Германия пое силите на НАТО от 11 500 войници

OFFNews 01 януари 2023 в 18:14 1518 0

пакт

Снимка Архив

Страните от НАТО.

В началото на новата година Германия пое ръководството на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сега общият брой на тези сили е 11 500 войници, като 8000 от тях са военнослужещи от германските въоръжени сили.

Идеята на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност е да могат да бъдат разположени където и било в рамките на от 48 до 72 часа.

НАТО окачествява тези сили, чието ръководство се сменя всяка година, като ключов елемент от системата за възпиране и отбрана в Европа.

"Докато незаконната война на Русия в Украйна продължава да застрашава мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отбранява всеки сантиметър от територията на алианса", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску в Брюксел преди настъпването на новата година.

Другите осем държави от НАТО, които участват в многонационалните сили тази година, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.

Силите с много висока степен на готовност на НАТО бяха създадени на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. в отговор на руската анексия на Крим, припомня ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови