И кланиците в Нидерландия се превръщат в огнища на коронавирус

OFFNews Последна промяна на 25 май 2020 в 10:26 2897 0

Общо 147 служители на кланица в нидерландския град Грунло са дали положителен резултат за коронавирус, предаде ДПА.

Сред заразените 79 живеят в съседна Германия, а 68 - в Нидерландия, според местния вестник „Гелдерландер“. Само 25 от 657-те служители в кланицата, собственост на група Вион (Vion), не са тествани, посочват БТА.

В петък бе наредено кланицата да затвори, а 600 работници бяха поставени под карантина в домовете си.

Компанията посочи, че има кланици в Германия и Нидерландия с общо 12 000 служители и оборот 5,1 млрд. евро. Синдикатите обвиниха за създаденото огнище лошите условия на настаняване на много работници.

Много от тях са мигранти, които живеят в затворени групи в тесни пространства. В повечето случаи настаняването се осигурява от агенции за наемане на работна ръка, често в Германия.

Градските власти призоваха Вион и агенциите за временна заетост да подобрят жилищните условия, така че работниците да могат да изкарат карантината в безопасност.

Припомняме, че по време на възникналите огнища в германски кланици Министерството на външните работи съобщи, че има заразени с коронавирус българи, като обясни това с лошите условия, в които живеят сънародниците ни там - много хора са принудени да съжителстват в малки пространства. От ведомството предупредиха да се подхожда с особено внимание към посредническите фирми, които осигуряват такива работни места, а Германия временно прекъсна наемането на работна ръка от чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови