбирам, официално казаха, че те задават в подобни изследвания (вероятно не само на нас) блок от техни въпроси, които тях ги интересуват и които са стопроцентова тяхна собственост. Ние абсолютно сме длъжни да пазим конфиденциалност за въпросите, които те задават, те са стопроцентова тяхна собственост, отбеляза Мирослава Радева.

 Юлиуш Висожински

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2013 в 22:25

хах не се бех сетил, ама им отива особено ако на пещерата откъм входа има решетки:)

02.04 2013 в 17:53

г-н Йончев, това не променя ситуацията, че се разпространяват данни, които изнеся една социологическа агенция при грубо нарушаване на закона. И вместо да бъде санкционирана за това, на нея и се осигуряват медии да продължава с манипулациите си.

Това, ако е държава, здраве му кажи! Що ли се учудвам, каквато управата - такава и държавата. Май е време за последното и окончателно изнасяне на народа зад граница.

02.04 2013 в 17:46

Бойко и Цеци в пещера... :)

02.04 2013 в 17:37

Така, така... сигурно ПИБ и КТБ много го мразят г-н. Борисов. Но добре, че ГРОБ... а ГЕРБ беше, мислеха за хората, че иначе туко - виж половината малки и средни предприятия затворили... Въсщност, те май затвориха, но това няма нищо общо с управлението на горните, те направиха всичко по силите им в "условията на безпрецедентна икономическа криза" и заучени глупости от рода които постоянно повтарят. Лошото е, че има кой да им вярва. Тези които не им вярват или през аспаруховия мост или през някой терминал на летището... Та така, гласувайте за поредните кръвопиици... с удоволствие

02.04 2013 в 17:35

Ако знаеше как да се изразяваш, нямаше да потънеш толкова дълбоко. "Познавам такива хора...", "Бойко ги настъпа по мазола...", "бизнесмени мразят Бойко...". Ако познаваш такива хора, значи познаваш престъпници по твоята логика, и нищо не правиш за да ги премахнеш. Бойко настъпа престъпниците или обикновените бизнесмени по мазола ? Информацията за запазени мафиотски канали и унищожаване на открития и честен бизнес, прелива точно по време на управлението на ГЕРБ.
Едно разбирам от коментарът. Ще гласуваш за ГЕРБ, само за да не е за "комунистите" ... аз лично изпитвам съжаление към такива хора :(

П.П. Хора, прочетете какво значи "анти-анти-комунизъм". Създадено е средата на миналият век в щатите и днес има особено актуално приложение.

02.04 2013 в 17:13

не ми се вярва герб да спечелят с такова голямо предимство,но е ясно,че ще спечелят изборите.Предпочитам ги пред комунистите,които дикараха само беди на народа и продължават да са замесени в най-големите мафиотски игри,пране на пари и облагодетелстване.Не случайно доста бизнесмени мразят Бойко,защото ги настъпа по мазола,познавам такива хора,зная с какво се занимават и зная,че по времето на Бойко не им беше лесно. Ще гласувам за герб с с удоволствие.

02.04 2013 в 16:39

Обикновена хуцпа.

02.04 2013 в 16:32

Не намирам данните за толкова невероятни. Щом всички комунистически агенции дават около 4% повече за ГЕРБ, сигурно действителната разлика е по-голяма.

02.04 2013 в 16:06

КАК МОЖЕ ТАКА БЕЗОГЛЕДНО ДА МАНИПУЛЛИРА М.ЯНЕВА,ЧЕ ОТ ОТДАЛЕЧЕ СИ ЛИЧИ ЧЕ ИГРАЯТ ПАРИТЕ НА СОРОС-ГЕРБ,/ ПЛАЩАТ И НА РАЗЛИЧНИ ТЕЛЕВИЗИИ И САЙТОВЕ ЗА ДА Я ОТРАЗЯВАТ/НО ДАНО БЪЛГАРИТЕ ПРОЯВЯТ ЗДРАВ РАЗУМ И НЕ СЕ ПОДВЕДАТ .ЖУРНАЛИСТИТЕ ТРЯБВА ДА Я ПОСТАВЯТ НА МЯСТОТО И.

02.04 2013 в 15:56

Много интересно ново понятие, "пещерен комунизъм". Как може да се дефинира?