ЕС не ни налага избиване на животни в области без чума по свинете: хората да съдят властите в България

Виновниците за развитието на епидемията опитват да се прикрият, създавайки разделение и напрежение. В ръководство на БАБХ определено трябва да има оставки, казва д-р Сергей Иванов в интервю за OFFNews

Александра Маркарян 06 август 2019 в 15:05 33980 2

Разговаряме с д-р Сергей Иванов - молекулярен биолог и експерт по безопасност на храните с магистърска степен и по вирусология за епидемията от африканска чума по свинете и реакцията на българските власти. В свой анализ д-р Иванов заключи, че Българската агенция по безопасност на храните буквално е "проспала" навлизането на болестта в България.

Д-р Иванов, какви са европейските изисквания за справяне с африканската чума по свинете? Съответстват ли на мерките, предприемани у нас, където започна поголовно избиване на животни?

В ЕС борбата с африканската чума по свинете се регламентира с два документа. Основният от тях е Директива 60 от 2002 г., в която са изрично изброени мерките, които се предприемат за ликвидиране на болестта. Сред тях се включва умъртвяване на животните в засегнатите стопанства, но не се включват редица други мерки, които в момента се прилагат в България. Примерно: умъртвяване на животните в радиус от няколко километра от инфекциозните огнища и това, което няма абсолютно никакви основания да се прилага е умъртвяването на животните в радиус от 20 км от индустриалните ферми. Това го няма нито в европейските документи, нито в препоръките на Здравната организация на ветеринарите. Не знам откъде българските власти измислиха това нещо.

Незаконни ли са тези мерки?

В България има много наредби, които трудно може да се проследят. Някъде в българските наредби може и да го има, но го няма никъде в това, върху което са основани българските наредби - тоест европейското и световното законодателство.

Не изглеждат ли панически сегашните действия на Министерството на земеделието?

Да, имам същото усещане.

Ясно е кой е отговорен за здравеопазването на животните - това е Агенцията по храните. Те тотално закъсняха и в момента не им хрумва нищо друго, освен да избиват животните и да се конфронтират с хората.

Между другото, още нещо, което го няма в европейското законодателство е разделянето на мерките за борба с чумата по тип собственост. Тоест: дребни стопани, индустриални ферми и тъй нататък. Това го няма! Мерките са еднакви за всички! Как измислиха, че едните са по-важни от другите не знам.

Как хората могат да се защитят? Те очевидно са по-слабата страна, поставени до силата на държавната машина.

Определено да. Имам чувството, че виновниците за развитието на епидемията в момента се опитват да се прикрият, създавайки разделение между собствениците на животни и между масовите дребни стопани и държавата. Опитват да се прикрият, като създават напрежение.

Според мен това, което трябва да се направи, е хората да заведат индивидуални или колективни искове срещу тези мерки, особено срещу мерките за убиване на животни в области, в които няма болест.

Това незаконно ли е?

Не виждам основание да се избиват животни там, няма го и в законодателството. Щом го няма като мярка, би трябвало да е незаконно.

А кои са виновниците, за които говорите?

Очевидно Агенцията по храните и цялото ѝ ръководство.

Дамян Илиев?

Точно така. Дамян Илиев.

Защо те "проспаха" - както вие пишете в анализа си - това, което трябваше да направят при положение, че в Румъния проблемът беше толкова остър и продължава толкова дълго време?

Не мога да отговарям за техните мотиви, но самата агенция беше наясно още в началото на миналата година, че в България има епидемия по дивите животни, което автоматично значи, че с повишаването на температурите, през лятото ще настъпи тотална епидемия, че от дивите животни болестта ще се прехвърли на домашните свине. Навсякъде моделът е такъв, проучвано е многократно и беше ясно, че ще стане. Агенцията по храните е имала цялата достъпна информация, въз основа на която може да се вземе решение. Защо след това всичките им мерки са основно на хартия те трябва да отговорят.

Вие как си го обяснявате?

Нямам представа. Това е некадърност и в момента се опитват да покрият некадърността си, създавайки напрежение и разделение.

Трябва ли да има оставки в БАБХ и в Министерството на земеделието и храните?

Въпросът за Министерството на земеделието е политически, но Агенцията по храните е изпълнителен орган и там определено трябва да има оставки. 

Защо никой от властимащите не ги иска?

Не мога да отговоря. В Агенцията по безопасност на храните досега е имало много скандали. Там всеки месец има - или свързан с корупция, или свързан с пропуск. Те са основно и почти само ветеринари, а се провалят в областта, в която би трябвало да са специалисти.

Изумително. Как е възможно?

Явно е възможно.

Тук става въпрос за още нещо - за доверието. Здравеопазването при животните до голяма степен се крепи на доверието, че ветеринарят ще ти помогне. А сега хората се крият от тях. Как в бъдеще ще откликнат и отново ще им повярват? Ветеринарите от БАБХ ги заплашват, а съзнават ли, че нещата не свършват този месец?!

Като обясняваш на големите собственици, че ги пазиш - защото те така правят, обясняват: "Ние ви пазим... Само ни подкрепете!" - създаваш и разделение. Защо не им обясниха нито веднъж, че, първо, трябва да забранят на своите служители да отглеждат прасета? Много от хората, които работят в големите ферми, имат домашни прасета - ето един основен път за прехвърляне на болестта! След това: другите основни пътища за прехвърляне на заразата са чрез диви животни, но и чрез гризачи, каквито има в изобилие в големите животински ферми, чрез насекоми, тоест трябва да се пръска с инсектициди. Това да чухте някой да го обяснява?

Не.

Освен това трябва да забранят на своите служители, на тези от тях, които са ловци, гъбари, билкари, да ходят в гората. Ето това са реални мерки, които могат да предприемат. Ако съм собственик на ферма, бих се погрижил да спазвам всичко това, защото то засяга моята собственост.

Редно ли е да се плащат обезщетения за нерегистрирани умъртвени животни?

Не знам, но в България масово хората не се регистрират, главно поради причината, че не виждат защо. Това е по-скоро юридически въпрос. Без значение дали е регистрирано, или не, прасето е еднакво податливо на болестта.

Мислите ли, че ще бъдат ли постигнати адекватни обезщетения за стопаните с избити животни? В момента земеделската министърка е в Брюксел, за да преговаря по тази тема.

Брюксел със сигурност ще даде някакви пари. Това е ясно. Брюксел е заинтересован да ограничи болестта, защото го е страх, че заразата може да се прехвърли на Запад. А иначе на Брюксел не му пука дали в България ще се съсипе свиневъдството.

Как да се преборим с чумата?

В борбата с африканската чума генерално има две стратегии. Едната беше приложена в Белгия и Чехия - тотално унищожаване на свинете в някакъв радиус около огнищата, за дезинфекция. Но трябва да се каже, че там случаите бяха единични. Едно е да избиеш в една българска област животните, друго е да ги избиеш в 2/3 от България нали?

Да.

Втората стратегия, положителният пример, е от балтийските републики, където миналата година имаше масови епидемии и те ги спряха не с избиване на животни, а с мерки за хигиена и с контрол, с обосновани мерки. Това са държави подобни на нас, които успяха да се преборят без тотално унищожение.

Още нещо - в България трябва да свикнем, че тази болест няма да изчезне от само себе си. Поне в Северна България тя масово е засегнала дивите свине, а вече се прехвърля и в Южна България. Проблемът няма да свърши тази година. Ние ще трябва да живеем с тази болест, а за да живеем с тази болест, трябва да прилагаме подходящи мерки за био сигурност.

Какви са те?

Те са много, описал съм част от тях в статията. Но са необходими, иначе, без тях какво си представят? След пет или десет години в България да има свиневъдство само в 10-20 големи ферми и никъде другаде да не се отглежда нищо?

Колко време може да продължи епидемията?

Не е много ясно. В момента европейските страни, които са били засегнати, не са решили проблема напълно. Тази болест е трудна за изкореняване, защото циркулира в природата, по дивите свине, за разлика от други болести.

Примерно в Литва се бяха похвалили, че са достигнали такова равнище на контрол и хигиена, че последната година са избили само 116 свине. И в България хората трябва да си създадат навици - който има прасе, да държи на входа си кофичка с дезинфектант и на влизане да измива с четка обувките си, най-добре да се преобува. Ако е влизал в селскостопански двор с кочина, да прави същото и там. Каза го комисарят - "Като ходя при животните, вземам душ преди това" и слагам други, чисти дрехи. 

Нищо ново не е това. Нашите стопани, които отглеждат прасета, трябва да се научат на хигиена - това е решението. И, както показва практиката в другите страни, това решение работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови