Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Български рефер с исторически шанс да свири на Мондиал 2022 в Катар

OFFNews 05 февруари 2020 в 16:11 1989 0

Българският рефер Георги Кабаков има реални шансове да попадне сред съдиите за Световното първенство в Катар през 2022 година.

От ФИФА включиха родния арбитър в списъка от 17 рефери, които да участват на елитен семинар в Лисабон, който протича в момента.

Пловдивчанинът и сърбинът Сърджан Йованович са и най-младите съдии, които вземат участие в семинара, като и двамата са родени през 1986 година.

Интересното е, че именно от тогава не сме имали български представител при съдиите на Мондиал. Последният такъв бе покойния Богдан Дочев, страничният съдия, който узакони "Божията ръка" на Диего Марадона по време на световния футболен финал между Аржентина и Англия (2:1) през 1986 година.

Иначе останалите са имена, които са участвали на семинара в Лисабон са на елитните рефери Майкъл Оливър, Антъни Тейлър, Карлос дел Серо Гранде, Хесус Хил Мансано, Клеман Тюрпен, Феликс Цвайер, Даниеле Орсато, Андрис Трейманис, Дани Макелие, Шимон Марчиняк, Артус Соареш Диаш, Овидиу Хатеган, Иван Кружляк, Славко Винчич и Андреас Екберг.

Участието на Кабаков в семинар на толкова високо ниво може да означава, че той ще попадне в елитната група на съдиите в УЕФА.

Евроцентралата трябва да обяви новата ранглиста във всеки един момент. Кабаков засега е в Първа група и получава наряди за Шампионската лига и Лига Европа и е ръководил мачове на Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, Валенсия и др. Последният ни арбитър във въпросната елитна група е бил Атанас Узунов.

В средата на декември миналата година оабаче Кабаков бе залян с критики към работата му от страна на Лудогорец и лично собственика на клуба Кирил Домусчиев.

Това се случи след среща между разградчани и Черно море (1:1). Претенциите на разградчани бяха са за отменен гол в тяхна полза и неотсъдена дузпа. От Лудогорец обявиха, че ще пуснат жалба срещу Кабаков с искане да не свири повече мачове на техния отбор.

В контролирания от Домусчиев сайт "Гонг" се появиха серия материали срещу рефера. Това доведе и до неистовото желание на боса на "зелените" да бъде въведена на системата ВАР в родния шампионат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews