Ямато: Звукът на нашите сърца ще се превърне в новата ви енергийна напитка

Калоян Константинов Последна промяна на 21 септември 2016 в 19:29 8000 11

На 24 октомври в София за пореден път ще гостуват най-известните барабанисти в света и една от емблемите на Страната на изгряващото слънце - Ямато.

За повече от 20 години на сцената японците обикалят по целия свят, изнасяйки повече от 2700 представления в 57 държави на всички континенти.

Сега те ще дойдат отново в Зала 1 на НДК със своите тайко барабани, за да представят новото си представление, "Bakuon – Легенда за ритъма на сърцето". Билетите за което на цени от 30 до 80 лв. могат да бъдат закупени онлайн.

OFFNews успя да поговори с Ямато за тяхното ново представление, за традициите и глобализацията, философията на тайко барабаните и ритъма на сърцето.

Каква е идеята зад новото ви представление и името му: "Бакуон - Легенда за сърдечния ритъм"?

Силният, пламенен и продължителен туптеж
Историята на мощния пулс, който резонира дълбоко в нашите сърца
Жизненият път на всички живи създания
Могъщ ритъм
Това е ехото на живота, което резонира през съществуването ни

Темата на новото ни шоу е "историята на силния, пламенен и продължителен туптеж". Тя се базира на звука от биенето на сърцето на всеки един от нас. Пулсирането ни съпровожда през раждането, съзряването и всекидневното ни съществуване. Преди всичко останало, ние, които носим този звук, сме протагонисти в настоящата история, заела този кратък миг в безкрайността на времето.

Нашите сърца бият, без да спират, през всичко тъй ярко видимо на този свят, във всичко, което съществува между синьото небе и зелената земя.

Всеки удар по тайко барабаните на Ямато представлява историята, разказ за един живот, изпълнен с пот и сълзи, и необятните спомени, запечатани в звука от всеки един сърдечен удар на всеки един от нас, които сме се събрали тук. 

Уви, въпреки че мястото ни в тази безкрайна житейска нишка може да изглежда незначително, ние все пак се стараем да запълним нова страница в историята!

Днес се надяваме да споделим с нашата публика един искрен миг във времето, в който заедно "ние все пак съществуваме".

Как може да се стане член на Ямато, задължително ли е да си японец, за да станеш част от състава?

Не трябва да си японец, за да станеш член на Ямато. Най-важното нещо, за да станеш част от Ямато, е да си готов да живееш с останалите членове. Техниката за свирене на барабаните и физическата издръжливост ще бъдат добити впоследствие, но това ще е възможно и ще се случи, когато си взаимодействаш с останалите членове. 

Ние ставаме заедно, тичаме заедно, ядем заедно и спим заедно. Правим всичко заедно! Може би не е толкова лесно??

Доколкото съм запознат, няма много време за почивка в живота на Ямато, вие сте заедно почти постоянно, тренирате, упражнявате се, живеете. Можете ли да ни разкажете повече за живота си?

Както споменах по-горе, ние на практика сме непрекъснато заедно. За нас е много важно да създадем "един звук" на сцената.

Бих искал да отбележа обаче, че почивката играе голяма роля в живота на Ямато. Благодарение на страхотния инструмент тайко ние можем да пътуваме навсякъде по света! Обикаляме близо 20 страни всяка година и ядем голямо количество великолепна местна кухня. Как можем да не оценим подобен живот и да не го смятаме за "почивка"??

Ямато. Снимка: www.yamatodrummers.com.

Освен физическата подготовка, за да свириш на тайко барабаните и да си част от трупата, как се подготвяте психически?

Смятам, че трябва да си готов да научаваш и приемаш нови неща. Също така е необходимо да не се отказваш каквото и да стане, така че силните дух и мотивация са важни! И да ядеш много. Това винаги е полезно!

Каква е философията на Ямато?

Нашата цел е да създадем заедно един звук, като използваме тайко барабаните. Не става дума за едновременното удряне по тях, ами за изпитването и споделянето на емоциите си с другите членове. И този "единен" звук се свързва със сърцата на публиката. Това научих аз от живота с Ямато.

Освен тайко ползвате и други инструменти на сцената, но какви още японски традиции спазвате?

Уважаваме японските традиции, част от които е историята на тайко света. Всичко, което свирим и изпълняваме на сцената, е оригинал, композиран от нашия артистичен директор Маса Огава.

Какво се промени в Ямато за 20-те години от създаването си до днес, освен някои от членовете?

Не много! За наше щастие, все още посещаваме много различни места и градове по целия свят, все още можем да идваме до България! Разбира се, членовете се сменят, но се стараем да поддържаме философията на Ямато през цялото време, за да не забравим своите корени, откъде сме дошли и кои сме ние.

Какво се промени в света за това време?

Ами... това интервю може да стане по имейл, вместо по истинско писмо може би??

Изглежда, че глобализацията става все по-разпространена с всеки изминал ден и местните традиции избледняват - създава ли това опасност от загубване на идентичността ни?

Труден въпрос за отговаряне! Можем да кажем, че тайко барабаните ще останат живи, докато човешките сърца продължават да туптят в телата ни. Без значение как се развива технологията по света, ние все още чуваме нашия пулс всеки ден.

Какво е отношението на младите японци към глобализацията и традициите?

Предполагам, че е същото като на младите в България. Хората се интересуват от новостите и от чуждите страни. В интерес на истината може би е вярно, че младото поколение в Япония е по-заинтересовано от глобализацията отколкото от традициите.

За финал - можете ли да кажете на читатели ни някоя японска поговорка, която има важна поука за днешно време?

七転び八起き
(Нанакороби Яоки/Nanakorobi Yaoki - Седем пъти долу, осем пъти горе)
Поредица от подеми и спадове в живота.

Може да паднеш 7 пъти, а после да станеш 8 пъти!
Не спирай, продължавай да вървиш!!
Ела и чуй звука на нашите сърца, той ще се превърне в твоята нова енергийна напитка!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59994

10

Red or Dead

22.09 2016 в 21:00

ПФУУУ...язък, каква плодотворна “дискусия“ си беше, толкова народ не бях виждал на едно място.....жалко,много жалко!

Дано размислят все пак;)