Българин победи световния шампион по Hearthstone

Полина Пенкова 21 февруари 2016 в 12:12 6655 0

София стана един от 20-те европейски града, в които се проведоха квалификациите за Зимния шампионат по Hearthstone. 150 играчи от Стария континент се включиха в двудневен маратон от двубои за наградата от $100 000 и шанс за място на Световно първенство. Събитието събра повече от 85 000 зрители и постави България на картата на електронните спортове.

Наред с Мадрид, Берлин и Стокхолм, българската столица също се сдоби със своя Fireside локация. Клуб „Перото“ събра играчи и почитатели на Hearthstone за да станат свидетели на състезанията и да покажат уменията си в любимата игра. Това обаче не е единственото ни постижение. Директното излъчване на мачовете български език беше включено с официалната стрийм програма на създателите на Hearthstone Blizzard Entertainment. Така феновете на играта успяха да се насладят на мачовете с коментар на родния език, поднесен от най-добрите играчи в страната.

Топ 128-те играчи, класирали се чрез точковата система на Blizzard, както и носителите на титлата Tavern Hero, се състезаваха за голямата награда – участие на Зимния шампионат, който ще се проведе в Америка следващия месец. Квотите за турнира бяха само осем, а наред с тях между участниците беше разпределен и част от наградния фонд.

Четирима български играчи успяха да се класират за участие на Зимните квалификации. Живодар „Zhivosaurus” Бахнев, Момчил „Mor Galad” Киряков, Коко „BestUdyrEu“ Петков и провъзгласеният за Tavern Hero Христо“Levski1991” Пенчев се изправиха срещу останалите европейски участници и въпреки че никой от тях не си осигури място на Зимния шампионат в Америка, момчетата опровергаха онези, твърдящи, че в родината ни липсват добри състезатели. Mor Galad пък отбеляза най-големия национален успех в състезанието. Бракетът го изправи срещу миналогодишния световни шампион Себастиан „Ostkaka“ Енгвал. Титлата на противника обаче не уплаши българския играч и той успя да завърши мача с резултат 3:2.

Българските участници не успяха да грабнат паричните награди от състезанието. Те обаче получиха точки, които им носят известна преднина за следващото издание на турнира – квалификациите за Пролетния шампионат.

Зимните квалификации са част от Hearthstone Championship Tour – серия от турнири, които ще поставят способностите на играчи от цял свят на тест през цялата година. Маратонът ще приключи в края на годината, а най-добрите участници ще получат възможността да се състезават на Световния шампионат по Hearthstone с награден фонд от $1 000 000.
Европейските квалификации бяха организирани с помощта на ESL (Electronic Sports League).

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!