Радев: С президента Макрон водим битка ядрената енергия да бъде призната за зелена

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2021 в 13:11 2306 0

Държавният глава Румен Радев обяви, че заедно с френския президент Емануел Макрон води битка ядрената енергия да залегне трайно в чистите енергии на ЕС.

„Най-важният въпрос за всички европейци е всеобхватната енергийна криза и въпросът за „зеления“ преход. За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на Зелената сделка. Засега се предвижда ядрената енергия да бъде призната от ЕС за „зелена“ само временно, а това не е в интерес на инвеститорите, защото тази енергия е свързана с дългосрочно планиране и инвестиции. Това ще бъде борбата в Съвета. Франция води тази борба активно, с подкрепата на редица държави, сред които и България“, каза българският президент на влизане на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.

На въпрос за позицията спрямо Русия, той цитира становището на, по думите му, повечето европейски лидери.

„Ние трябва да търсим диалога, за да търсим деескалация. И в случая се получава така, че сигурността на Европа, както заяви и президентът Макрон, се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог“, каза Радев.

Президентът отрече твърденията, че България е заплаха заради ниското ниво на ваксинация срещу Covid-19.  Според него обаче страната ни трябва да се замисли за ниските нива на имунизация.

„Не можем да твърдим, че България е заплаха в никакъв случай. Пандемията е много динамична като разпространение в различните страни. Трудно се установяват единни стандарти в Европа. България прави всичко възможно. Да, ние сме последни по ваксинация и трябва дълбоко да се замислим. Успяхме да пречупим пандемията, без да затваря страната“, заяви той и посочи, че у нас се наблюдава отстъпление на болестта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови