Председателят на кипърския парламент подаде оставка заради търговия с паспорти

OFFNews 15 октомври 2020 в 14:22 1931 0

Председателят на парламента на Кипър Димитрис Силурис подаде оставка заради корупционна схема за издаване на т. нар. "златни паспорти", предаде БНР. 

Той обяви оставката си след силен обществен натиск и искания от всички политически партии в страната да напусне поста си. 

В понеделник бе разпространено видео, на което се вижда как той предлага да помогне на китайски бизнесмен с присъда да получи кипърско гражданство срещу инвестиции. 

Заради участие в същата схема - след публикуването на видеото - парламента напусна и депутат от главната опозиционна партия АКЕЛ.

Силурис заяви днес, че по никакъв начин не е нарушил закона.

След скандала правителството прекрати програмата "гражданство срещу инвестиции". През 2007 г. Кипър започна да предлага гражданство в замяна на значителни инвестиции, но схемата беше засилена след икономическата криза на средиземноморския остров през 2013 г.

Страната е изправена пред натиск от Брюксел да реформира схемата заради опасения, че може да е помогнала на престъпни банди да проникнат в ЕС.

Миналия месец телевизия Ал Джазира съобщи, че десетки от кандидатите за "златни паспорти" са били под наказателно разследване, международни санкции или са излежавали присъди в затвора.

Кипърското правителство отпускаше паспорт в замяна на инвестиция от 2,5 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!