Проклятието на Моуриньо застигна Гуардиола

OFFNews 16 март 2017 в 17:16 2893 0

С отпадането на Манчестър Сити от Монако в 1/8-финалите на Шампионската лига лъсна истината, че царят, в случая мениджъра Джосеп Гуардиола, е гол.

Това, което се говори от известно време, а именно, че испанецът е страшно надценен, беше заверено на "Луи II" от един млад и зелен отбор като "монегаските".

Съмнения в качествата на Гуардиола като треньор изрази още през 2011 година португалският специалист Жозе Моуриньо. След отпадането на водения от него Реал в полуфиналите на Шампионската лига от Барселона, той пожела на Гуардиола да спечели поне веднъж турнира, но честно. Шест години по-късно Пеп е твърде далеч дори от 1/4-финал, а какво остава за спечелване.

На преценката на Моуриньо може да се доверим напълно, защото това е треньор, вдигал два пъти трофея с отбори като Порто и Интер, в които определено не е имало суперзвезди от ранга на Лео Меси и съдиите не са имали симпатия.

Действително Гуардиола реанимира Барселона след напускането на Франк Рийкард, но без помощта на съдиите каталунците бяха жалко зрелище - пълна безпомощност в полуфинала срещу Интер, отпадане от възродения Челси, разгром от Реал, унижение от грамотния Атлетико Мадрид.

През 2009 и 2011 година Барселона трябва да благодари на реферите Том Йовребьо и Волфганг Щарк, които волно или неволно се превърнаха в продуценти на триумфа им, а заслугата беше на играчите, но не и на треньора им Гуардиола.

Припомняме, че норвежецът Йовребьо ритуално закла Челси на Моуриньо, като не свири три дузпи в полза на лондончани на "Стамфорд Бридж", а три години по-късно се замонаши, преследван от спомена за грешките си. Същата година Барселона спечели Шампионската лига, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство.

С времето се видя, че митът за треньорския гений на Гуардиола е бил изграден върху доста нездрави основи и Моуриньо има пълното право да се смее последен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови