Фалит на Левски? "Тука има, тука нема"

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2017 в 10:21 1826 0

Снимка Спортал

Ще фалира ли футболният Левски? Един от главните фактори сред публиката - тръст "Синя България", зави рязко в позицията. Вчера организацията обяви, че не иска акциите, тъй като ще се превърне в ром дедесар, който получава фалирала фирма. Снощи обаче тръстът заяви, че няма проблем да получи управлението на клуба.

Така предаването на акциите се превърна малко или много в популярната игра "Тука има, тука нема".  Остава да видим кой ще "изгори" с парите.

От тръст "Синя България" побързаха да обяснят каква е финансовата ситуация в Левски след напускането на собственика Спас Русев. На сайта на организацията бяха публикувани 4 точки, в които е разяснена тяхната гледна точка по въпроса. Публикуваме ги без редакторска намеса.

"Няколко думи за случващото се в Левски от гледна точка на финансите:

1. Клубът в момента не зависи финансово от Спас Русев. Моделът, при който финансовият директор звъни на собственика да осигури пари за всяко плащане през месеца вече го няма. Отдавна няма и собственик, който да е навит да го прави. Съответно и Спас Русев до момента не е дал нито една стотинка в „Левски“.

2. Финансите на клуба са в най-голяма степен зависими от договора с „Виваком“ – този договор е валиден и не може да бъде „скъсан“ просто така. Нещо повече, в последния си вариант той е съвсем изгоден за компанията (в ситуация на агресивно търсене на пазарен дял) и едва ли ще бъде поставен под въпрос;

3. Намаляването на задълженията на клуба с над 6 млн. лв. от тази година не се дължи да някакви нови пари и направени плащания. Това е резултат от подписването на договора с „Виваком“ и (техническото) изчистване на старите задължения към компанията. Знаете, че клубът се финансираше с текущи заеми от „Виваком“ в очакване на вноските по капитала („Виваком“ щеше да става акционер). Това започна още по времето на Тонев и беше една от причините за напрежението с Тръста (ние бяхме категорично против подобна практика). Именно тези задължения са изчистени с новия договор.

4. В тази ситуация, дори и без ясен собственик, клубът няма проблем да функционира. Непосредствена заплаха за лиценза на практика няма (поне тази година). Големият въпрос остава Сектор „А“, но това е друга тема".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !