Македонската академия на науките: Езикът ни е на стотици години

OFFNews 16 ноември 2020 в 14:05 5730 3

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) изрази подкрепа за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на идентичността на македонския народ, пишат днес вестниците "Нова Македония" и "Вечер".

Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континюитет (македонските диалекти съществуват и извън границите на днешна Македония) и времеви континюитет (македонският език е съществувал неколкостотин години), се казва между другото в документа, чийто текст вестниците публикуват изцяло.

Премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи отвориха кутията на Пандора с приемането на преговори за националната идентичност и националния език на македонците, пише вестник "Вечер". Самото приемане на преговори по тези въпроси отваря по-нататъшна релативизация на фактите. И от българска страна, и от някои европейски държави, и от министър Османи чуваме фразата, че "за договор трябва компромис и от двете страни", което във всеки случай е поражение за македонската нация и език, които не бяха спорни за никого досега от основаването на съвременната македонска държава, пише вестникът.

"Вечер" отбелязва, че македонското правителство и министър Османи събират факти и съвети за изработване на своята позиция от бившия министър от СДСМ Денко Малески, чиито становище е, че македонците са с български корени.

"Малески би могъл да бъде съветник на българската страна, която има същите позиции като неговите, но не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в преговори по тях сега се старае "да намери общоприемлив компромис".

Малески няма дилема, че македонците са българи, той написа това и в статия през април тази година. В нея той казва, че македонците и българите са били част от един народ, че в СФРЮ македонските власти са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи.

Гръцкото правителство поръча ваксини и за Северна Македония в разговор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи премиерът Зоран Заев, цитиран от "24 инфо".

"Хубаво е гражданите да знаят, че гръцкото правителство поръча ваксини и за Албания, и за Северна Македония. В разговора с Урсула фон дер Лайен в петък бе съобщено, че когато поръчва ваксината за страните членки на ЕС, ЕК ще поръча ваксини и за шестте страни от Западните Балкани. Всички заедно и паралелно ще получим ваксините и няма да зависим от другите държави", каза Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

16.11 2020 в 18:20

"Език мой - враг мой" трябва да са се усетили вече михайлоапостолските отличници. Без да го искат "Мани-мани" си казват истината: езикът им е много стар, античен и отвъд - единствено поради българския езиков континюитет. Само дето "Мани-мани" грешат с няколко хилядолетия, за това - друг път. Ама пък с "пространствения континюитет" забиха пикела на "македонскиот" на евереста на наукоподобието. Нищо, и това си е рекорд. Just let them talk.

15614

2

OTBPAT

16.11 2020 в 14:27

Мхм.. стотици кучешки?

1894

1

Sashkavas

16.11 2020 в 14:25

"Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континюитет (македонските диалекти съществуват и извън границите на днешна Македония) и времеви континюитет (македонският език е съществувал неколкостотин години)“

Разбирай, Българският език е диалект на Македонския, а не обратното!. Но дет се вика всичко е относително, особено ако приемеш, че и маймуните са произлезли от македонците или пък, че на господ майка му е македонка (в зависимост в какво вярваш в теорията на Дарвиновски или в Христовски).