Коронавирусът е бил в Италия още през септември 2019 г.

Близо 60% от испанците са смятали, че могат да умрат от COVID-19

OFFNews 15 ноември 2020 в 21:47 1606 0

Новият коронавирус се е разпространявал в Италия още през септември 2019 година - много по-рано, отколкото се смяташе досега, сочи проучване на Националния онкологичен институт в Милано, цитирано от агенция Ройтерс.

Според Световната здравна организация респираторното заболяване, предизвикано от COVID-19, е било регистрирано за пръв път в Китай миналия декември. Първият случай в Италия бе установен на 21-ви февруари тази година.

Новото проучване обаче показва много по-ранна дата. То се базира на данни от доброволци, участвали в тестване за рак на белите дробове през периода от септември 2019 г. до март тази година. При 11% от тях са установени антитела срещу коронавируса.

Тази сряда броят на потвърдените случаи на коронавирус в Италия надхвърли един милион.

Почти 34 000 са от днес. Ломбардия с финансовата столица Милано остава най-тежко засегнатата част на страната.

Междувременно друго изследване установява, че според 79% от испанците пандемията е повлияла на емоционалното им здраве. 57,5% се страхуват да не се разболеят, а 83,2 на 100 са потиснати от празните улици и магазини.

Това показва първото проучване на Центъра за социологически изследвания за последствията и ефектите на пандемията върху испанското население.

Въпреки това само 7,5% от хората казват, че се нуждаят от професионална помощ заради емоционалното си състояние.

Проучването, проведено в края на октомври, показва, че 58,4% от испанците са смятали в даден момент, че могат да умрат от COVID-19, тъй като пандемията продължава вече 9-и месец. 57,5 на 100 са изпитвали страх да не се разболеят, а 24 % - болка от загубата на член на семейството, приятел или познат.

Що се отнася до това дали са получили помощ от семейство си или приятели по време на 4-месечната карантина през пролетта за покупки или лекар, 83,8% казват, че не са получили никаква помощ, въпреки че само 12,1 на 100 от анкетираните са прекарали напълно сами изолацията.

56,9% се чувстват гневни, а 3,1 на 100 винаги са депресирани заради този начин на живот, който рязко намали свободите на хората и физическият им контакт. Това продължително разочарование в по-голямата си част ще изчезне след края на здравната криза, смятат психолозите.

Но тъй като 59,5 на 100 се страхуват, че няма да могат да се върнат към нормалния си живот от преди пандемията, а 78,2% се чувстват неспокойни за бъдещето си, то със сигурност ще има и такива, които ще развият социална фобия, от която трудно ще се отърват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !