Интервю от Симферопол: Самозвани патрули ограбват, бият и тормозят хората по улиците

Николаос Цитиридис 14 март 2014 в 13:12 11062 29

Ян Хусар е журналист на свободна практика от Словакия, който от 2 седмици е в Симферопол и наблюдава събитията. Предава за световни медии като БиБиСи от горещите и напрегнати точки в Крим Това, което ни описва оттам, съвсем не е успокояващо. Войски - редовни и наемни, тормозят граждани и журналисти вече с дни. Ян е бил обран и арестуван по едно и също време от едни и същи хора. Успяхме да разговаряме с него за бъдещето на Крим, руската пропаганда и какво ще стане след 16 март. 

Здравей, Ян, разкажи ни какво се случва в Симферопол днес.

Ситуацията за момента е видимо спокойна, което си е странно. Хората на пръв поглед изглеждат сякаш нищо не се случва, но изглеждат така само докато не се случи нещо. По улиците е пълно с въоръжени наемници на Русия. Ограбват, бият и тормозят хората по улицата. Аз вече на два пъти съм бил арестуван, вчера ме ограбиха същите, които ме арестуваха. Със себе си носят типични руски оръжия - автомат AK 103, което е подобрена версия на AK-47, няколко пъти видях и наемници, които носят "Ви Ес Ес" оръжия - тежък снайпер, който не е ползван от никоя войска към момента. Изключително скъпо оръжие, едно от най-скъпите в света, а и ползва собствени и специални амуниции. Има си и собствен заглушител, често се използва от паравоенни и руски спецнази. В Симферопол властва законът на безвластието. Всеки прави каквото иска, най-много са отвличани хора. Много журналисти вече са изчезнали. Крадат се паспорти и техника от журналисти. Няма полиция. Има и много титушки - хора от футболните агитки, които подкрепяха Янукович. Сега го правят и тук.


Кои са въоръжените и какво правят в Симферопол?

От всички "власти", които са в тук, най-спокойни са патрулите. Мисля, че са самоорганизирани. Те единствено проверяват хора и не грабят и бият. Те са ОК. Патрулите са направени от симферополци, защото ги е страх. Пропагандата е страшна наоколо. Хората се страхуват от киевчаните, които са обявени за фашисти, националисти. Знаят от медиите, че Киев е разрушен с коктейли "Молотов". Лошите са тези, които сами се наричат отряди за "самозащита". Появиха се миналата седмица и ходят с камуфлажи най-обикновени. Започнаха да съпровождат руските военни и да бъдат като техни гардове. Ако припариш до руски войници, те очакват много лоши неща. Блокират улиците, затварят сгради, само и само да няма досег на хора до руснаците. Те не са нито военни, нито наемници. Нисък клас хора, пияници. Организирани са и спонсорирани от руснаците. Те са разделени на 3 групи. Някой от тях носят жълто черни ленти, които наподобяват на георгиевски ленти (на руски - "георгиевская ленточка") - използвани са през ВСВ, нещо като медал за храброст или от сорта. Хората с тези ленти са най-ужасни. Те са без работа, без препитание и явно тази наемна работа е единственият им шанс за живот. Стоят по улиците на големи групи бият журналисти и често им взимат техниката. Втората група носи ленти на ръцете, от които ми стана ясно че са се провъзгласили за Автономна армия на република Крим. Те са по-опасни, защото носят оръжия. От миналата седмица всъщност вече всички имат оръжия.

Подготвят се за референдума предполагам?

Технически, да. Вече има блокади по улиците на Крим. Ако погледнеш картата на Крим, няма много главни пътища. С блокадата, въоръжените контролират целия поток от хора, който влиза и излиза от Симферопол и страната. Миналата седмица нямах проблем да снимам тези пропусквателни пунктове, сега вече не мога и да се приближа, ако го направя ще си навлека много проблеми. Нека ти разкажа и за третата фракция, която всъщност се появи скоро, аз до вчера бях в ареста. Новите "защитници" са в изцяло черни костюми, като някакви спецчасти. Между 30 и 50 годишни са и носят пистолети и автоматични оръжия. Искат ти документи. Когато на мен ми поискаха да докажа кой съм и откъде съм, аз поисках да видя техните документи. Оказа се, че са нещо като тайна полиция. Възможно е да са от КГБ или някаква такава простотия. Не знам руски, но документите им изглеждаха истински. Такива има и на летищата.

Днес се появиха снимки и клипове на руски танкове и военни машини, които се прекарват към Крим. Какво знаеш за това?

Виждал съм и снимки, виждал съм ги и на живо. Видях и някаква машина, вероятно част от артилерия. Преди две седмици пристигнаха между 30 и 50 руски военни хеликоптери. Имаше Ми-24 и Ми-28.

Какво мислиш ще се случи в неделя? Всички гледат към референдума в момента и какво ще последва от него.

Тук трябва да погледнем демографски на нещата. 40% татари, 20% украинци и останалото руснаци. И вече става ясно, че в Крим нямат друга възможност освен да се присъединят към Русия.

Кой ще им позволи?

Не знам. Ако погледнеш към границите на Крим и Украйна, има окопи с ПВО установки и оръдия. Технически в момента Крим е на Русия. Има и руски знамена навсякъде, заедно с тези на Крим. Незаконно Русия си присвои Крим. Референдумът е начин да се покаже на света "Хей, ние сме на руснаците".

Какво ще стане с хората, които са украинци и искат да бъдат част от Украйна?

Лошо им се пише. Татарите са най-уплашени. Те още си спомнят депортациите в Казахстан, Таджикистан и Татарстан. Коренът им е оттук. Те всъщност не искат да има каквито и да било действия тук. Вече има и много хора, които напускат Крим. Влаковете са пълни, а за да се опиташ да отпътуваш трябва да резервираш поне седмица по-рано. На летищата и гарите е нещо страшно. Вече е опасно да се ходи там, защото дори не можеш да си сигурен, че ще тръгнеш. Аз не смея да отида. Въоръжените наемници могат да те отвлекат и ограбят, а полицията не върши никаква работа. Вчера гледах репортаж по "Си Ен Ен", как полицията се отдръпва от тези наемници докато вършат поредното престъпление. Оставят ги да си вършат каквото искат. Не се интересуват кой си. Много хора тук си мислят, че присъединяването към Русия е добро нещо. Мен ме напaднаха цели два пъти, както казах откакто съм тук, не знам на това как му викаш добро. Вчера не летището в Симферопол трябваше да пристигне някаква важна клечка и имаше още няколко колеги, които да снимат. Изведнъж около себе си видях, че вече няма нито една камера. докато се усетя, че нещо става, върху мен скочиха тези от тайната полиция с тъмните униформи. Прибраха ме и ме разпитваха откъде съм, кой съм. Нещо, което за мен не е нормално. Казах им къде съм отседнал, а като ме пуснаха голяма част от техниката ми беше счупена. Лаптопа ми слава богу беше невредим, но ми бяха взели картите памет, което за мен си е трагедия, защото снимам много, а голяма част от кадрите бяха на тези карти. Поискаха ми $500, за да си ги взема обратно. Което на шега да кажем е добра цена, защото една такава карта ми струваше към 2000 евро. За жалост банкоматите тук вече са празни. Хората се редят на опашки по 2 часа пред някой банкомат, за да се опитат да вземат някакъв кеш. В банкоматите, които са извън града дори, няма пари. Ситуацията е много лоша.

Когато си писахме с теб преди да започнем интервюто ми каза, че руснаците често блокират и телекомуникациите в Крим. Какво се случва с мобилните връзки там?


Миналата седмица руснаците разбиха и взеха под свой контрол жиците и кабелите, които са в земята и които всъщност служат за стационарните разговори. От тогава в Симферопол имаме проблем с връзката. Както ти казах преди да започнем, няма как да го направим по телефона интервюто и за това го правим по Скайп. С мобилните телефони има огромен проблем също. Сигналът постоянно се включва и изключва. Миналата седмица за около 4 часа нямаше никакъв сигнал, а съм с местен оператор. Понякога мога да се обаждам, но пък не мога да пращам смс-и. Въпреки че не се праща, ти таксуват и опита. Много сбъркана работа. Интернетът е най-сигурен до момента, въпреки че и той прекъсва понякога. Със сигурност обаче руснаците контролират комуникациите тук. За да снимам материалите си, миналата седмица бях в колата почти цял ден. Знаех, че има към 12-13 станции като пристигнах, които да хвана на радиото, но вече имаше само една.

Разбрах, че има и проблем с телевизията там.

Аз съм със сателит за щастие, но по обикновената кабелна телевизия се хваща само и единствено РОССИЯ 24. А единствената радиостанция, която в момента хващам пък е КРИМ 24, която предава това, което излъчва РОССИЯ 24. Евентуално можеш да прихванеш някакво симферополско радио, но ако излезеш от града сигналът моментално се губи.

Колко време ще бъде още останеш в Симферопол?

Не знам. Ще остана докато ми е интересно.

Прекарал си вече 2 седмици в центъра на събитията. Ще има ли държава Крим след 16-ти март?

Не мисля, че ще съществува. Местните обаче искат да си имат собствена държава. Поне тези, с които говорих. Таксиджиите, продавачите и случайните граждани, които срещам, не искат да се присъединяват към Русия. Искат да са си карат сами. Искат да бъдат нещо като Монако или Люксембург. Тоест искат да са си малка държава, на собствена глава да се развива. Знаят и се страхуват, че това няма да стане. Има и хора, които много проруски настроени, като при тях пропагандната машина работи на пълни обороти. Интервюирах някои от тези проруски настроени хора, които твърдят, че Киев е разрушен от коктейли „Молотов“, че фашисти и националисти идват в Крим, за да я завземат, а Русия ги спасява.

Съветска му работа.

Точно така. На няколко места вече видях и съветското знаме. Сигурно си и видял билбордите, които рекламират референдума. На него от лявата страна е изобразена картата на Крим с фашисткия флаг, а от другата страна Крим с този на Русия и пише „Ти избираш“. Луда работа.

Ако някой от наишите читатели има желание и възможност да помогне финансово на Ян Хусар, може да се свърже с него на имейл: [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!