Нови санкции за Русия: забраняват се износът на луксозни стоки и инвестициите в енергийния сектор

Мая Младенова Последна промяна на 15 март 2022 в 12:05 1823 3

ЕС се договори за четвърти пакет от санкции срещу Русия, съобщиха от Еврокомисията днес.

Целта е санкциите са засилят икономическия натиск върху Кремъл и да ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна. Мерките са координирани с международните партньори, по-специално със САЩ, отбелязват от комисията.

Договорените мерки са следните:

- Пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори — военно-промишления комплекс на Кремъл.

- Забрана за внос в ЕС на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на ЕС, в размер на приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За компенсация увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени между други трети държави.

- Широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.

- Забрана за износ от ЕС на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит.

- Допълнително разширяване на списъка със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят нашествието. Има и нови списъци на дейци, извършващи дезинформация.

Забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

3

fiki

15.03 2022 в 12:49

в отговор на санцкиите Русия реши да се санкционира

-8580

2

В отговор на наложените санкции, концернът,, Лада " напълно прекратява износа на автомобили за САЩ и ЕС.

Сащ тъкмо мислиха да си купят свръхмодерните им СУ-25 и някой Ил-76 и кво стана.

Съсипаха я тая държава.