Разочарование в ЕС, че ни спряха за Шенген. Чехия съжалява много, защото ѝ беше цел

OFFNews 08 декември 2022 в 19:15 2837 1

 Вит Ракушан

Снимка МВнР на Чехия - пресцентър

Вит Ракушан

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Чешкото председателство на Съвета на ЕС изразиха разочарование от решението на европейските вътрешни министри да отхвърлят предложението за приемане на България и Румъния в Шенген.

Решението бе отхвърлено с 25 гласа "за" и два "против" (Австрия и Нидерландия) при необходимо единодушие.

Чешкият външен министър Вит Ракушан посочи, че разширяването на Шенген е била една от най-високите цели на Чешкото председателство.

За първи път от повече от десетилетие Шенген се разширява, отбеляза той по повод приемането на Хърватия от 1 януари догодина.

Благодаря за изключителното сътрудничество на българските и румънските колеги. Много съжалявам, че не се постигна положително решение, добави той.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че българите и румънците заслужават да бъдат пълноправно в Шенген, да имат достъп до свободното движение изцяло.

Аз също съм разочарована. Имате силната подкрепа от почти всички държави от ЕС, от Европейската комисия. Ще продължим и съм убедена, че двете държави ще бъдат приети в този мандат на ЕК (до 2024 г.), добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови