Албина от Севастопол: В Крим е спокойно, с нетърпение чакаме присъединяване в Русия

Николаос Цитиридис 15 март 2014 в 12:02 19796 31

Албина Виноградова

Снимка Личен архив

Албина Виноградова

След като вчера ви представихме интервю със словашкия журналист Ян Хусар, който описа военно положение в Крим, днес на вашето внимание публикуваме интервюто ни с Албина Виноградова. Тя живее в Севастопол от около 5 години и работи като управител във софтуерна фирма. Разговорът с нея и отговорите, които даде за OFFNews, се оказаха коренно различни от това, което Ян ни разказа само преди ден. Според Албина народът в Крим е спокоен и очаква присъединяването си към Русия с нетърпение. Какво се случва в Крим според една гражданка на автономната република, може да прочетете в интервюто. 

Какво се случва ден преди референдума в Крим? 

- Като цяло народът в Севастопол чака референдума и почти целият град е в руски флагове. Предполага се, че 90% от кримския народ ще гласува за присъединяване към Русия. А ако говориш за митингите – те са мирни.

Защо смяташ така? Крим е част от Украйна от много дълго време, как изведнъж иска да бъде в Русия?

- Защото в Крим основно живеят руснаци. 56-та година е предаден от Русия на Украйна от Хрушчов (украинец, бел.ред.), въпреки че изначално е бил основан като южна крепост на Русия. А от гледна точка на обикновените хора, ние за украинците сме никои. Украинците не ни признаваха за украинци, а в Западна Украйна ни викат "москали" (презрително или подигравателно обръщение към руснаците, бел. ред). Дори и на руснаците с украински паспорти не гледат с добро око.

Ще донесе ли присъединяване към Русия нещо добро на Крим? Смяташ ли, че ще има разлика между украинския Крим и руския.

- За Крим ще е добре, тъй като Русия е готова да развива туристическия бизнес, корабостроенето, както и Севастопол, като морски порт.
Основната разлика ще е в това, че ще имат възможност да се развиват.

-От това, което знам, в Крим има огромно присъствие на руски военни. Не се ли притеснявате?

Тук практически няма въоръжени лица. Но даже и да срещнеш някого, това за нас е абсолютно нормално, все пак сме военен град. При нас редовно правят учения и т.н., заради което се отнасяме към руските военни с голямо доверие. Нас повече ни плаши това, че самопровъгласилото се правителство в Киев мобилизира украинските военни. Това, разбира се, може да са само слухове, но все пак е неприятно.

- Има ли хора, които носят оръжия, но не са руски военни, провъзгласили се за отряди по самоотбрана?

Има, да. В отрядите на самоотбраната се записват нормални хора. Наборът на хора е постоянен и го правят тези, които имат свободно време. Много дежурят в събота и неделя, а през седмицата са си на работа. Защитават ни от нахлуването на майдановците, защото те ни заплашват с война. А жителите на Крим искат всичко да е тихо и мирно и да решат бъдещето си с референдум.

- Какво ще се случи, когато Украйна и Западът не признаят резултатите от референдума и не допуснат Крим да се присъедини към Русия?

Ние сме уверени, че ще го признаят, защото иначе техните действия стават доста нелогични. Те признаха военния преврат в Киев, а мирния референдум - не. Това най-малкото ще бъде странно и ще наложат двоен стандарт. Много хора в Крим ги вълнува този въпрос и искат отговор. Ние не разбираме защо е такова отношението към нас.

- Нека обобщим тогава: Първо, няма напрежение в Крим, и второ - Крим иска и ще бъде част от Русия...

- Да

Добре, последен въпрос. Ти като гражданка на Крим какво бъдеще виждаш за страната?

Мирно и безоблачно бъдеще. С щастливи хора, които имат работа и вяра в бъдещето. Ако бъдем сериозни, то развитието на туризма и корабостроенето. Това ще позволи да се дигне икономиката на Крим, а това пък ще доведе до по- висок стандарт на живот. Но и разбира се: Крим в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!