Керемедчиев: Критиките на ЕК са много, преправянето на плана ще отнеме месеци

OFFNews 10 декември 2021 в 08:55 2461 0

„Не бих казал, че само енергетиката отнася критики от Европейската комисия“, заяви пред БНР бившият замeстник-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев.

Той коментира върнатия от Европейската комисия с над 40 поправки План за възстановяване и устойчивост на България.

Според ЕК реформите, които страната ни е заложила в областта на енергетиката, не са достатъчно смели, изтъкна Керемедчиев.

Относно становището на вицепремиера Атанас Пеканов за червените линии, по които обаче може да се преговаря, Милен Керемедчиев отбеляза, че или имаме червени линии и сме твърди в нашето становище или преговаряме, което означава, че нямаме червени линии.

Критиките са съществени и поправката на Плана ще изисква доста време – „месеци работа“, смята Керемедчиев.

По думите му няма единичен подход спрямо България и средства скоро не можем да очакваме.

„Нищо няма да влезе в следващите месеци. Това е видимо и от преговорите на ЕК с други държави – с Полша и Унгария. Затова ще трябва да се започне с изпълнение или начертаване на планове, по които да могат да тръгнат частични плащания“, обясни той.

Според Керемедчиев трябва да се предприеме преправяне на отделни сегменти от плана по сектори.

Ако се видят наченки на мащабни промени, които ще променят и живота на следващите поколения, ще започнат да идват парите, поясни той.

„Нормално е при неизпълнението на някои от заложените планове да няма и 100% финансиране. Тоест не трябва да мислим, че тези пари, които с лека ръка започнахме да виждаме как текат към България, ще влязат в пълния си обем. Това ще зависи от преправяне на всички планове, които сме предложили, всички мерки и стартирането на тези промени“, коментира Милен Керемедчиев в предаването „Преди всички“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови