Задава се първо за сезона Der Klassiker

OFFNews 17 ноември 2016 в 18:35 2906 0

Снимка bvb.de

Борусия приема в Дортмунд шампиона Байерн Мюнхен в първото за сезона дерби, познато в Германия като Der Klassiker, в събота, 19 ноември.

Това са двата най-успешни клуба в историята на Бундеслигата, което обяснява и острото им съперничество. От 1994 година насам само четири отбора, различни от Байерн и Борусия, са успявали да вдигнат сребърната салатиера, която се връчва на шампиона.

Историята помни много знаменити сблъсъци между двата тима. Датата 27 ноември 1971 година, когато Борусия губи с 1:11 при гостуването си в Мюнхен, е описвана като "най-черния ден в клубната история". Байерн е във вихъра си в този мач и с лекота може да вкара и 20 гола, но в един момент спира.

Мачът ще се запомни и с един символичен жест след последния съдийски сигнал. Двама фенове на тима от Дортмунд прескачат загражденията и навлизат на терена, но не за да търсят сметка от футболистите за загубата, а за да ги успокоят. Връзката между фенове и отбор продължава да е много силна, а "Сигнал Идуна Парк" се слави като един от най-негостоприемните стадиони. По традиция феновете на Борусия правят и изключителна хореография, която остава дълго в паметта на зрителите.

През 90-те години съперничеството се изостря отново. По Великден през 1999 година Байерн гостува на Борусия, а домакините повеждат с 2:0 с попадения на Хайко Херлих. Това отключва бесовете на вратаря на Байерн Оливер Кан, който започва "собствено шоу" на терена. Първо налита с удар от кунг-фу на Стефан Шапюиза, а след това опитва да захапе голмайстора Херлих с изпълнен с омраза поглед.

"Исках да вдъхна кураж на момчетата", споделя след мач Кан. Действията му са успешни, защото двубоят завършва 2:2, а в края Кан спасява дузпа на Ларс Рикен. В друг паметен мач от 9 ноември 2002 година пък вратарят на Борусия Йенс Леман е изгонен, а вестфалци са изчерпали всичките си смени. Налага се чешкият бранител Ян Колер да застане под гредата и в крайна сметка се справя като не допуска гол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови