Quantcast

Забраняват на Полша да гласува решения на ЕС заради новия медиен закон

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2016 в 15:56 2437 5

Европейската комисия започва процедура за отнемане на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС.

Причината е приетият в Полша закон, който позволява на правителството да назначава и уволнява директори на държавни медии.

Според Брюксел новият закон засяга свободата на медиите и не е демократичен.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини управляващата партия в Полша „Закон и справедливост“ в това, че води европейската политика към „опасна путинизация“.

Комисарят за дигиталната икономика Гюнтер Йотингер пък посочи, че Варшава трябва да бъде наблюдавана от ЕС заради съмнения в нарушаване на върховенството на закона, след като е надхвърлила допустимия контрол на изпълнителната власт над държавните новинарски агенции.

В същото време полският премиер Беата Шидло призова опозицията да застане до правителството в оклеветяването на Полша в ЕС.

Полша е несправедливо обвинена в неща, които не съществуват в страната ни. Обвинявана е в това, че нарушава принципите на правовата държава. Това не е вярно, демокрацията в Полша е в добри състояние, подчерта Шидло.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2016 в 18:24

То пък оставаше и Полша да се путинизира.
За какво му е на правителството да назначава и уволнява директори на държавни медии... освен ако не иска да са "наши" момчета.
Да отменят закона и пито, платено.

13.01 2016 в 17:39

Само дето в Полша имаше национален протест против новият закон на правителството, но те както всички националисти побързаха да се оправдаят, че бил нагласен. ;))) Навсякъде Орбановците са едни и същи.

13.01 2016 в 17:10

Има една подробност - всяка страна-членка може да наложи вето на подобно решение и Орбан вече заяви, че ще го направи...

Така че по-дебел за немците. но те скоро ще го видят дебелия, при това резан... ;-)))

13.01 2016 в 16:59

От скорошния волейболен мач между Полша и Германия: "Защитете си вашите жени, а не нашата демокрация!"

http://niepoprawni.pl/sites/default/files/galerie/9274-Ula%20Ujejska/polska_odpowiedz.jpg

Но иначе никак не е нагло Германия, където въпреки очевидната невъзможност, медиите опитаха да потулят масовите изнасилвания на Нова Година и чак след няколко дни като разбраха че няма да стане, почнаха неохотно да публикуват информация - та тая Германия да поучава Полша как да си управлява държавните медии.

Долу ръцете от Полша бе ей, шваби сплескани!

Това че поляците не искат повече да са ви васал не значи, че са тръгнали към Путин - възможно най-нелепото обвинение от всички.

13.01 2016 в 16:42

"Понеже сме загрижени за демокрацията, ще ви отнемем правото на глас."

- товарищ Шулц

Добра новина, де. Нека да се разраства антагонизмът между Полша и ЕС. Не им трябва на поляците Еврогейския Съюз. Вишеградската четворка трябва да организира нов съюз, основан на кооперация вместо асимилация и на общи национални интереси вместо на бесен безроден интернационализъм.