Каримански: Ще обявим нулева ставка на ДДС за хляба

Някои коалиционни партньори си говорят помежду си повече, отколкото с нас. Някой път прилича на приказката за Грозното пате, заяви финансистът

OFFNews 18 май 2022 в 08:05 1732 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Нулева ставка на ДДС за хляба ще бъде една от антиинфлационните мерки на управляващите, обяви депутатът и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански от "Има такъв народ" пред Нова тв.

Всички мерки ще бъдат обявени на съвместен брифинг в 10 часа.

Според него антиинфлационните мерки, обявени от "Продължаваме промяната", са "присвоени". По думите му те са били "спуснати" най-общо, без да има подробни таблици за всяка позиция.

"Има нещо още по-нелепо – за мен е недостойно някой да обвинява и квалифицира някого в нещо, тъй като особено в мерките сме били запознати и сме участвали. На последния коалиционен съвет разглеждахме само структурата за еврозоната. Не обсъждахме пенсиите, нека да бъдем точни", каза Каримански. 

Според него няма да има разочаровани сред пенсионерите, които се очаква да получат увеличение на парите си за старост. „Ако бъде приложено като схема, така че да се гарантира солидарен принцип на разпределение между минималната, средната и максималната пенсия. Мисля, че няма да има разочаровани. Зависи как ще бъде приложено като схема”.

По отношение на мерките във връзка с горивата той обясни: „Отстъпките при горивата ще бъдат на зареждане. На всяко зареждане. Вероятно ще има някакви съвсем технически изменения от гледна точка на удостоверяването, за да се знае, че се зарежда личен автомобил, а не служебен”.

"Изключително съм разочарован от поведението на коалиционните съвет, защото става дума за маркетинг за гражданите – как едни мерки да се облекат в добра маркетингова опаковка. Например как ще облагаме свръхпечалбата на енергийните дружества", каза Любомир Каримански.

Той недоумява промяната на позицията на депутата от ПП Венко Сабрутев:

"Преди по-малко от 2 месеца дискутирахме ДДС-то в комисията по бюджет и финанси. Как да си обясним раздвоението и поведението на ПП, и по-специално на Венко Сабрутев, който каза, че в проекта за ДДС вижда само популистко решаване на проблемите? Ако той не приема намаляването на ДДС, как така ПП припознават намаляването на ДДС ставката?  Дали не е бил въпросът за гласуването с БНБ?"

Финансистът заяви, че предупреждението на лидера на ИТН Слави Трифонов е било пределно ясно - или се спазва споразумението, или се извиват ръце. Каримански каза, че ИТН ясно са посочли кога напускат коалицията - ако проблемът със Северна Македония не бъде решен или продължат да се нарушава коалиционните споразумения:

"Мога да кажа, че няма как да си обясним по друг начин, освен че някои коалиционни партньори си говорят помежду си повече, отколкото с нас. Някой път ни прилича на приказката за Грозното пате. Спокойно можеше някой да позвъни на мен, когато ставаше дума за БНБ, и да ми каже всичко, вместо да се излива от екрана помия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки