73 лв. от София до Бургас ще е тол таксата за тирове

OFFNews 21 август 2019 в 10:43 3775 0

Разстоянието между София и Бургас ще струва 73 лева на превозвачите при цена между 18 и 25 стотинки на километър изминато разстояние за товарен камион над 12 т с 4 и повече оси.

Очакваните приходи от тол такси са около 600-650 млн. лв. на година, заяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

В следващите седмици предвиждаме интензивни разговори в Обществения съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството и в работните групи към него, за да се постигне консенсус с превозвачите за тарифите и обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса, каза още той по бТВ. 

Крайната дата според Закона за пътищата е 1 март 2020 г., екипът на АПИ има огромно желание да започнем и по-рано, но нашата цел сега е да се подготвим добре и системата да заработи плавно и ефективно, добави той. Проф. Асенов напомни, че преди да бъде въведена тол системата в търговска експлоатация е необходимо Европейската комисия да нотифицира тарифите и обхвата на пътищата, за които ще се заплаща тол такса.

Проф. Асенов отбеляза, че тестовете в демонстрационните центрове, които бяха открити на 20 август в София, Пловдив, Варна и Русе, вървят успешно и има съществен интерес от страна на превозвачите към издаването на маршрутните карти. Допълни, че основните им препоръки са да се избира по-бързо маршрутът като се добавят в падащото меню областни градове и логистични центрове.

Във връзка с пожара на магистрала „Струма“ проф. Асенов посочи, че се прави пълно заснемане на конструкцията и на нанесените вреди. Структурите на АПИ правят проверка на всички подмостови пространства, утре имаме съвещание, за да видим резултатите и да предприемем бързи действия и превантивни мерки за предотвратяване на подобни случаи, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови