Всеки, който харчи над 800 киловата ток на месец през зимата, ще плаща скъпо

Служебното правителство поставя страната в зависимост от руската държавна компания ТВЕЛ, коментираха от ПП

OFFNews 21 октомври 2022 в 17:45 43367 10

ток
Служебният кабинет измисли как да накаже хората, които се топлят на ток.

Хората, които ползват повече ток да плащат по по-високи цени. Това предлага енергийното министерство.

"През зимата хората ползват средно по 800 киловатчаса месечно, а през лятото – 300 киловатчаса ток. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар", заяви министърът на енергетиката Росен Христов.

Според него данните показвали, че се покриват над 90% от използваното количество електроенергия от потребителите. Христов обясни, че в действащите в момента цени остават до тези нива на потребление.

„Идеята ни е потребителите да имат възможно най-еднакви сметки за ток, парно и природен газ. В момента правим изчисления, за да видим дали има разлика. Когато това не е възможно, ще направим корекция, за да кажем – 100 киловатчаса ток се равняват на определено количество газ за отопление на дадено жилище”, каза още Христов.

Прехвъляне на диференциран пазар е възможно, след като има дефиниция за енергийна бедност, уточни той.

"Идеята е да защитим тези, които имат нужда от защита. Смятаме да отложим либерализацията на пазара на енергийните потребители възможно най-дълго – до 2024 г.”, каза още Христов и посочи, че има потребители, които не могат да си позволят пазарните цени на тока. - "Гледаме да ги защитим, но бюджетът не го позволява това нещо.”

Министърът смята, че това решение е балансирано, а "всички си тръгнаха еднакво недоволни от срещата”.

Христов коментира и вчерашното решение на служебните министри от кабинета на Гълъб Донев – за отпадане забраната да се търси ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй” само от определени компании. Той припомни изненадващото посещение на бившия премиер Кирил Петков в ядрената ни електроцентрала и обясни, че целта е била да се сключи договор с определена компания, която да зарежда с гориво атомната ни електроцентрала.

„Министър-председателят и делегация в последния си работен ден буквално се изсипаха в АЕЦ "Козлодуй", за да подпишат договор с „Уестингхаус”. Тази компания няма сертифицирано гориво, няма как да подпишат договор – това е атомна централа, не е шега работа”, каза Христов и оспори експертизата в енергийната сфера на бившия енергиен министър Александър Николов.

Според служебния министър не може държавата да договори добри условия, когато има само един източник.

"Фраматом" са заявили желание. Целта ни е да не работим с руски компании. Въпросът е да отворим конкуренция за всичко - европейско и американско, за да дадем най-добрите условия. Процесът на оценка е доста дълъг. За 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй” имаме договор за 2024 г.”, каза още той.

От „Продължаваме промяната” реагираха на брифинга на Росен Христов като изпратиха имейл, в който пишат, че са обезпокоени от последните действия на служебното правителство, които застрашавали енергийната сигурност и независимост на България.

„Управляващите отмениха решение на кабинета "Петков" от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй”. Така, в пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спира достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и поставя страната в зависимост от традиционния доставчик ТВЕЛ /Руска федерация/. Припомняме, че гориво за реакторите, които се ползват в АЕЦ "Козлодуй", произвеждат и две европейски компании - Уестингхаус /Швеция/ и Фраматом /Франция/”, пишат от ПП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

9

Того

22.10 2022 в 06:44

Мръсни комунистически изроди. Това ли измислихте, мамицата ви предателска?

-240

7

редовно четящ

21.10 2022 в 21:11

Този селски иди@т енергийният министър нити е компетентен, нито е интелигентен. То пък иначе мутрофановият пРезидент нямаше да си го тури в правителството.

1086

6

groznik

21.10 2022 в 20:52

54% от населението в България използва за отопление дърва и въглища, 28,6% - електричество, 15 на сто - централизирано топлоснабдяване. Данните са от Института за енергиен мениджмънт - 2018г., не намерих по-нови.
Макар че около 10% през 2018 имат достъп до природен газ, само 2% използва природен газ за отопление.
Еднакви сметки за ток, парно и природен газ. Защо?

1000

5

dpa-offnews

21.10 2022 в 20:26

> Всеки, който харчи над 800 киловата ток на месец през зимата, ще плаща скъпо

800 киловата е мощността на един малък котлон. Колко време трябва за работи котлонът за да се профука лимита? Това не става ясно от заглавието, защото то говори за мощност (кв), а не за енергия (квч).

1000

3

PaulPierce

21.10 2022 в 19:31

Радев и гълъбите му да си ходят в Москва

1600

1

HolyDiver

21.10 2022 в 18:23

На радев правителството това успя да роди!
 
X

Да помогнем на украинските деца!